Ülkemiz de yenidoğan bebeklerin büyük kısmında görülen işitme kaybı ilerleyen dönemlerde dil gelişimini de olumsuz olarak etkilemektedir. İşitme kayıplarında en güzel önlem erken teşhistir. Erken teşhis ile belirlenen sorun ileri ki dönemde oluşması muhtemel dil gelişimini de olumsuz etkilemeyecektir.
4 Aylıkken Sesin Geldiği Yöne Bakabilirler
Bebek gelişiminde normal olan işitme sorunu olmayan bir bebeğin durumunu şöyle özetleyebiliriz. 2 aylık olan bebeğin annesinin sesini duyduğunda sessizleşip sakinleşmesi, 4-5 aylık dönemde çevredeki seslere yönelip bakması, 9 aylık bebeklerde ise daha küçük seslerin ayrımını yaptığını, 1 yaş ve üzerinde müziklere ve seslere cevap verme çabasını görebiliriz.
Doğumdan Hemen Sonra Anlaşılabilir
Yenidoğan bebeğe ilk bir ay içerisinde yapılan işitme testini ihmal etmemek gerekmektedir. Eğer bebeğinizde ani beliren yüksek sese tepki vermeme, gürültüden irkilmeme, seslenildiğinde o yöne temas kurmama başını çevirmeme, 6-12 ay süresinde konuşma sesi görülmemesi, tanıdık kişi ve eşyalarını gösterememesi şeklinde sorunları varsa ilk olarak işitme kaybına bakılması gerekmektedir.
Testler Bebeğe Rahatsızlık Vermiyor
Yenidoğan bebeğe henüz hastaneden taburcu olmadan uygulanan işitme testi Oto Akustik Emisyon sistemi ile uygulanır. Hastane de bu tarama sistemi yoksa bile uygun yere gönderilerek mutlaka yapılmalıdır. Bu testin uygulanması aşamasında da bebeğin kulaklarına belli frekanstaki seslerin kulağın dış kısmının içine yumuşak başlıklı bir alet konularak verilmesi sağlanmaktadır. Anestezi ya da herhangi bir sakinleştiriciye ihtiyaç duyulmamakta herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Kulak bu sesleri işittiğinde iç kısımda bir yankı oluşturulmakta uzmanda bilgisayar aracılığıyla sese verilen tepkimenin boyutlarını incelemektedir. Teste negatif bir durum yaşanması durumunda da 2 hafta sonra tekrar edilmektedir.
Sorun 2 hafta sonrada çözümlenmediyse, İşitsel Beyin Sapı Cevapları Testi (ABR) ile işitme kaybı olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılmaktadır. Bebek uyutulur. En güvenilir ve objektif test yöntemi olarak uzmanlarca kabul edilmektedir. Burada kulak değil de baş kısma yerleştirilen elektrotlar uyuyan bebeğin beyin sapındaki akımı ölçüp değerlendirmektedir.
ABR tarama testinin yapıldığı bebekler,
-
- Oto akustik Emisyon Testi’nden geçemeyenler
- Hikayesinde aile de görülen genetikte olabilecek işitme kayıpları vakaları
- 1500 gram ve daha düşük kiloda doğan bebekler
- Yüz, kulak kepçesi, kafa ve kulak kanalında anormallik görülen bebekler,
- Sarılık yüzünden fototerapi alan bebekler
- Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi olan bebekler