Testis kanserinin tam olarak sebebi bilinemese de kanser oluşumunu tetikleyen bazı faktörlerin olduğu biliniyor. Ailede bir testis kanseri öyküsü var ise bireyin kansere yakalanma riski artıyor. Çocuklukta yaşanan bazı organsal sıkıntılar ileriki yaşlarda kanser oluşumunu tetikliyor. Testis erkekte bulunan penisin hemen altında yer alan üreme hücrelerini barındıran yumurta şeklinde organdır.
Testisler sperm ve testesteron üretmekle görevlidir. Kriptooşidizm (inmeyen testis) doğuştan gelen yapısal bir bozukluktur. Bu bozukluğun tedavi edilmemesi halinde ileride testis kanseri olma riski artıyor. Aile geçmişinde Kleinkefelter Sendromu ve Down Sendromu gibi genetik bozukluk varlığı olan bireylerin kansere yakalanma riski yüksek oluyor. Esrar kullanımı da testis kanseri oluşumunu tetiklediği biliniyor. Ailede başka testis kanseri bulgusu diğer bireylerinde risk altında olduğunu gösterir.
Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Testis kanseri belirtisi genelde testiste şişlikle ortaya çıkar. Ağrısız sert bir şişlik oluşumu rahatsızlık vericidir. Testisler skrotum denilen bir deri ile kaplıdır. Kanser belirtisi olarak skrotumda oluşan ağırlık ve sıvı toplanması hastalığın tanısında göz ardı edilemez bir durumdur. Testis kanserinin yayılımına göre ağrıyan yer kasık veya sırt bölgesi olabilir.
Testislerde oluşan şişkinlik her zaman kanser olmayabilir skrotumda beliren sıvı (hidrosel) , varikosel veya spermotosel de olabilir. Bireyin bu sıkıntıları fark edip kendi muayenesini düzenli yapması, var olan anormallikleri önceden anlaması oluşacak herhangi bir hastalığın tanısını ve erken teşhisini sağlayacaktır.
Asimetrik bir duruş ve şişkinlik sezilirse hemen bir uzman üroloji hekime görünülmelidir. Testis kanseri sıklıkla akciğere yayılım gösterir. Bu durumda göğüs ağrısı, nefes alamama durumu ve öksürük görülebilir.
Testis Kanseri Evreleri ve Tedavi Süreci
İlk evrede tümör yalnızca testislerdedir. 2. evrede kanserli hücre karın bölgesindeki lenf bezlerine yayılım göstermiştir. 3. Evrede kanser karındaki lenf bezleri hariç akciğerlere yayılmıştır. İlk önce skrotal ultrason çekilerek testise ve çevre dokularına bakılır.
Kan testlerinde alfa fetoprotein, beta insan koryonik gonadotropin ve laktat dehidrojenaz değerlerinin yüksekliği testis kanseri tanısını koydurur. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi çekilerek hastalığın vücut içinde nerelere yayılım gösterdiğine bakılır.
Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri
Cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi testis kanserinde uygulanabilecek yöntemlerdir. Cerrahi yöntemde testis inguinal orşiektomi denilen yöntemle kasık üzerinden çıkarılmasını gerektirir. Kemoterapi de bı hastalıkta kanserli hücreleri öldürmek için ilaç tedavisi uygulamasıdır. Tedavi uygulanırken spermlerin olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu durumda kişi spermlerini sperm bankasında muhafaza etmek isteyebilir.
Hastalık kendini tedavi edildikten sonra iki yıl içinde yenileyebilir. Tekrar nüks söz konusu olabilir diye doktor tarafından düzenli izlemi yapılmalıdır. Düşük evreli testis kanserlerinde tedavi başarısı %100‘dür. İleriki safhalarda bu durum %85 lere iner. Herhangi ağrılı veya ağrısız kitle varlığı ve testislerde skrotumda görülen en ufak şişlikte bir ürologa görünülmelidir. Erken tanı hastalığın seyrini değiştirebiliyor.