Sibo çeşitli nedenler ile bağırsak çalışma düzeninin bozularak bağırsakta bulunan zararlı organizmaların istemsizce ve kontrol dışı bir şekilde çoğalması haliyle yaşanan bir çeşit ince bağırsak problemidir.
Sibo Tam Olarak Nedir?
Sibo bağırsağın sağlıklı bir şekilde emilim ve süzme işlemini yapmasına engel olur. Büyük moleküllerin kana karışmasına sebep olan Sibo sendromu gıdalardaki emilim yapılması gereken değerler kana karışarak alerjik reaksiyonlara sebebiyet verir. Bu probleme halk arasında aşırı geçirgen bağırsak sendromu da denilmektedir.
Bağışıklık Sistemini İçin De Tehdit Oluşturuyor
Kalın bağırsakların görevi olduğu kadar ince bağırsakları da ilgilendiren gıdaların sindirim işi dışında bağışıklık sistemini koruma görevi de ince bağırsağa düşüyor. Aktif lenfoid hücrelerine sahip olan ince bağırsak, barındırdığı lenfoid hücreleri sayesinde bağışıklık sistemindeki enfeksiyonlarla mücadele eder. Ayrıca yine normal düzeyde çalışan bir bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlarlar. Belirli bir düzeyde her bağırsak içerisinde bulunması gereken bakterilerin çoğalarak zararlı sayıya ulaşmalarını da bu lenfoid hücreleri engeller. İlgili Link: Erken Yaşlanmak İstemeyenler İçin Daha Çok Kollajen Almanın Yolları
Sibo Neden Olur?
Mide asidinde artış yapacak gıdaların çokça tüketilmesi, bağırsak kasları hareketi sebebi oluşan dalga hareketleri oluşumu ve koruyucu mekanizmaların çoğunun normal çalışmaması halinde Sibo görülebilir.
Sibo’nun Etkileri Nasıldır?
En önemli etkisi bağırsağın normal düzeyde olan geçirgenliğini yıpratarak çok fazla geçirgenlik yapmasına neden olur. Çoğalan bakteriler tükettiğimiz gıdalardaki vitaminlerle beslendiği için zaman sonra vücuttaki B12, demir, kalsiyum gibi değerlerin düşmesine sebep olabilir. Bu değerlerin vücutta çok fazla düşüşe geçmesi anemiye sebep olur. Yine kontrolsüz bir şekilde çoğalan bakteriler kalın ve ince bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olur ki bu da karın bölgesinde şişlik yapar. Yine aynı durumla ilişkili olarak kabızlık ve hazımsızlık gibi şikâyetler baş gösterir. Çoğalan zararlı bakteriler safra kesesinde bulunan yağların çözülerek vücuttan atılmasına sebep olur. Bu da maalesef kişinin yağlı dışkılama problemi yaşamasına neden olur. Yağlı dışkı yapma vücutta A ve D vitaminlerinin azaldığının da başka bir göstergesidir. Ayrıca emilim gücü zayıflayan süzme kapasitesi artan bağırsak duvarından bakterilerin kendileri de kana karışıp tehlike oluşturabilirler. İlgili Link: Candida’nın Kontrolden Çıkma Nedenleri
Sibo Semptomları Nelerdir?
Hemen her hastalıkta olduğu gibi Sibo rahatsızlığının da kendine özgü belirtileri mevcuttur. Bunlar; karın bölgesinde ağrı ve aşırı şişlik, ishal ya da kabızlık problemi, gaz çıkarma isteği, safra kesesinin gördüğü hasara bağlı olarak geğirme, hastalığın ilerlemiş safhalarında kilo kaybı ve bakterilerin beslenmesi nedeni ile kaybedilen vitamin eksiklikleridir.