Testosteron hormonu, bir diğer adıyla erkeklik hormonu olarak bilinmektedir. Fakat, az da olsa kadın vücudunda da bulunmaktadır. Bu hormon, erkek vücudunun cinsel faktörlerinin gelişmesi için gereklidir. Testosteron hormonunun başlıca görevlerinden biri sperm üretimi olmaktadır.
Testosteron hormonunun erkek vücudunda sağladı özellikler spermle sınırlı kalmamaktadır. Bu hormonun diğer özellikleri aşağıda yer aldığı gibidir:
- Cinsel istek
- Kemik kütlesi
- Yağ dağılımı
- Kas büyüklüğü ve gücü
- Kırmızı kan hücresi üretimi
Beyin ve hipofiz bezi tarafından kontrol edilen testosteron hormonu, erkek bireyin özelliklerini taşıması için oldukça önemlidir. Biyolojik olarak bir erkeğin testosteron hormonu salgılamasına ihtiyacı vardır. Çünkü yeteri kadar testosteron hormonu salgılanmadığında erkeklerde kısırlık oluşabilmektedir.
Hormon tedavisinde trans erkeklere verilmesi gereken testosteron, bireyin erkek bünyesine alışmasını sağlamaktadır. Bu süreç bir süre devam ettikten sonra trans bireyin bu durumu isteyip istemediği gündeme gelecektir. Eğer istiyorsa ve psikolojik testler buna uygunsa hormon dozu tekrar ayarlanır ve ona göre süreç devam eder.
Testosteron Hormonu Tedavi Süreci Ne Kadar Sürer?
Testosteron hormonu tedavisi gören kadınlardan bazıları bu sürecin hızlı olmasını istemektedir. Fakat, bu durum kişinin isteğine göre değil, bünyesinin hormona tepkisine göre değişmektedir. Testosteron, kadın vücudunda genelde 6 – 8 ay arasında etkisini göstermektedir. Bu süreç çoğu kişiye uzun gelse bile, hormonun dozunun isteğe göre artırılması mümkün değildir.
Testosteron hormonu, çoğu faktörün etkileriyle birlikte daha farklı sürelerde etki gösterebilmektedir. Özellikle kadının yaşı ve sağlık durumu en etkili faktörlerden biridir. Hormon süreci, ergenlik sürecine çok benzemektedir. Çünkü; Vücutta oluşan değişiklikler, aynı ergenlik sürecindeki gibi olmaktadır. Testosteron hormonunun dozu herkes için aynı olmayabilmektedir. Bunun sebebi ise, her vücudun kaldırabileceği dozun farklı olmasıdır.
Testosteron hormonunun kadın üzerinde etki edeceği 4 farklı alan bulunmaktadır. Bu alanlar; Fiziksel, duygusal, cinsel ve üreme sistemi olarak bilinmektedir. Yaşanacak bu değişimler için psikolojik olarak hazır olmak gerekmektedir.
Fiziksel Değişimleri
Testosteron hormonu almaya başladıktan sonra ilk değişimler kadının cildinde olacaktır. Cildin sertleşmesi ve yağlanması muhtemeldir. Vücutta her daim olan yağ üretimi artacağı için vücut mecburen sivilce üretecektir. Bu sivilce üretiminin engellenmesi için çeşitli bakım malzemeleri kullanmak daha iyi olacaktır. Bu değişime ek olarak vücuda giren testosteron hormonu idrar ve ter kokusunda değişimler yaratabilmektedir.
Vücudu kadın bünyesinden erkek bünyesine taşıyan bu hormon, verilen bünyenin hislerini dahi değiştirebilmektedir. Bunun en büyük nedeni, artık bünyenin erkek bünyesine dönüşmesidir. Ayrıca memede küçülme ve ağrı hissedilebilmektedir. Meme küçüldüğü için ameliyat esnasında alımı daha kolay olacaktır.
Erkek vücudundaki yağ oranının kadınlara göre daha az olmasını sağlayan testosteron hormonu, verilen kadında da aynı etkileri gösterecektir. Bu sayede trans erkeğin kalçasındaki ve uyluk bölümündeki yağ oranı düşüp, kas oranı artacaktır. Derinin altında bulunan yağ tabakasında da azalma meydana gelecektir. Bu yüzden vücudun daha sert ve şekilli görünmesi sağlanacaktır.
Hormon tedavisi eğer genç bir kadına uygulanıyorsa, kadının kemiklerinde gelişme görülecektir. Buna ek olarak hangi yaşta bir kadın tedavi görürse görsün, yüzdeki yağ oranı azalacağı için yüz daha çok erkeğe benzeyecektir. Fakat bu bahsedilen yüz değişimi 2 ya da daha fazla seneden sonra görülebilmektedir.
Testosteron hormon tedavi süreci boyunca kas kütlesi artacak ve spor programına göre daha kaslı bir vücut ortaya çıkacaktır. Diyet ve beslenme programına göre de vücutta belirli oranda kilo alışı veya kaybı yaşanabilmektedir. Bu yüzden beslenme programına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Testosteron hormonu kadınların ince olan sesini kalınlaştıracak ve değiştirecektir. Bu değişimin gözlenmesi muhtemelen birkaç hafta içerisinde olacaktır. Eğer daha kaliteli ve oturaklı bir ses gelişimi isteniyorsa, konuşma terapistleri ile çalışılması gerekmektedir. Bu sayede erkek gibi konuşma ve ses düzeyini kullanma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır.
Vücutta bulunan kıl oranının artması ve kıllarda sertleşme yaşanması muhtemeldir. Sırt, bacak ve göğüs bölgelerinde kıllanmalar olabilmektedir. Eğer birey, birkaç yıl içerisinde tam erkeksi bir vücut istiyorsa bu mümkün olmayabilir. Çünkü; tedavinin tam yanıt verme süresi yaklaşık 5 yıl almaktadır.
Testosteron hormon tedavi sürecinin en kötü etkilerinden biri, saçlarda erkek tipi dökülme veya kellik görülmesidir. Bunun olmaması çok düşük bir ihtimaldir. Hormon tedavisi alan şahsın ailesinde kellik veya saç dökülmesi bulunuyor ise muhtemelen kendisinde de bu görülecektir. Çünkü; Fiziksel özellikler insanlara ailesinden aktarılmaktadır.
Sakal, hormon tedavisinde oluşan fiziksel değişimler arasında en belirgin olanıdır. Trans bireyin yüzünde sakal olması kendini daha erkeksi hissettirecektir. Fakat sakal her trans bireyde tam olarak çıkmayabilir ya da daha seyrek ve ince tüylü çıkabilir. Bunun nedeni ise, erkek bireylerde de sakalın birçok faktöre göre çıkıp çıkmaması durumundan kaynaklıdır. Sakal her trans erkekte çıkacak diye bir düşünce olmamalıdır. Bu düşünce trans erkeklerin kafasından çıkmayacağı için hormon tedavisi sürecine zarar verebilmektedir.
Fiziksel değişimler arasında görülen bir başka durum ise, adem elmasında büyüme gerçekleşmesidir. Adem elması, boğazda yer almaktadır. Testosteron hormonu fazla üretilen kadınlarda da görülen bir durumdur. Buna ek olarak trans erkekler, doğrudan testosteron hormonu aldıkları için, vücudun bazı değişiklikleri arasında adem elması büyümesi de yer almaktadır.
Duygusal Değişimler
Direkt olarak yeni bir bedene geçiş yapan birey, bu durum karşısında farklı düşüncelere sahip olabilmektedir. Özellikle hormon tedavisi sürecinde vücutta olan fiziksel değişimler kişinin aklını oldukça karıştırabilmektedir. Artık daha farklı duygular hissedecek olan şahıslarının çoğunun testosteron hormonu tedavisi sürecinde ve daha sonrasında psikolojik destek alması gerekebilmektedir.
İnsanlar için oldukça önemli olan duygu durumu, hormon tedavisi ile bazen tamamıyla değişebilmektedir. Bazı durumlarda ise küçük değişimler görülmektedir. Fiziksel değişimlerin oldukça yoğun olduğu bu dönemde psikiyatristlerin, bireyin her zaman yanında olması gerekir. Aksi durumda birey yeni vücuduna alışırken birçok sıkıntı çekebilir.
Cinsel Değişimler
Testosteron hormonu vücuda girdikten sonra bireyde cinsel yönde değişimler yaratacaktır. Bunlardan biri, libidonun en üst seviyeye çıkacak olmasıdır. Klitoris aniden büyüyecek ve cinsel arzular artacaktır. Bu sayede birey, vücudunun cinsel bölümlerinde farklılık yaşayacaktır. Bu farklılıkları anlamak için şahıs, psikiyatristinin yardımına ihtiyaç duyabilir.
Psikiyatrist bu konuda kesinlikle trans erkeği bilgilendirmelidir. Bilgilendirmediği durumlar olduğunda hasta klitoris ve cinsel hislerindeki değişimler sonucunda korkabilir ya da kendi başına yöntem uygulamaya çalışabilir. Böyle bir durumun yaşanması hem tedavi sürecinin uzamasına hem de hastanın çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden olabilir.
Üreme Sistemi Değişimleri
Testosteron hormonu kadın vücudunda oluşan adet kanamasını zamanla azaltacak ve en sonunda bitirecektir. Bu yüzden testosteron verilen kadın vücudu, yavaş yavaş hamile olma özelliğini kaybedecektir. Ama hamilelik özelliği tamamıyla ortadan kalkmayabilir. Bunun için hamile kalmamak adına önlemler alınması gerekmektedir. Aksi takdirde testosteron hormon tedavisi süresi içerisinde hamile kalınması pekte iyi sonuçlar doğurmayabilir.
Birey, tedavi süreci devam ederken hamile kalmak istediğini düşünüyorsa, doktorların işlemleri durdurması için, durumu onlara iletmelidir. Durumu doktorlara iletmez ve hamile kalırsa, hormonların çocuğun gelişimine ve sağlığına zarar vereceğini bilmelidir. Bu durumun yaşanmaması adına dikkat göstermek gerekir.
Testosteron Tedavi Sürecinin Riskleri Nelerdir?
Her tedavi sürecinin olduğu gibi testosteron hormon tedavi sürecinin de bazı riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden biri rahim ağzı kanseri olmaktadır. Bireyin bu hastalığa yakalanmaması için, doktoruna düzenli olarak elle muayene yaptırması gerekir. Aksi takdirde bu hastalık vücutta ortaya çıksa bile çok geç farkedilebilmektedir. Bunların yaşanmaması için düzenli muayene şarttır.
Rahim ağzı kanserine ek olarak birey, erkek vücuduna geçiş yapacağı için, yakalanacağı hastalıklar da buna göre değişmektedir. Trans bir erkeğin; Kalp hastalığı, damar hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve kolestrol gibi hastalıklara yakalanma riski artacaktır. Yine de bu risk trans olmayan bir erkeğe göre daha azdır. Buna karşın trans olmayan erkeklerden farklı olarak, trans bireyin prostatı olmayacağı için, prostat kanseri riski de olmayacaktır.
Testosteron sebebiyle trans erkeğin yaşayabileceği sıkıntılar bununla sınırlı kalmamaktadır. Birey, vücudunun kaldırabileceğinden daha fazla bir doz aldıysa, bu ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabilmektedir. Bunun olmaması için uzman hekimler tarafından sürekli kontroller yapılmalıdır.
Yumurtalıklar bir operasyon aracılığıyla çıkarıldıysa, kemiklerin zayıflamasına engel olmak amacıyla ameliyat sonrasında daha düşük dozda testosteron hormonu kullanılmalıdır. Bunlara ek olarak başka bir problem yaşanırsa, doktora başvurulmalıdır. Uzman doktorlar, testler halinde hastanın durumunu sürekli olarak kontrol edecektir. Fakat, gözden kaçan bir durum olduğunda kesinlikle doktorun bu durumdan haberi olmalıdır.