Kadınlarda ve erkeklerde görülebilen genital siğillere Kondilom adı verilir. ‘’Human Papilloma Virus ‘’ (HPV) adı verilen enfeksiyon genital bölgede kondilom oluşumuna neden olmaktadır. HPV enfeksiyonu dünyada cinsel yolla en sık bulaşan enfeksiyon çeşididir. HPV virüsü bir kez vücuda girerse hücrelere yerleşir ve dönemsel olarak tekrarlayan farklı enfeksiyonlar şeklinde ortaya çıkar.
Ancak HPV’ nin genital bölgede siğillere neden olan tipi kansere neden olmamaktadır. Siğiller tek olarak görülebileceği gibi yan yana birden çok kabarcıklar halinde de görülebilmektedir. HPV enfeksiyonunun neden olduğu kondilom cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfına girmektedir fakat çok nadir de olsa başka yollarla bulaşabildiği görülmüştür. İlgili Link : Vajinismus Nedir
Kondilom Nasıl Bulaşır?
HPV her iki cinsiyette de görülmekle beraber kişiden kişiye cinsel temasla bulaşmaktadır. Kondilom gözle görünür olmasa da HPV enfekte olmuş derinin genital bölgeye temas etmesiyle bulaşabilir. HPV kişiye bulaştığında aylar ve yıllar boyunca ortaya siğiller çıkmayabilir ancak kişi bu dönemde taşıyıcıdır ve diğer kişilere HPV bulaştırabilir.
Kondilom doğumla anneden çocuğa geçebilir. Genital siğiller tabak, çatal, bardak, havlu ve tuvaletten bulaşmaz. Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalır ve boyutlarında büyümeler olabilir.
Kondilomdan Korunma Yolları
HPV den korunmanın en etkili yolu HPV aşısı yaptırmaktır. Bir diğer yolu da cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak olup virüsün prezervatif dışında kalan deriden de bulaşabileceği unutulmamalıdır. Erken yaşta yapılan evliliklerin ve cinsel partner sayısının fazla olmasının da HPV enfeksiyonuna neden olabileceği düşünülmekte olup bu tür durumlardan uzak durulmalıdır. Bütün bunların dışında kondilom tedavisi görülürken kişiler cinsel ilişkiye girmemelidir.
Kondilomun Belirtileri Nelerdir?
Kondilom belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Kaşıntı,
- Deri rengi veya kahverengi kabartılar,
- Kadınlarda cinsel ilişki sırasında kanama,
- Erkeklerde nadiren tuvalete çıkma zorluğu
Gibi belirtiler görülmektedir.