Gelişen teknoloji ve her şeye kolay ulaşmayla başlayan yeni nesil, ergenlik dönemiyle birlikte çok zor ve karışık bir sürece girdi. Birçok anne ve babanın bu dönemi kabuslarla geçirdiğine şahit olmaktayız. Burada intihar eğilimine kadar gidebilecek bir tehlikenin olduğunu görmekte fayda var. Sürecin daha hafif atlatılması için size bazı önerilerimiz olacak. Yeni çağla bize gelen stres tehlikesini kontrol altına almalı, hem fiziksel hem psikolojik olarak karşılaşabilecek ciddi sorunları ancak bu yönetimle aşabiliriz. Bu yönetim, hem yetişkin hem ergenlik döneminde yaşam kalitemizi artırmayı sağlamamıza yardımcı olur.
Ergenlik dönemi özellikle 10-19 yaş aralığında stresle başa çıkmayı beceremeyenler için tam bir kaosa dönüşebilir. Ben kimim sorusunun peşine düşen ergenlerin, gerek fiziksel, gerek psikolojik, gerekse sosyal hayatlarının getirdiği hızlı büyüme süreci, birçok dengeyi de beraberinde kurmasını sağlama zorunluluğunu da yaşatır. Kimi birey için bu desteksiz atlatılmamalıdır. Kişiliğini oluşturmanın yapı taşlarının atıldığı bu süreçte akademik kariyerlerinin ilk adımından tutunda ben ne istiyorum sorusunun cevabını aramakla başlayıp karmaşık gelen büyüme olgusunu da analiz etmek gerekir. Ebeveynler içinde bu yolda evlatlarına ışık tutmak sanıldığı kadar kolay olmayacaktır.
Baş ağrısından depresyona!
Stresle başa çıkma becerisinin geliştirilmesi gereken gençler yetişkinlik dönemine kadar bu beceriyle hem fiziksel, hem psikojik hem sosyal yaşamın her alanında karşılaşarak başarıyla içinden çıkabilir yaşamları boyu bu başarıyı kullanabilirler. Bu konuda anne ve babanın deneyim ve desteğini üzerlerinde hissetmeleri de gelişimine yardımcı olacaktır. Ama karar alırken artık bir birey olup özerk olduğunu kabul edip başka arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini unutmamalıyız. İlgili Link: Gece Diş Gıcırdatma Tedavisi
Sorun saptama ve çözme
Evlatlarımızın karşılaştığı sorun ve engebelerde onlara destek vermek en büyük sorumluluğumuzdur. Burada yaşanan sorunun tespitinde destek onların önünü açmasına da yardımcı olacaktır. Kararlarına saygı duyarak fikirlerinizi söylemekte sakınca yoktur. Ama ona yapması gerekeni diretmek yapılacak en büyük yanlış olur. O sebeple sorunun tespiti ve doğru çözüm yollarını birlikte analiz edebilirsiniz.
Düzenli ve kaliteli uyku
İnsanların bedenlerinin dinlenmesi için gerekli olan uyku düzenli ve sağlıklı olduğunda hem fiziksel hem psikolojik anlamda daha gençlere de destek sağlayacaktır. Uykunun yaşam kalitesini arttırdığı bilimsel olarak da açıklanmış bir gerçektir.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı
Sağlık için vücudun ihtiyacı olan beslenme alışkanlığını da çocuklarımıza kazandırmalıyız. Sağlam kafanın sağlam vücutta bulunacağını unutmadan sağlıklı kahvaltı alışkanlığını erken yaşlarda edindirmeliyiz. Alacağı besinlerin sağlıklı olmasına özel göstermeli fast food alışkanlığından mümkün olduğunca uzak tutmalıyız.
Hobiye teşvik edin
Sadece gençlerin değil aslında hepimizin mutlu hissettiğimiz alanlara zaman ayırması ruhumuzu dinlendirir. Kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Müzik, spor, araştırma, sanat alanlarında çocuğunuzun kendini keşfetmesine izin vererek zevk aldığı zamanlar yaratmasına destek olun. Topluluk içinde sosyalleşmesine de yardımcı olacak hobi eğilimleri boş vakti azaltacağından zararlı alışkanlıklara yönelmemesine de destek olacaktır.
Sporla ilgilenmesini sağlayın
Çağımızın en büyük sorunlarından olan hareketsizlik, bizi teknolojiye bağımlı hale getiren alışkanlığımızın bedelidir. Hareketsizliğin yaşandığı zaman dilimini beraber sınırlandırarak, gün içerisinde kendisini rahatlatacak spora yönlendirilmesine yardımcı olmalıyız. Salgıladığı hormonlar bilimsel olarak da kanıtlandığı üzere kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır.
Ödevini onun yerine siz yapmayın
Çocukların eğitim hayatını desteklemek her anne ve babanın görevidir. Fakat çocuğun sorumluluğu olan ödevleri kendimiz yapmaya kalkarsak, kendini yetersiz görme, sorumluluk almama, kendi işlerini başkalarıyla çözme alışkanlığı da bu süreçte başlayacaktır. Fayda sağladık derken zarar görmesine başladığını fark etmemek hata olacaktır. O sebeple her an çözüm için yanında olduğunuzu hissettirmek ve yeteri kadar yardımcı olmak kendi sorumluluğunu alıp ödevin amacı olan dersi anlama yetisini de olumlu etkileyecektir. İlgili Link: Kronik Yorgunluk Sendromu
Onu dinleyin
Güven kelimesinin anlamı aslında burada fazlasıyla açığa çıkacaktır. Kendine güveni olan, özgüven ve duruş sahibi bireyler yetiştirmek için çocuğunuza fikir dayatmalarından, alınacak kararlara baskılardan, derdini paylaşma konusunda ısrarınızdan vazgeçmelisiniz. Yolunda gitmeyen bir şeyle karşılaştığınızda paylaşıp paylaşmama özgürlüğünü kendisine bırakın. Belki yolunda gitmeyen şeylerin farkında olduğunuzu dilerse paylaşabileceğinizi söylemeniz onu cesaretlendirebilir. Fakat ısrar etmeniz olayı daha da karmaşık hale sokabilir. Derdini paylaştığında da ona müdahale etmeden konuşma, paylaşma fırsatı tanıdıktan sonra fikrinizi ve çözüm için önerebileceklerinizi söyleyebilirsiniz. Kendi sorunlarını kendisi çözdüğünü hisseden birey ömür boyu her alanda kendine güveni olan, dışarıdan gelecek problemler başa çıkmayı becerebilir hale gelecektir.
Eski başarılarını hatırlatın
Hayat döngüsünde dönem dönem karşılaşacak sıkıntılar mutlaka olacaktır, bu dönemlerde cesaretlendirmeye aslında herkesin ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun başarılarını ona büyük basamaklarda da karşı karşıya kaldığında, hatırlatmakta yüreklendirme de gücünü hissetmesinde yardımcı olmanızı sağlar. Cesarete herkesin her zaman ihtiyacı vardır.