Sağlıklı bir bağışıklık sisteminde vücuttaki bakteriler dengeli bir şekilde yaşanmaktadır. Sindirim sisteminde ortaya çıkan bazı sıkıntılar bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu duruma sebep olan ise sindirim sistemine faydası bulunun micro organizmaların antibiyotikler tartından yok edilmesidir.
Antibiyotiklerin Candida üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmuyor ancak diğer micro organizmalara etki ediyor. Diğer micro organizmaların dengesinin bozulmasıyla Candidalar, vücuda hükmetmeye başlıyor. Bu aşamada şekilleri değişmeye başlayan Candidalar, sayıları artarak koloni adı verilen geniş gruplar meydana getiriyor.
Besinlerin bağırsakta doğru sindirilememesi, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Bu durum da Candida’nın kontrolden çıkmasına sebep olur.
Candida Nedir?
Tam adı Candida Albicans olan Candida, beden üzerinde yer alan ağız, bağırsak ve vajina gibi iç yüzeylerde bulunan bir mantar türüdür. Aslında zararlı bir mantar olmayan ve vücuda zararı olmayan Candida, kontrolden çıktığı durumlarda ise oldukça tehlikeli olabiliyor.
Doğru sayıda vücutta bulunan Candidalar, bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Ancak kontrolden çıkarak çoğalan Candida, bir hastalık halini alarak insan sağlığına zarar verebiliyor. Kontrolden çıkan Candida hastalık halini aldığında, yoğurt kesiği gibi beyaz bir görünüme sahip oluyor. Kontrolden çıkan ve sayısı artan Candida’ya candidiazis adı verilir. İlgili Link: Glutatyon Eksikliğini Gidererek Stresle Çok Daha İyi Baş Edebilirsiniz
Candida’nın İnsan Sağlığına Zarar Vermesi
Vücutta belirli miktarda bulunan Candidanın çoğalarak hastalık boyutuna geçmemesi gerekir. Bazı şeyleri yanlış yaptığımızda ve vücutta bazı şeylerin yolunda gitmediği durumlarda Candida, hastalık boyutuna ulaşır. Bu durumun ortaya çıkmasının ve insan sağlığına zarar vermesinin nedenleri vardır.
Antibiyotik kullanıldığında vücutta bazı bakteri grupları zayıf düşer. Candida da bunu fırsat bilerek çoğalır ve onları istila eder. Doğum kontrol ilaçları, genital bölgenin dengesinin bozulmasına yol açabilir.
Diyabet ve insülin bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar ve bağışıklık istemi mantar ve bakterilerle savaşamaz hale gelir. Kanser tedavisi ve bağışıklık sistemi hastalıkları da Candida’nın zarar vermesine yol açabilir. Stres kontrol altına alınmadığında Candida’nın çoğalmasına yol açar. İlgili Link: Alerjik Rinit
Candida’nın Belirtileri Nelerdir?
Candida’nın çoğalarak diğer bakteri ve mantarları istila etmesi ile ortaya çıkan hastalıkların birkaç tane belirtisi vardır. Candida çoğalması sonucu ortaya çıkan bu belirtiler:
- Candida’nın kontrolden çıkması, besin eksiklerine neden olur. Bu durum da kronik yorgunluğa sebep olur.
• Depresyona sebep olabilir.
• Hormonal bozukluklara sebep olan Candida istilası kadınlarda adet düzensizliği erkelerde meme büyümesine yol açabilir.
• Karın ağrısı, kabızlık, ishal, şişkinlik gibi bağırsak problemleri yaşanabilir.
Cinsel ilişki sırasında ağrı, kaşıntı, kötü kokulu akıntı, idrar yolu enfeksiyonları gibi genital bölgede yaşanan problemler ortaya çıkabilir. Kötü ağız kokusu, diş çürükleri ve sürekli eklem ağrıları da meydana gelebilir.
Candida’nın Çoğalmasının Zararları Nelerdir?
Normal haliyle masum, zararsız bir yapıda bulunan Candidalar, çoğalması durumunda insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Candida’nın aşırı çoğalması durumunda toksin üretimi ortaya çıkabilir. Candida’nın çoğalması, diğer bağırsak bakterilerinin çalışmasını engelleyebilir. Candida’nın çoğalması, bağırsakların geçirgenliğini artırarak, istenmeyen maddelerin kana karışmasına yol açabilir. Candida’nın çoğalması, kritik hastalarda etkisini artırarak hastalığın daha da kötüleşmesine neden olur.