Sağlıklı bir gebelik dönemi ve sağlıkla kucağa alınan bebek her anne adayının en güzel hayalidir. Gebelik sürecinin sağlıkla ilerleyebilmesi, bebeğin oluşumun sorunsuz geçmesi için anne ve bebenin ilk ihtiyacı sağlıklı ve düzenli beslenmektir. Öyle ki bu dönemde bebeğin çocukluk ve yetişkinlik döneminin sağlıkla geçmesinin temelleri atılmaktadır. Metabolizması hızlanan anne adayının gebelik süresince daha çok enerjiye ihtiyacı olmaktadır.
Bu dönemde belli bir kilo artışı gözlenmesi normaldir. Gebelik kilo alımıyla ilgili ideal ölçü vermek mümkün değildir. Annenin kaç kiloyla hamile kaldığı çok büyük önem taşır. Kilo tablosunda ki ideal akışı da bu belirler. Gebelik süresince 10-13 kilo alması anne için ideal görülebilir. Kulaktan doğma bilgilere inanmamak gerekir.
Kilolu Anne Adayları 6 kilodan Fazla Almamalı
Anne adayının gebelik süresince alması gereken sağlıklı kilo gebe kaldığı anda ki kilo ile doğru orantıdadır. Artan enerjinin karşılanması bebeğin zihinsel ve fiziksel olarak denge de haftasına uygun ilerleyip gelişmesiyle doğrudan ilgidir. Enerji karşılamak adına dengesiz beslenme hem anne adayını hem de bebeğini olumsuz etkileyeceğinden düzenli plan yapmakta fayda görülür.
Gebelik süresinde alınması planlanan ideal kilo kg/m2 şeklinde hesaplanan beden kitle indeksi denilen formülle belirlenmektedir. Gebelik başlarken normal kilo da olan anne adayının 10-13 kilo alımı normal kabul edilmektedir. Kilolu ve obez annelerde alınacak kilo anne ve bebek sağlığı için 6 kilogramın üstüne çıkmamalıdır. Tüm bu planlar çoğul gebeliklerde farklılık gösterecektir. Kaynak: Sorunsuz Bir Hamilelik Dönemi İçin Ne Yapılmalıdır
Kilo Alımını Yağlanma Değildir
Gebelikte alınan kiloların kalıcı olacağı, yağlanma olarak vücuttan zor atılacağı düşüncesi yanlıştır. Sağlıklı ve doğru beslenme ile sadece maksimum 2 kiloya varan yağ artışı meydana gelebilir. Burada alınan yağ artışı annenin açığa çıkacak enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere depolanmaktadır.
Her Gün Yumurta, Sebze ve Yoğurt Tüketmesi Önemli
Anne adaylarının günlük ihtiyacı 2200-2400 kcal enerji alımıdır. Bu enerjinin doğru ve dengeli alınması bebeğin sağlıkla büyümesini sağlarken annenin kilo kontrolünün sağlanmasına da sebep olacaktır. Düzenli ve günlük olarak tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralayabiliriz.
- Günlük süt, peynir ve yoğurt günlük olarak 3-4 porsiyon olarak alınabilir.
- Et ve et grubu dendiğinde 5-7 porsiyon ölçüsü baz alınabilir 1 köfte büyüklüğünde et, 4 yemek kaşığı kuru baklagil ve 1 haşlanmış yumurta tek porsiyon ölçüsüdür.
- Ekmek eş değerli besinlerde 10 porsiyon idealdir. 1 ince dilim ekmek, 1 kase çorba veya 3 yemek kaşığı bulgur pilavı 1 porsiyondur.
- Çiğ yeşilliklerde sınır yoktur. Pişmiş yeşilliklerde 4 yemek kaşığı 1 porsiyon olarak sebze ve meyve grubunda tüketilebilir.
- Sebze ve Meyve oranını 6-13 porsiyon arası tüketilebilir. 3-4 tane kayısı 1 orta boy elma 1 orta boy şeftali bu oranın 1 porsiyonudur.
- Günlük yağ ihtiyacının yarısını yemeklerin pişirilmesi esnasında kullanılan bitkisel sıvı yağdan alınabilir. Diğer yarısını da hayvansal ürünlerden tamamlanabileceği söylenebilir.
Sağlıklı bir gebelik dönemi ve sağlıkla kucağa alınan bebek her anne adayının en güzel hayalidir.