Dış kulağın kanalındaki derinin mantar enfeksiyonu bulaşmasına kulak mantarı adı verilir. Kulakta görülen ağrı, şişlik, pullanma, kuruma ve sıvı akması belirtileri arasında sayılır. Ağrının oluşması ise mantarın daha derin noktalara indiğini gösterir. Bazı durumlarda ise boyunda bulunan lenf bezlerinde şişme de görülür.
Kulak mantarı, su sporları ile uğraşan bireylerde ve sıcak iklim şartlarında hayatını sürdüren kişilerde oldukça fazla görünür. Mümkün olduğunca bu alanlardan uzak durulmalıdır. Bu bölgelerde sıcaklıktan dolayı insanlar normalden fazla terlemektedir. Bu durum da kulak mantarı hastalığını tetikler. Tedavisinde ise genellikle pomad veya damla şeklinde bulunan mantar ilaçları kullanılır.
Nemli Ortamların Kulak Mantarı Oluşumuna Etkileri
Kulak mantarı, dar bir kanal üzerinde genişlemiş olarak bulunan dokunun kendisine yeteri düzeyde yer bulamamasından kaynaklanan kaşıntılı ve oldukça fazla ağrı yapan bir hastalıktır. Kulak mantarının önlemesi için deniz, hamam, havuz gibi nem bulunan ortamlardan uzak durulması gerekir. Böyle durumlarda kulağa herhangi bir zarar vermeyen uygun ürünler ile tıkamak, kulak mantarının oluşmasını önleyecektir.
Banyo sonrası kulakların nemli kalmamasına özen gösterilmelidir. Kulakta mantar oluşumu var ise sürekli dokunulmaması ya da kaşınmaması tahriş olmaması açısından önem taşımaktadır. Bunlara ek olarak, kulak temizliği yapılması esnasında oluşan travmalar ve steril edilmeden kullanılan gereçler, kulakta mantar oluşumunu tetiklemektedir.
Kulak Mantarının İleri Seviyeye Ulaşmadan Tedavi Edilmesi
Kulak mantarı tedavi edilmediği zaman, kulak zarının delinmesine ya da ciddi işitme kaybı görülebilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde kulak mantarı görülmektedir. Kulağın iç kısmına parmak ya da yabancı bir cisimle dokunulmamalıdır. Eğer dokunulması gerekiyorsa ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Kulak temizliğinin yapılması mantar riskinin azaltır. Mantar oluşumunu tetiklediği anlaşılan acı ve baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Kalabalık grupların bir arada bulunduğu yerlerdeki havuzlara girmemeye özen gösterilmelidir. Tedavinin en önemli kısımlarından biri olan kulak temizliğinin bir uzman yapılması ve tedavi süresi bitene kadar gerektiği durumlarda tekrarlanmalıdır. Böylelikle, mantar birikimi, deri döküntüleri ve akıntı oluşumunun temizlenmesi sağlanır.

Kulak Mantarında iltihabın Zararları
Kulak mantarı iltihap ile birlikte ilerleyen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle doktor tarafından teşhis edilip ona uygun bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin gecikmesi, hafif şikâyetler ile başlayan semptomların giderek artıp iltihabın daha derin bir bölüme yerleşmesine neden olur. Bunun yanında, kulak mantarı hastalığı bazı durumlarda bakteriyel hastalıklar ile de birleşebilir. İlgili Link: Kulak Çınlaması Nedenleri
Bu tür durumlarda ise belirtiler değişiklik gösterebilir. Gözlemlenen bulguların şiddeti ve sıklık derecesi değişiklik gösterebilir. Kulağın yıkanması sürecinde kulağın iç kısmına az miktarlarda su kaçabilmektedir. Kulak yapısının bozuk olduğu bireylerde ise kulağın iç kısmına kaçan su buharlaşmayıp, kulak yolu üzerinde neme sebep olur. Bu durum da mantarların çoğalması açısından elverişli ortamın sağlanmasına neden olur.
Kulak Mantarında En Doğru Tedavi Yöntemleri
Dış kulak iltihabının ilerlemesini önemli bir oranda kulak mantarı oluşturur. Kulağın, kulak pamuğu gibi yabancı cisimler ile karıştırılmaması gerekir. Bu tür durumlar, enfeksiyona artmasına ve iyileşmenin gecikmesine neden olur. Kulak mantarı varsa en doğru tedavi yönteminin uygulanabilmesi için doktora danışılmalıdır. İlgili Link: Kulakta Tıkanıklık Neden Olur
Doktorunuzun vereceği ilaçlar ile hastalık kısa bir süre içerisinde düzelmeye başlayacaktır. İlaç tedavisinde sıklıkla kulak damlalarına başvurulur. Tedavi süreci boyunca ise kulağın su ile teması ve nemli kalması engellenmelidir. Engellenmediği takdirde enfeksiyonun tekrarlama olasılığı artar. Kulak mantarının zamanında doktor tarafından teşhis edilip hastalığa uygun bir tedavi yönteminin belirlenmesi gerekir.