Etkili cilt hastalığı türü olarak karşımıza çıkan kelebek hastalığı nedir? Tıp dilinde LUPUS olarak geçen diğer adıyla Sistemik Lupus Eritematozus, halk dilinde kelebek hastalığı olarak bilinir. Otoimmun hastalıklardandır (bağışıklık sisteminin zararsız hücre ve dokularına saldırdığı olay). LUPUS kelime anlamı olarak kurt demektir.
Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür. Romatizmal bir hastalık çeşidindendir. Belirtiler daha çok genç yaşta görülür. Az da olsa çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Bazı hastalarda da gebelik döneminde görülebilmektedir.
Hastalığın neden oluştuğu bilinmiyor. Çevresel, hormonel veya genetik aktarımla oluşabilir. Otoimmun hastalıklardan olduğu için vücudun farklı bölgelerini ve organlarını etkiler. Bazı hastalarda organ fonksiyonlarını bozduğu için hayati risk taşıma özeliği bulunan bir hastalıktır. Bulaşıcı hastalıklardan değildir. Yaşanılan hastalığın belirtileri azalıp artan şeklinde devam edebilir.
İlgili Link: Kulak Mantarı Nedir, Neden Olur?
Kelebek hastalığının ortaya çıkmasında mukozada ya da deride ortaya çıkan büllerin bölgeye baskı uygulaması etkilidir. Kelebek rahatsızlığının ortaya çıkması için hafif bir temas dahi yeterli olacaktır. Genetik bir rahatsızlık olarak da karşımıza çıkan Kelebek Hastalığı, vücudumuzda birtakım enfeksiyonlara da yol açmaktadır. Bundan dolayı söz konusu rahatsızlığın giderilmesi insan sağlığı açısından son derece önemlidir.
Kelebek Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle her hastada farklı belirtiler bulunur. Belirtiler zamanla değişebilir. En çok görülen kelebek hastalığı belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:
- Güneşe karşı cildin duyarlılığı
- Kaşıntı
- Cildin kızarması
- Ciltte yanma hissi
- Cildin yüz haricinde su toplaması
- Saç dökülmesi ve saçların azalması (hastalığın kontrol altına alınmasıyla dökülme azalabilir.)
- Cildin pul şeklinde dökülmesi (kaşıntı olmayacak şekilde)
- Vücutta özellikle de ağız içinde oluşan yaralar (aft)
- Göğüs bölgesindeki ağrılar
- Romatizmal hastalık olduğundan dolayı eklem ağrıları veya eklemlerin şişmesi (özellikle el ve ayaktaki eklemlerin)
- Kas güçsüzlüğü
- Eklemlerde tutulma sorunu yaşamak
- İdrarda kan veya protein kaçağının tespit edilmesi
- Böbrekte oluşan sorunları (böbrek iltihabı, kalıcı hasarlar vermesiyle de tansiyon sorunları yaşamak)
- Kafa karışıklığı
- Nefes darlığı
- Göz rahatsızlıkları (göz kuruluğu, iltihap)
- Soğuk alanlarda bulunulması ve stresli dönem içerisinde cildin beyaz veya mavi renge yakın olması.
- Aşırı yorgunluk ve baş ağrıları (az da olsa migren ataklarında oluşan baş ağrıları)
- Kalbin çeşitli bölgelerinde oluşan sorunlar
Görüldüğü üzere kelebek hastalığı belirtileri gündeme geldiği zaman karşımıza çok sayıda farklı çıkar. Söz konusu belirtileri dikkate alarak, net bir teşhisin konulması için doktora başvurmak en mantıklı seçenektir.
Kelebek Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Kelebek hastalığının erken teşhisi oldukça önemlidir. Bundan dolayı kelebek hastalığının tanı sürecinin hassas bir süreci içine aldığını ifade etmek mümkün olmaktadır. Fiziksel bir bulgudan hareketle kelebek hastalığının teşhisi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı tanı sürecinde çoğunlukla fiziksel muayene sırasında bu tür teşhisin konulması mümkündür. Burada hastalığın daha net bir şekilde tanısının ortaya konulması için birtakım tetkiklerin yapılması da şarttır. Kan değerlerinin ölçülmesi, tam kan sayımı, antikor testi gibi tetkikler oldukça etkilidir. Tanı sonrasında hızlı bir şekilde tedavi sürecinin başlaması hayati derecede önemlidir.
Kelebek Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Kelebek hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Sadece belirtileri ve oluşabilecek ciddi rahatsızlıkları önleyen, geçici olarak ağrı kesici niteliğinde ilaçlar kullanılabilir. Örneğin; kortizon, bağışıklık sistemi üzerinde baskı oluşturan bazı ilaçlarla antienflamatuarlar gibi… Güneş ışınlarına karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Örneğin; güneş kremi sürmek, koruyucu giysiler giymek vb. Egzersiz yapmak. Egzersiz yapmasının nedeni ise kemikleri güçlü tutmaya çalışmak. Hastanın durumuna göre diyet.
İlgili Link: Cilt Kanseri Kimlerde Görülür
Sigara içmemek. Zararlı gıdalardan uzak durmak! Vitamin eksikliklerine göre eksiklikleri gideren ilaçlar. Özellikle de D vitamini ve kalsiyum desteği olan ilaçlar. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan hastalar için besin, vitamin, kas gücü ve kemik gücü gibi faktörler önemlidir. Çünkü bedeni ve organları sağlam tutarak en hafif şekilde atlatmak için yapılması gerekiyor.
Burada en önemli mesele ise erken teşhis ile erkenden önlem almaktır. Örnek verdiğimiz ve doktorunuzun vereceği olan ilaçlar ise sizin organ fonksiyonlarınıza ve hastalığın sizde oluşturduğu şiddete göre seçilerek en uygun şekilde kullanmanız beklenir. Bütün bu bilgiler ışığında günümüz koşullarında kelebek hastalığı tedavisi gündeme geldiği zaman karşımıza oldukça hassas bir dönem çıkmaktadır.