Koah solunum yolunda mikrop sonucu oluşan, iltihaplanma bağlı olarak ilerleyen akciğer hastalığıdır. Koah rahatsızlıklarının temelinde uzmanlar, ağırlıkta sigara dumanının içerdiği zararlı maddelerin ve gazların etken olduğu konusunda hemfikirler. Solunum yollarında oluşan iltihap oluşumu, akciğerlerde mevcut olan küçük odacıklara yerleşerek harabiyetlere sebep olmaktadır. 40 yaş üzerinde daha belirginleşip kendini gösterir. Hava kesecikleri akciğerlerin en küçük birimleridir harabiyet artıkça sorun şiddetlenir. Normalde balon gibi esneyerek şişip sönen havayolları bu esnekliğini yitirmeye başlar. Genişleyen hava keseciklerine giren havanın çıkması mümkün olmaz ve şişmeye, genişlemeye devam eder. Bu anormal durum kalıcı hal almaya başlar. Bu duruma ‘Anfizem’ adı verilir.
Koah hastalarında küçük havayollarında oluşan iltihap şişmeye neden olur, balgam üreten bezlerinde çalışması aşırı ölçüde artınca hastada balgam miktarında artış meydana gelir. Daralan havayollarında havanın geçişi zorlaşır ve kronik bronşit teşhisi konur. Koah hastalarında hem kronik bronşit hem de amfizem bir aradadır.
Koah hastalarında nefes darlığı, kronik öksürük nöbetleri ve sık balgam çıkarma şikayetleri görülmektedir. Hastalığın ilk belirtisi öksürüktür ve bu öksürükler sigaradan kaynaklı olarak düşünüldüğünden dikkate alınmaz. Erken teşhis hastalığın ilerlemesini durdurabilir. Sigara içen insanların öksürük ve balgam sorunları doğal karşıladıklarından erken teşhis koyulmakta güçlük yaşanır. Nefes darlığı fiziksel aktiviteler ve hareket etmekte sorun yaşatarak işleri güçleştirir. Kişi sosyal yaşamından uzaklaşmaya günlük işlerini yapmakta zorluklar yaşamaya başladıkça hareket etmek daha da zor hale gelir. Koah yaşamın sona ermesine kadar kötü sonuçlara gebedir. Koah hastalarında günlük belirli saatlerde yapılan hareketler yürüyüşler ve aktiviteler incelemeler sonucu ölüm oranlarında azalmaya gittiği görülmektedir.
Sizde KOAH Var Mı? Test Edin !
1. Haftanın büyük çoğunluğunda sık sık öksürüyor musunuz?
2. Haftanın büyük çoğunluğunda balgam çıkarıyor musunuz?
3. Yaşıtlarınıza göre nefes alışverişiniz daha mı sorunlu görünüyor?
4. 40 yaş üzeri misiniz?
5. Sigara içme durumu nedir? Ne kadar süredir kullanıcısınız
Koah Belirtileri
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, genellikle baş harflerinin birleşimi olan KOAH olarak ifade edilmektedir. KOAH öksürük ile başlayıp, balgam ile devam eden, ilerlemesi durdurulabilen fakat tam olarak tedavi edilemeyen bir akciğer hastalığıdır. Hastalarda havayollarının daralmasına bağlı olarak solunum sisteminde bozulmalar olmaktadır ve nefes alımları güçleşir, günlük işlevlerinde bile kısıtlamalar yaşar hale gelirler.
Dünya genelinde KOAH’a sebep olan en önemli faktör ise sigara dumanıdır. Türkiye’de de her geçen gün artış göstermekte olup büyük bir kısmı ölümle sonuçlanmaktadır. Daha önceleri erkek hastalığı olarak bilinen KOAH, bilinenin aksine artık kadınlarda da görülmektedir. Sigaranın yayılımına bağlı olarak kadın, erkek ayrımı gözetmeksizin yayılımını zamanla arttırmıştır. İlgili Link: Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir?
Hafif KOAH Belirtileri: Öksürük ve balgam en sık görülen belirtilerdir. Nefes darlığı ise çok ağır iş yapımında ve hızlı adımlar ile yüründüğünde kendini gösterebilir.
Orta Şiddette KOAH Belirtileri: Öksürük, balgam ve nefes darlığı artış gösterir. İşlevleri kısıtlanır, yaptığı işlerde zorlanır ve nefessiz kalırlar.
Ağır Şiddette KOAH Belirtileri: Öksürük, balgam ve nefes darlığı çok fazla artış gösterir. İşlevleri kısıtlanır, yaptığı işlerde zorlanır ve nefessiz kalırlar. Halsizlik artar. Uyku düzende gece nefes alımı zorlaştığından bozulma görülür. Sinirlilik. Yorgunluk. Zayıflama. Unutkanlık. Şiddetli baş ağrıları, bazı uzuvlarda morarma. Karında hazımsızlığa bağlı yanma ve ağrılar görülür. İlgili Link: Candida’nın Kontrolden Çıkma Nedenleri
KOAH Nedenleri
Sigara kullanımı en büyük etkendir. Sadece kullanımı değil sigara dumanına maruz kalmak bile KOAH’a neden olmaktadır. Solunum sisteminin bozulmasına ve kandaki oksijen miktarının azalmasına neden olur. Diğer bir etken çalışma ortamında ki kimyasallar, dumanlar, tozlar yani olumsuz hava şartları da solunum yoluna verdiği zarardan dolayı, KOAH ile birlikte çeşitli solunum yolu hastalıklarına da neden olmaktadır. Yaş, cinsiyet ve genetik etkenlerde KOAH nedenlerindendir. 40 yaş üstü eğilim göstermekle birlikte erkeklerde daha fazla etkindir.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın Tedavisi
Hastalığı tamamen yok eden bir tedavi henüz geliştirilmemiştir. Ancak ilerlemesini durduran ve önemli oranda gerileten ilaç ve yöntemler mevcuttur. Sigaradan uzak durmak hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde durdurur. KOAH sonucunda akciğerde meydana gelen hasarların giderilmesi mümkün değildir. Yapılan incelemeler sonucunda hastalığı ağır bir şekilde geçirmemek veya önlemek için tedaviler uygulanır. Hastalığın kişi üzerindeki ağır semptomları hafifletilir.
Tedavi istemeyen hastalar bir süre sonra daha kötü durumda olurlar. Bireysel ihtiyaçlarını bile gideremez hale gelebilirler. Kişi sigara kullanıyor ise en kısa sürede bırakmalıdır. Bırakması daha rahat nefes alması için oldukça önemli bir gelişmedir.
Akciğer sağlığı açısından da oldukça önem arz etmektedir. Birden fazla aşamada seyir eder. Ve bu aşamaların tedavileri farklılık arz eder. Fakat hangi tedavi uygulanırsa uygulansın bu hastalığın baş tedavisi sigara kullanımın bırakılması yer alır.