Yumurta donasyonu ya da diğer bir adıyla yumurta nakli tedavisi, kişilerin kendi genetik koşulları ile hamile kalmalarının mümkün olmadığı zamanlarda uygulanır. Gelişten teknoloji ile beraber bebek sahibi olmak isteyen çiftler için de birçok seçenek söz konusudur. Diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan kişilerin çoğu yumurta donasyonu ile bebek sahibi olmaktadır. Yumurta donasyonu, özenli olunması gereken uzun bir süreci ifade eder.
Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması sonucunda oluşan hamilelik ile normal hamilelik arasında herhangi bir farklılık bulunmaz. Böylece yumurta donasyonu ile hamile kalan kişiler, oldukça doğal bir süreç yaşamış olurlar.
Çiftlerin yumurta donasyonu konusunda dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Her tedavinin başarısı için iyi bir hastane ve iyi koşullar gerektiği gibi yumurta donasyonu için de bu şartlar gerekir. İlk aşama olarak; tedavinin yaptırılacağı hastanenin ve hastanedeki çalışanların tecrübeleri, başarı oranları, hastanenin eve olan uzaklığı gibi detaylar incelenmelidir. Bunun yanında seçilecek olan hastanenin, kişisel bilgileri gizli tutan ve etik değerlere özen gösteren bir yapısı olmasına da dikkat edilmesi gerekir.
Bu konuda yaşanacak gizlilik problemi, gelecek süreçte hem donör hem de anne ve baba adayları için sorun yaratabilir. Doğru hastane tercih edilerek başarılı bir tedavi uygulandıktan sonraki hamilelik süreci, çiftler için oldukça heyecanlı geçer. Bu süreç normal bir hamilelik süreci gibi olsa da verilen onca emekten sonra ek bir dikkat gerektirmektedir. Gebelik konusunda problem yaşayan çiftlerin mutluluğunu sürdürerek sağlıklı bir evlada kavuşabilmeleri için hamilelik sürecinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunur:
- Gebelik testinin pozitif çıkmasından sonraki ilk birkaç gün yapılan egzersizlere dikkat edilmelidir. Hamilelik sürecinin düşük yaparak sonlanmaması ve bebeğin sağlıklı olması için anne adayının, özellikle ilk süreçlerde, günlük hareketlerine dikkat etmesi önemlidir. Bu nedenle ağır ev işleri, koşu ve ağırlık kaldırma gibi aktivitelerden uzak durulması gerekir.
- Yumurta donasyonu ile hamile kalanların dikkat etmesi gereken bir diğer nokta, vajinal enfeksiyona sebebiyet verebilecek olan yüzmedir. Bu süreçte yüzmek istenildiğinde hijyenik koşullara özen gösterilmesi gerekir. Böylece herhangi bir sorunla karşılaşılmaz.
- Yumurta donasyonu ile hamile kalanlar, normal hamileler gibi sigara ve alkolden uzak durmalıdırlar. Normalde de insan sağlığına zararlı olan sigara ve alkol kullanımına hamilelik sürecinde hiç yer verilmemesi gerekir. Kullanılan bu tür ürünler düşük yapmaya sebep olmadığında bile bebek sağlığına zarar verecektir.
- İlaç kullanımı doktor kontrolü altında olmalıdır. Hamilelik testinin pozitif çıkmasından sonra östrojen ve progesteron tedavisine başlanılır. Gebe kalınması ile tedavinin tamamlandığı yanılgısına kapılmadan, doktorun önerdiği süre boyunca, ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Genelde üç ay kadar süren bu süreçte, doktor tavsiyelerine uyarak hareket etmek hamilelik sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar.