Kulak işitme ve denge organıdır. Dış kulak yolu ile ve östaki borusu ile dış ortamla bağlantısı vardır. Bu yollardan dolayı enfeksiyon etkenlerine açıktır. Eğer kulakta bir enfeksiyon oluşursa, kulak akıntısı belirtisi ile kendini gösterebilir.
Kulak akıntısı iç kulak ya da dış kulakta meydana gelen bir enfeksiyon sebebiyle oluşabilir. Akıntıya ağrı ya da kaşıntı da eşlik edebilir.
Kulak Akıntısı Nedenleri
Normalde de kulakta bir miktar salgı üretilir. Bu halk arasında kulak kiri olarak bilinir. Bu gayet normal bir bulgudur ancak akıntının miktarı, kıvamı gibi etkenler değiştikçe bir hastalık belirtisi olma ihtimali vardır. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda karşılaşılan bir sağlık sorunu olsa da ilerleyen yaşlarda da görülebilir.
Kulak akıntısı nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Yüzücü kulağı (dış kulak iltihabı)
- Orta kulak enfeksiyonu
- Kolesteatom
- Travma
- Malignite
Gördüğünüz gibi kulak akıntısının çok çeşitli nedenleri vardır. Uygulanacak olan tedavi, akıntının nedenine göre değişir. Örneğin orta kulak enfeksiyonu ile travma tedavisi çok farklıdır. Başkasının kullandığı ilaçları kullanmak ya da alternatif tedavi yöntemlerine yönelmek yanlış uygulamalar yapmanıza sebep olabilir. Hekim kontrolü olmadan bir hastalığın teşhisi ve tedavisi mümkün değildir. Kulak akıntısı şikâyetiniz için mutlaka hekiminize danışmalısınız.
İlgili Link : Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Kulak Akıntısı İçin Ne Yapmak Gerekir?
Eğer kulak akıntınız varsa hiç vakit kaybetmeden hekiminize danışmalısınız. Bu belirti için Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanına gitmelisiniz. Eğer ihmal edilirse enfeksiyon ilerleyerek kulak yapısına zarar verebilir.
Kulak içinde işitmeyle ve dengeyle ilgili yapılar bulunur. Bu yapıların zarar görmesi işitme kaybı ya da denge kaybı ile sonuçlanabilir. İhmal edilen kulak akıntısı sonucunda, tahmin ettiğinizden daha ağır sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Evde uygulanan tedavi yöntemleri ile kulak enfeksiyonunun tedavisi mümkün değildir.