Polikistik over sendromu, kadınlarda sıklıkla görülen bir hormon bozukluğudur. Bu sendroma sahip kadınlar adet görmeme ya da uzun süre adet durumu yaşamama gibi düzensizlikler yaşar. Üreme çağındaki her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu oldukça yaygındır. İyi huylu kistlerden oluşan bu hastalık yumurtalık kısmında kendini gösterir. Bu hastalığa sahip olan kadınların sıkça şikâyet ettiği durumlar adet düzensizliği, kilo alma, tüylenme ve sivilce artışı şeklindedir. Vaka muayene sırasında yumurtalıklarda pek çok kist bulunması olarak çıksa da bazen bu durum görülmez.
Polikistik Over Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Polikistik over sendromunun nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte hasta üzerinde genetik ve çevresel etkilerin oldukça yoğun olduğu görülür. Ailesinde bu rahatsızlığı yaşamış başka biri olan kadınlarda bu sendromu daha çok ortaya çıkar. Obezite sorunu yaşayan kişilerde polikistik over vakası çokça rastlanmaktadır. Fazla kiloya sahip olan kişilerde insülin direnci oluşur. Kanda insülin hormonu düzeyinin yükselmesi ile sonuçlanan bu durum vücutta bulunan androjen hormonu sentezinin arttırılmasına neden olur. Bu da sonuç olarak vücut dengesini yerle bir ederek vakaya sebep olur.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Polikistik over sendromunun belirtileri hastalığın başlangıç aşamalarında kendini göstermez. Hastalığı dair belirtiler ilerleyen süreçlerde su yüzüne çıkar. Sendromun belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. En sık görülen polikistik over sendromu belirtileri şu şekildedir:
- Sıklıkla görülen adet düzensizliği,
- Kiloda artışın meydana gelmesi,
- Tüylenme sorununun ortaya çıkması,
- 2 adet döngüsü arasında kanama vakalarının yaşanması,
- Birden yüksek miktarda kilo alınması,
- Çocuk sahibi olamama ihtimaliyle karşı karşıya gelinmesi,
- Özellikle yüz ve sırt bölgelerinde sivilcelerin meydana gelmesi,
- Seste belirgin bir şekilde kalınlaşmanın hissedilmesi,
- Kişiye bağlı olarak göğüslerde büyüme ya da küçülmenin gözlemlenmesi,
- Göğüs kısmında yoğun bir hassasiyetin oluşması,
- Saç dökülmesinin ciddi oranda artması ve saç dökülmesine maruz kalmak
- Kan basıncının normal değerlere göre yükselmesi,
- Depresyona girme ve ruh halinde fark edilir değişimler yaşanması,
- Uyku apnesi ve horlama sorunlarının baş göstermesi,
- Ciltte lekelenmelerin gözlemlenmesi polikistik over sendromunun barındırdığı en ciddi belirtiler arasında yer almaktadır.
Polikistik Over Sendromu Testi Nasıl Yapılır?
Polikistik over sendromunun testi bulunmaz. Bununla birlikte hastaya destek olmak amacıyla müdahalelerde bulunulur. Klinik bulgular, radyolojik görüntüler ve hastanın şikayetleri bir araya en uygun yöntemi seçmek üzere getirilir. Hastanın gösterdiği hastalık belirtilerine göre destek sağlanır. Bu hastalığın tanısında pelvik veya vajinal ultrasonografi yöntemleri kullanılır. Bu şekilde yumurtalık ve rahim incelemesi gerçekleştirilir. Adetin 3. gününde kan testi yapılarak hastanın polikistik over sendromuna sahip olup olmadığı tespit edilir. Bu vakalarda erkek hormonunun çok olduğu gözlenir.

Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polikistik over sendromunun tedavisi için hastanın içinden geçtiği durum iyi bir şekilde analiz edilir. İlk olarak hastanın düzenli bir beslenme ile ideal kiloda kalması sağlanır. Bunun nedeni pek çok kadında obeziteye varacak derecede kilo problemlerinin gözlemlenmesidir. İdeal beslenme düzeninin yakalanması adına bazı gıdalar tercih edilir ve bazılarından uzak durulur. Şeker ilaveli işlenmiş gıdaların tüketimi kesinlikle yasaktır. Bu süreçte daha çok tahıllı ürünler, meyve, sebze, yağsız ya da az yağlı et tüketimi önerilir. Aynı zamanda kan şekerinin düşük seviyelerde bulundurulması zorunludur.
Kilo dışında da tedavi yöntemleri uygulanır. Özellikle çocuk isteyen kadınlar bu konuda tedavi görmektedir. Hap ya da iğne şeklinde desteklerle bu sorunların çözümü sağlanır. Adetin düzenli olarak yaşanması da yine yapılan tedaviler arasında yer alır. Cilt ve saç problemlerinin aşılması için uzman desteği şarttır.