Cilt vücudun en önemli organlarından biri olup görevleri itibariyle vücudu korumak, sıvı kaybını önlemek gibi yardımcı faktörlere sahiptir. Vücut D vitamini eksikliği açsından cilt sayesinde D vitamini alımı sağlanır. Bununla beraber cilt kanseri de kanser tipleri arasında en sık görülenidir. Cilt bakteri ve mikroplara karşı da aynı zamanda bir kalkan görevindedir. Cilt kanseri oluşumu birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.
Cilt Kanseri Nedenleri
Ailesinde cilt kanseri olanlar, açık tenli olanlar, ciltlerinde çillenme olanlar, fazla sayıda ben’i olanlar, ben’leri değişik boyutlarda olanlar, bronzlaştırıcı ışıklar altında olanlar, sürekli açık havada çalışanlar, radyoterapi alanlar risk altındadır.
Cilt kanserini belirleyici yapılar; genelde parlak ya da çukur şeklinde, kırmızı bir nokta ya da kuru şekildeyse, beyaz veya pembe renkli bir kitleyse, bir yaraya benziyorsa bunlar dikkate alınması gereken görüntülerdir. Cilt kanserinin erken teşhisi için hemen bir dermatoloji uzmanına gidip tetkikler yapılması gereklidir. Şüpheli görünen bu yapı çoğu zaman ameliyatla alınır sonradan da patolojik olarak değerlendirmeye gönderilir.
İlgili Link : Cildinize Tatilde İyi Bakmanın Yolları
Cilt Kanseri Tedavisi
Cilt kanseri tedavisinde yapılacak iş; öncelikli olarak kanserin türünü ve tabi ki ne kadar ilerlediğine göre bir yol izlemekten geçer. Yöntemler cerrahi, medikal onkoloji ya da radyasyon onkoloji birleşimiyle uygun bir yöntemle değerlendirmeye alınır.
Cilt kanserleri gözle görülebilen olduğundan erken dönemlerde ciltte var olan değişiklikler fark edildiği andan itibaren yayılmadan tedaviye başlanılmalıdır. Böylelikle yaşanan kanser en miniumum düzeyde etkilerini gösterip tedavi ile sonuç verir. Erken tanı her zaman olduğu gibi hayat kurtarır. Risk altında olmak yanı sıra korunmak için de güneşle birebir korunmadan bağlantıda olunmamalı, güneş ışınlarının sert olduğu zamanlarda gölgede olunmalı, solaryum ve bronzlaşmaktan kaçınılmalıdır. Cilt kanserinde belli bir yaş aralığı yoktur.