Tıpta adı bruksizm olarak geçen gece diş gıcırdatma sorunu, genelde gün boyu stres içinde olan kişilerde görülür. Özellikle uyku sırasında görüldüğü için bu rahatsızlığa uyku ilişkili bruksizm deniyor. Uyanıkken de görülebilen bu sorun, tedavi edilmesi gereken bir ağız hastalığıdır. Hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerin sebep olabiliyor.
Uyku esnasında görülen çene hareketleri, çene sıkma, diş gıcırdatma olarak tanımlanır ve görülme sıklığı %20 civarındadır. Araştırmalar, horlama ve uyku apnesi gibi rahatsızlıklar yaşayan insanların dişlerini gıcırdatma oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Solunumu da etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır; teşhis ve tedavi için doktoruna başvurmanız gerekir. Bunun farklı nedenleri vardır ve nedenini anlayabilmek için gösterdiği semptomlara bakmamız gerekir.
Diş Gıcırdatma Belirtileri Ve Semptomları
Başka rahatsızlıklarda da görülen ortak birçok belirtiye sahiptir. Bunlara bakacak olursak, aşınmış diş minesi, artan diş hassasiyeti, çene ağrısı veya sıkı çene kasları, gevşemiş ve yontulmuş dişler, hafif baş ağrısı, yüksek sesle diş gıcırdatma, kırık veya düzleşmiş dişler.
Belirtileri, diş gıcırdatma sorununun nedenlerine farklı olarak değişebilir. Bu nedenlerden biri olumsuz duygulardır. Uzmanlara göre bu rahatsızlığın en önemli sebeplerinden biri duygusal strestir. Gün içinde yaşadığımız stres, olumsuz etkilerini ilk olarak ağız dokularında gösterir.
Hastanın aşırı sinirli, titiz veya aşırı hassas bir kişiliğinin olması da diş gıcırdatmanın şiddetini arttıran diğer faktörlerdir. Maloklüzyon denilen dişlerdeki dizilişin bozulması, diş gıcırdatmasının sonucunda oluşur. Gündelik hayatta yaşanan maddi ve manevi baskılar psikolojik sorunları da beraberinde getirir. Gün içinde içimize attığımız, dillendiremediğimiz veya çok düşündüğümüz şeylerin acısını dişlerimizden çıkarırız. Bu sorunun çözümünde stres yönetimi önemli bir rol oynuyor. Sorunun kaynağının çözümlenmesi, sorunun kökten çözülmesine yardımcı olacaktır.
Önlem Ve Tedaviler
Eğer böyle bir rahatsızlığa sahipseniz, belirtilerinize dikkat edin ve doktorunuza gittiğinizde bu belirtileri ona anlatın. Böylece problemin kök nedeni bulunabilir. Doktorunuz bu belirtileri teyit etmek için sizi muayene edecektir. Gıcırdatma sorunundan doğan diğer diş problemlerini azaltmak için ağız koruyucu yazabilir. Ayrıca diş hizasında bir sorun oluştuysa diş çalışması yapılması gerekebilir. Dişleri düzenli fırçalamak, stresi azaltmak ve yönetebilmek bu problemin tedavisinde çok önemlidir.