Vücudumuzda en değerli organlardan birisi olan kalp, çeşitli nedenlerden dolayı fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak kalp yetmezliği sorunu yaşatır. Vücutta yeterli düzeyde kan ihtiyacının yerine getirilemediğinde kalbin yeteri kadar kan pompalayamaması durumuna kalp yetmezliği denir. Sağlık sorunları arasında ciddi bir problem olan kalp yetmezliği şikâyetlerinde gerekli tedaviler uygulanmaz ise çeşitli sorunlara yol açmakla birlikte ölümcül sonuçlarda doğurabilir.
Kalp Yetmezliği Nedir?
Sağlıklı bir kalp vücut içerisinde her bölgeye kan ihtiyacını pompalayan ve ileten bir sisteme sahiptir. Kalp yetmezliği ise bu gerekli olan kanın vücut tarafından çeşitli nedenlere bağlı olarak pompalanmamasına denilir. Kalp bu sorunla başa çıkmak için büyüme ve gelişme gösterebilir. Bu da bir sağlık sorunu olup kalp büyümesi olarak adlandırılır.
Bununla birlikte kalp yetmezliği konusunda kalp, bu eksikliği gidermek adına daha hızlı çalışma göstererek damarlarda daha fazla kasılmalara neden olur. Bu kasılmalar nedeniyle önemli organlara yeteri miktarda kanın gitmesine engel olur. Tüm bu sonuçlar neticesinde kalpte oluşan bozukluklar neticesiyle çeşitli organlarda ve dokularda hasarlar görülebilir. İlgili Link: Kalp Çarpıntısı Nedenleri
Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?
Kalp yetmezliği belirtileri hastalığın şiddetine göre kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber en yaygın belirtileri şu şekildedir.
- Çok çabuk yorulma
- Göğüs üzerinde baskı ve ağrı şikâyeti
- Öksürük şikayetinin devamlılığı
- Gece saatlerinde sık idrara çıkma durumu
- Ani bir şekilde kiloda artış
- Nefes darlığı şikayeti
- Bunlar gibi sürekli uyku hali ve iştah kaybı gibi birçok belirtileri vardır.
Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?
Kalbin bazı nedenlere bağlı olarak zarar görüp zayıflaması nedeniyle ortaya çıkan kalp yetmezliğin nedenleri doğumsal kaynaklı nedenler olabilir. Kalp kapakçıklarına bağlı olarak oluşan hastalıklar, kalp kasında meydana gelen hasarlar, sürekli kullanılan bazı ilaçların açtığı hasar ve bunların yanı sıra alkol ve uyuşturucu kullanımı da neden olur.
Kalp Yetmezliği Çeşitleri Nelerdir?
Kalp yetmezliğinde bazen kalbin iki tarafında da oluşan sorunlar yaşanırken bazen de sadece bir taraftan kaynaklı sorunlar tespit edilebilir. Buna bağlı olarak en sık rastlanılan sol tarafın şikayetlerinin gelmesi yönündedir. Sol tarafta gerçekleşen bu yetmezliğe bağlı olarak bu durumdan sağ tarafta etkilenerek çift taraflı kalp yetmezliği sorunu oluşabilir. Kalbe kan giriş çıkışı yavaşlar ve bu nedenle kan vücutta belli bölgelerde toplanabilir. Toplanmalara bağlı olarak o bölgelerde şişlikler oluşur. Bunların dışında kalp yetmezliği çeşitleri akut kalp yetmezliği ve kronik kalp yetmezliği olarak incelenir. İlgili Link: Gizli Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir
Kalp Yetmezliği Teşhisi Nasıl Konulur?
Belirtilen semptomların olup olmadığına bakılır bununla birlikte hastanın geçmiş öyküsüne ailede olup olmadığına bakılır. Fiziksel muayene yapılır ve sonrasında hastadan bazı testler istenir. Kalp yetmezliği hastalığında en etkili teşhis koyma yöntemi ise eko kardiyogram uygulamasıdır. Bu yöntem ile kalpte oluşan hasarlar ve bozukluklar kolayca tespit edilebilir. Tanı koymada kalp ritimlerinin incelenmesi ve vücutta oluşan ödem bölgelerinin incelenmesi de önemlidir.
Kalp Yetmezliği Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavide asıl amaç hastanın sağlık durumunun korunması ve oluşabilecek sorunlara karşı önlemler alınarak bu şikayetleri aza indirilmesidir. Tedavilerde cerrahi operasyonların yanı sıra takviye olarak ilaç tedavileri de uygulanır.
Cerrahi operasyonlardan bazıları bypass, kalp kapakçıklarında değişim ve onarım işlemleri, kalp pili yerleştirme işlemi ve kalp nakli gibi operasyonlar vardır. Uygulanan bu cerrahi operasyonlardaki amaç hastanın kalbinde bulunan bu yapısal bozuklukları ve sorunları tedavi etmek, kötüleşmeye neden olacak faktörleri aza indirmek içindir. Ölüm riski olan ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle teşhis ve tedavisinde gecikilmemelidir.