Omurgalar arasında yer alan disklerin çeşitli nedenlerle zorlanması sonucunda zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan hastalığa bel fıtığı nedir. Şiddetli bel ağrısına neden olan bu hastalık, bazı hastalarda bacak ve kalçada da ağrı yapabilir. Günümüzde insanları bu hastalığa yakalanma oranı %80’dir. Genellikle 40-70 yaş arasında görülür. Bel fıtığı hastalığına yakalanmamak için kilo düzenine dikkat etmek gerekir. Kilolu hastalarda bel fıtığı riski yüksektir.
Bel Fıtığı Nedir?
Sağlıklı bir insanın belinde 5 adet omur kemiği bulunur. Bu kemikleri birbirine bağlayan disk adı verilen bir bağ dokusu bulunur. Diskin işlevi omurgayı korumaktır. Fakat diskin zarar görmesi durumunda omurgayı yeterince koruyamaz ve bel kısmında ağrıya neden olur. Bu duruma bel fıtığı adı verilir.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Hastalığa yakalananlar arasında en belirgin şikâyet bacak ve bel ağrısıdır. Bunun yanında bacakta karıncalanma, ağır taşırken zorlanma ve eğilmede ağrı gibi belirtileri vardır. Bazı hastalarda sık olmasa da idrar kaçırma şikâyeti görülür. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte, ayaklarda güçsüzlük ve cinsel iktidarsızlık görülür. Bu belirtileri yaşayan hasta, hastalık ilerlemeden bir sağlık kuruluşuna gitmelidir.
İlgili Link: Böbrek Taşı Hastalığı
Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bel fıtığının başlangıç safhasında, hastaya kas gevşetici ilaçlar ve bunun yanında istirahat verilir. Başlangıç safhasında hastanın yapması gerekenler; ağır yükler taşımamalı, yerden bir şey alırken çömelerek almalı, stresten mümkün olduğunca uzak durmalı, belini sıcak tutmalı, rüzgârlı yerlerde belini muhafaza etmeli ve mümkün olduğunca belini dinlendirmelidir.
Hastalığın ilerlemiş safhasında, hastaya doktor onaylı fizik tedavi uygulanır. 1 ay boyunca uygulanan fizik tedavi de işe yaramazsa ve hastalığın belirtileri artıyorsa hasta ameliyat olmalıdır. Bu ameliyatın halk arasında sanılanın aksine olumsuz etkisi olmaz. Hasta 6 ay içinde hastalıktan kurtulur ve normal hayatına döner.