Vücudumuzun önemli parçası olan kulaklarımız bazen tıkanabilir. Bu yolculuk sırasında basınçtan kaynaklı olabilir. Bazen de hastalıktan kaynaklı olabilir. Kulak tıkanması kişinin yaşam fonksiyonunu etkileyebilir. Bu yüzden karşıdaki kişilerin söylediklerini duymakta zorlanabilirler. Günümüzde çok yaygın görülür. Kulaklar tıkandığı anda kişide uğultu, çınlama veya ses duymama gibi sorunlar kişiyi rahatsız eder. Kulak tıkanıklığının en büyük sebebi banyodan sonra kulak çubuğu yordamı ile kulak pisliklerini iç kısma doğru itmek sebep olur. Bazı durumlarda kişi kulak tıkanıklığını kendi başına müdahale etmek ister bu durumlarda geri dönüşülmez yol açar. Eğer kulak tıkanıklığından sonra baş dönmesi, burun tıkanıklığı, kanama ve mide bulantısı yaşanıyor ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidebilmesi gerekir.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Kulak tıkanıklığı yaşıyorsanız kendi başınıza bir uygulama yapmayınız. Eğer enfeksiyondan kaynaklı bir durum ise doktor antibiyotik ve ilaç tedavisiyle kısa bir sürek iğleşmesini olanak sağlar. Kulakta biriken pislikten dolayı kaynaklı ise doktor ön muayeden sonra bir çubuk yardımıyla güzelce temizler. Bu işlem hiçbir şekilde ağrı acı hissettirmez. Kısa zamanda kulaklarınız açılır. Bazı sebeplerden dolayı kaynaklı ise östaki borusunun doktor tarafından açılıp hastanın rahat etmesi sağlanır. Eğer basınçtan dolayı kulak tıkanıklığı yaşıyor iseniz sakız çiğneyerek, esneme yöntemi yaparak ve ağız ve burunu kapatıp nefes almayı dengeleyerek kulalarınız kısa sürede açmanıza olanak sağlar.
Kulaklar Neden Tıkanır?
Kulak tıkanmalarına birçok şey sebep olur bunların başında da enfeksiyonlar gelir. Yolculuk sırasında, denizde, havada, yüksek arazilerde kulağa yüksek basınç uygulandığında kulak kapanmasına neden olur. Orta kulak iltihabı, dişlerde oluşan ağrının verdiği semptomlar, kulakta biriken yüksek oranda kir, banyoda ya da yüzerken aniden suyun kulalarınıza kaçması, viral enfeksiyon, girip, soğuk algınlığı gibi sorunlar kulak tıkanmasına neden olacak sebeplerden birkaçıdır. Kulaklarınızı mümkün olduğunca kulak pamuğu ile temizleme yapmayın. Bu durum hem kulağınıza zarar verecektir. Hem de kulak tıkanıklığınızı daha çok arttıracaktır.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Belirti Verir
Kulağınızda ağrı, uğultu, çınlama, kızarık, kaşıntı, kulaklarda dolgunluk hissi, işitmede algı problemi, denge kaybı, dişlerde oluşan şiddetli ağrı kulak tıkanıklığından biridir. Eğer enfeksiyondan kaynaklı ise kulak üzerine yatamama, ağrı, bulantı, baş dönmesi, kulakta akıntı gibi sebepler olur. Pislikten dolayı tıkanmış ise belirtisin sadece duyma kaybı yaşarsınız. Kulak tıkanmamsı için banyodayken çok fazla su kaçırmamak ve çıkına kulak pamuğu pisliği temizlenmemesi gerekir.
Kulak Tıkanıklığı İçin Evde Doğal İlaçlar
Kulağınız tıkandığı zaman ağrıya sebep olacaktır. Biraz olsun rahatlamak için sıcak su kompleksi sayesinde ağrınızı hafifletme olanağı sağlanır. Baksa bir yöntem ise zeytinyağını ocakta hafif ılıdıktan sonra kulağınıza 4 damla damlatın. Daha sonra temiz bir alanda kulağınız 15 dakika havada kalacak şekilde yatın dağa sonra temizleyin. Böylelikle kulağınızda oluşana tıkanıklık ve ağrı geçmiş olacaktır. Esneme yöntemiyle tıkanmış kulalarınızı açabilirsiniz.
Vücudumuzun önemli parçası olan kulaklarımız bazen tıkanabilir. Bu yolculuk sırasında basınçtan kaynaklı olabilir. Bazen de hastalıktan kaynaklı olabilir. Kulak tıkanması kişinin yaşam fonksiyonunu etkileyebilir.