Hareketsiz iş alanlarına eklenen yoğun iş temposu yeme içme alışkanlıklarını olumsuz etkileyerek düzensiz, sağlıksız beslenmeyi beraberinde getirmektedir. Bunun sonucu bozulan kalp damar sağlığımız kolesterol gibi birçok soruna davetiye çıkarmaktadır. Özellikle içeriğini bilmediğimiz yağ, katkı maddesi kullanan yemeklerin olduğu dış mekanlarda ızgara ve salataları tüketerek öğünü sağlıklı atlatmaya çalışmalıyız.
Hareket ve spordan uzak durmak, yağ oranının fazla olduğu besinler tüketmek, kanda bulunan yağların yani kolesterolün yükselmesine sebep olmaktadır. Yükselen kolesterol kalp ve damar sağlığını bozmakta kalp krizi riskini de artırmaktadır. Kolesterolü düşürmenin en iyi yolu yağ oranını düşürmek besinlerde yağ oranını azaltmaktır.
Kolestrol Nedir?
İnsan vücudunda doğal olarak bulunan ve hem de dışarıdan hayvansal ürünlerden alınan bir çeşit yağdır. Özellikle kırmızı ve beyaz hayvan etleri, yumurta sarısı, deniz ürünleri kolesterol olarak zengindirler. Hayvansal ürünlerden yapılan tere yağ, peynir gibi besinlerde kolesterol içermektedir. Fazla bulunması kalp damar hastalıklarına ve kalp krizi riskini artırmada sorun teşkil etmektedir. Oranlı ve dikkatli bir biçimde vücuda alınmalıdır.
Günlük Beslenmeye Dikkat!
Özellikle kısıtlı hareket eden insanlarda vücuda alınan yağ oranına çok dikkat etmek gerekmektedir. Sağlığın bozulmaması için kolesterol oranlarına da dikkat edilmelidir. Katı yağlardan uzak durulmalı doymuş yağ oranını dengeli almalıyız. Hareket etmeyerek atamadığımız yağlar ve enerji vücudumuza hasarlar verebilir. En güzel çözümü alınan besinler spor ve hareketlerle vücutta tüketebilmektir. Dengeli ve doğru beslenme sporla birleştiği zaman bu sorunları tamamı ortadan kalkacaktır. Tüketilen ürünlerde ki yağ oranı ve besin değerlerine dikkat edilmelidir.
Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Burada dikkat edilecek en büyük püf nokta posalı ve lifli besinlerin tüketim oranları ve harekettir. Spor yapamayan insanların yürüyüş ve koşulara günlük olarak belirli saatlerde yer vermeleri gerekmektedir Sebze, meyve ve bakliyat ürünlerinde tüketim vücudumuza yeterli ölçülerde alındığında sağlıklı beslenerek yaşamımızı sürdürmemiz mümkündür. 3 beyaz dediğimiz un, tuz ve şeker tüketimimizi sıfıra indirmemiz gerekmektedir.
Beyaz un ile yapılan ekmek yerine çavdar, yulaf ve kepek ekmeği tercih edilmelidir. Meyve suyu tüketimi yerine meyveyi kabuk ve posasıyla tüketmek çok daha sağlıklı olacaktır. Pirinç yerine bulgur tüketilmesi haftada 3 kez protein değeri yüksek baklagilleri tüketmek kalbimizi ve damarlarımızı koruyacaktır. Ve tüketilmesi hayati değer taşıyan suya da günde en az 8 bardak olmak üzere ihtiyaç duymaktayız. Suyun eksik alınması bu besin akışının bozulmasına sebep olacaktır.