Ayak kokusu sorunlarının ana sebebi terleme ile bir arada bulunan ve ayak sağlığını olumsuz etkileyen bakterilerdir. Özellikle kış aylarında ayak uzun süre kapalı kaldığında ayak derisi hava almaz ve terler. Bu durumda kapalı bacaklar bakteri veya mantar içerebilir. Bakteriler veya mantarlar ayak kokusuna neden olur. Ancak bazen çeşitli hormonal değişiklikler veya hipertiroidizm gibi metabolik bozukluklar aşırı terlemeye neden olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri nedeniyle veya hamilelik, ergenlik gibi özel dönemlerde ter üretimi artabilir. Ayak kokusu neden olur nasıl giderilir konusunda bu gibi sebepler, durgun terleme sonucu kötü koku gelişimine zemin hazırlar. Ayakların aşırı terlemesi gibi durumlar varsa medikal uygulamalara başvurmak gerekebilir.
Ayak kokusu neden olur nasıl giderilir konusunda, ayakta dururken terlemeyi önleyici kremler veya botoks uygulamaları koku oluşumunu engelleyebilir. Ayak kokusu kişinin ayakkabı ve çoraplarına göre de artabilir. Hava geçirmeyen malzemeden yapılmış ayakkabı giyilmemesine özen gösterilmelidir. Sentetik malzemeden üretilen ayakkabılar nefes almadıkları için ayak kokusuna neden olabilir. Bu nedenle hakiki deriden veya ayağın hava almasını sağlayan kaliteli malzemelerden üretilmiş ayakkabılar tercih edilmelidir. Aynı ayakkabıyı iki gün üst üste giymek de ayak kokusuna neden olabilir. Kokunun oluşmaması için 24 saat havalandırıldıktan sonra ayakkabının tekrar giyilmesi uygun olacaktır. Bu sayede ayakkabı kokularının ayaklarınıza yerleşmesini ve kirlenmesini engelleyebilirsiniz.
Ayak Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Günlük hayatta rahatsızlığa neden olan ve ayak sağlığını olumsuz etkileyen ayak kokusunun önüne geçmek için bazı önlemler alınabilir. Ancak farklı ayak kokusu giderme uygulamalarını denemeden önce kokuya neden olan birkaç faktörü ortadan kaldırabilirsiniz. Pamuklu çoraplar tercih edilir;sentetik naylon çorap kullanımı ayakları terlettiği için kokuya neden olur. Pamuklu çoraplar hem ayak sağlığını korumak hem de kötü kokuyu önlemek için tercih edilebilir. Ayrıca aynı çorabı tekrar giymemek gerekir. Ter oluşumunu önlemek için ayakkabının içinde antibakteriyel sprey kullanılabilir. Bebek pudrası ile ayak kokusu da önlenebilir. Mümkünse tüm gün kalan ayakkabılar örneğin balkonda havalandırılabilir.
Ayak kokusu neden olur nasıl giderilir kapsamında, ayak sağlığını düzenli olarak takip edin; kokunun nedeni ayrıca ayak parmakları ve tırnaklar arasında oluşabilecek çeşitli kabarcıklar veya mantar hastalıkları olabilir. Bu durumu göz ardı etmemek için banyodan sonra parmak aralarını, tırnak kenarlarını ve ayak tabanlarını kontrol etmelisiniz. Ayak tabanlarınızda çeşitli kabarcıklar, kabarcıklar, kabuklanmalar ve kızarıklıklar fark ederseniz bir dermatoloğa başvurmanız doğru bir yaklaşım olabilir.
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayak kokusu neden olur nasıl giderilir kapsamında, çeşitli sebeplerden oluşan ayak kokusu bitkisel çözüm yöntemleri ile giderilebilir. Adaçayı, siyah çay, karbonat, sirke, lavanta yağı gibi doğal yöntemlerle kötü koku giderilebilir. Ayaklarınızı tuzlu suyla yıkamak da terlemenin etkilerini azaltabilir. Birkaç uygulama ile evde ayak kokusundan doğal yöntemlerle kurtulmayı deneyebileceğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Bikarbonat ile ayak kokusuna çözüm;mutfakta kullanılan kabartma tozu da ayak kokusundan kurtulmak için etkili bir çözüm olabilir. Terli ayaklardan gelen bakteriler ölü hücreleri yiyerek çoğalırlar. Bu durumda karbonat bakteri oluşumunu engellediği ve ayağın PH seviyesini dengelediği için ayak kokusuna bir alternatif olabilir.
Karbonat bu etkiden yararlanmak için çoraplarınıza bir tutam karbonat serpebilirsiniz. Ayaklarınızda oluşabilecek bakterileri öldürmek için ayaklarınızı karbonatlı suya batırmak da mümkündür. Bunun için ayaklar 1 yemek kaşığı karbonat 1 litre su ile karıştırılarak hazırlanan karışımda 15-20 dakika bekletilebilir. Ancak bunun için 2 hafta içerisinde düzenli olarak talepte bulunulması gerekmektedir. Ayaklarınızı tuzlu suda bekletin; ayaklarınızdaki nemin neden olduğu terlemeyi azaltmak için tuzlu su da bir çözüm olabilir. Gün boyu kapalı olan ayaklar akşam 15 dakika tuzlu suda bekletilebilir.
Bunun için 4 bardak suya 4 tatlı kaşığı tuz ekleyerek bir karışım hazırlayabilirsiniz. Bekleme süresinin ardından ayaklarınızı temiz ve kuru bir havlu ile kurulamanız yeterlidir. Sirke ayak kokusuna çözüm olabilir; ayak kokusundan kurtulmak için kullanılabilecek doğal çözümlerden biri de sirkedir. Bakteri oluşumunu engelleyen asidik bir ortam oluşturan sirke sayesinde koku önlenebilir. Hazırlanan sirkeli suda ayaklarınızı ortalama 10-15 dakika bekletmeniz yeterlidir. Elma sirkesi, sirke-su karışımı yapmak için kullanılabilir. Karışımı hazırlamak için leğene 2 litre sıcak su döküp içine 2 bardak sirke ekleyebilirsiniz. Sirke, ayak kokusu için en etkili doğal ilaçlardan biridir.
Sirkeli su yardımıyla ayakların kötü kokmasını önlemek için bunu haftada bir kez yapmak gerekir. Ayaklarınızı 15 dakika sirkeli suda bekletmeniz yeterlidir. Uygulama sonrasında ayaklar sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır. Lavanta yağı, ayak kokusunu gidermek için doğal yöntem; bakterileri öldürme özelliği ile lavanta yağı ayak kokusu için doğal çözümlerden biri olarak tercih edilebilir. Lavanta yağının iyileştirici etkisinden yararlanmak için ılık suya birkaç damla damlatmanız yeterlidir. Ayaklar hazırlanan lavanta yağı karışımında 15-20 dakika bekletilebilir. Ayak kokusu neden olur nasıl giderilir konusunda önerilen yöntemler kullanılabilir.