Kadınların vajina kaslarına vajen kasları ve pelvik taban kasları denilebildiği gibi pubik kaslar ya da aşk kasları gibi farklı isimler de verilmektedir. Kegel egzersizleri de bu kasların çalışmasını sağlayan egzersizlerdir. Vajina etrafında yer alan kaslara, ince bağırsaklara, rektuma ve mesaneye destek veren ve pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler kegel egzersizleri şeklinde ifade edilir.
Kegel Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
İdrar tutamama sorununun tedavisinde faydalı olabilir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel birleşmede hazzın fazlalaşarak cinsel doyuma ulaşılmasında fayda sağlar. Rahim, bağırsak ve mesane sarkmalarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Hamilelerin normal doğum için hazırlanmasında etkili olur.
Doğumdan sonra vajina kaslarının önceki sıkılığına kavuşmasında rol oynar. Cinsel isteksizliğin tedavi edilmesinde etkilidir. Orgazm fonksiyonunun daha sağlıklı gerçekleşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, vajinismus ve ağrılı cinsel ilişki tedavilerine destek verme amaçlı uygulanan egzersizlerdir.
İlgili Link : Kondilom Tedavisi
Kegel Egzersizlerinin Doğru Uygulaması Nasıldır?
Egzersiz yapmaya başlamadan evvel pelvik kasınızı tanımanız gerekir. Pelvik taban kaslarınızın yerini bulmak için öncelikle tuvalete oturup idrar yapmaya başlayın. İdrarınızı yaptığınız esnada göbek deliğinizin altında yer alan kasları sıkın ve tutmaya gayret edin. İdrarınızı durdurmayı başardığınızda hissettiğiniz kaslar sizin pelvik kaslarınızdır. Pelvik taban kaslarınızı keşfettikten sonra onları kontrol altında tutmaya başlayabilirsiniz. Kegel egzersizlerinin yapılış pozisyonu çok da fark etmeyecektir.
Pelvik taban kaslarınızı sıkarak kasılmış vaziyette beş saniye kadar durun ve sonra sıkmayı bırakın ve beş saniye rahatlayın. Bu hareketi üst üste beş ya da altı defa tekrar edin. Daha sonrasında kaslarınızı, her seferde on saniye boyunca sıkın ve kasılmış şekilde tutmaya çalışın.
Her kasma hareketi arasında on saniyelik gevşetme molası verin. En iyi sonucu alabilmek için, dikkatinizi yalnızca pelvik taban kaslarınızı sıkmaya verin. Karnınızda, bacaklarınızda ya da kalçanızda bulunan kasları esnetmemeye gayret edin. Nefesinizi tutmaktan uzak durun. Egzersizler esnasında hür bir şekilde nefes alın.
Kegel Egzersizlerini Ne Zaman Yapmak Daha Uygun Olur?
Doğru yapılırsa eğer kegel egzersizlerinin hiç bir zararı yoktur. Bu egzersizler günlük yaşamınızın olağan bir parçası olabilir. Televizyon izlerken, kitap okurken, ders çalışırken rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bunun yanında idrar yaparken kegel egzersizlerinizi yapmak doğru değildir. Mesanenin boşaltıldığı esnada kegel egzersizleri yapmak, mesanenin tamamının boşalmamasına ve böylelikle idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına neden olabilir.
Ayrıca kegel egzersizi yaptığınız anda kalçanızda, karın ya da belinizde ağrı oluşuyorsa bu egzersizi doğru yapamadığınız anlamına gelebilir. Uzmanlar tarafından önerilen kegel egzersizlerinin hiç bir zararı yoktur ve bunu düzenli şekilde uygulamak son derece önemlidir. Bu çerçevede ne zaman yapılması uygun olur ve nasıl yapılır gibi sorulara kişinin kendi yanıt vermesi daha sağlıklı olacaktır.
Kegele Egzersizleri Ne Zaman Sonuç Verir?
Egzersizleri disiplinli şekilde uygulayan pek çok kadın 4 ila 6 hafta sonrasında olumlu sonuçlar almaya başlamıştır. Daha sağlam ve güçlü pelvik kaslara kavuştuktan sonra yapılan egzersizlerin ve çekilen zahmetin buna değdiğini göreceksiniz. İdrar tutamama, cinsel isteksizlik, vajinismus gibi şikâyetleriniz olduğunda öncelikle bir jinekolojik tarafından muayene edilmelisiniz. Sadece kegel egzersizleri böyle sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olmayabilir. Bu egzersizler, şikâyetleri önleyici egzersizlerdir.