Kalp aritmisi teşhisi için doktorunuz semptomlarınızı ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz kalp hastalığı veya tiroid bezinizle ilgili bir sorun gibi aritminizi tetikleyebilecek durumlar hakkında soru sorabilir veya testler yapabilir. Doktorunuz ayrıca aritmilere özgü kalp izleme testleri de yapabilir. Bunlar şunları içerebilir:
- Elektrokardiyogram (EKG). EKG sırasında, kalbinizin elektriksel aktivitesini tespit edebilen sensörler (elektrotlar) göğsünüze ve bazen de uzuvlarınıza bağlanır. EKG sizin kalp atışı zamanlamanızı ve her elektrik fazının süresini ölçer.
- Holter monitörü. Bu taşınabilir EKG cihazıdır, rutininize devam ederken kalbinizin aktivitesini kaydetmek için bir gün veya daha uzun süre takılabilir.
- Olay kaydedici. Sporadik aritmiler için, bu taşınabilir EKG cihazı, vücudunuza bağlanır ve semptomlarınız olduğunda bir düğmeye basarsınız. Bu, doktorunuzun belirtileriniz sırasında kalp ritminizi kontrol etmesini sağlar.
- Ekokardiyogram. Bu noninvaziv testte, göğsünüze yerleştirilen cihaz (dönüştürücü), kalbinizin boyutu, yapısı ve hareketinin görüntülerini üretmek için ses dalgalarını kullanır.
- İmplante edilebilir döngü kaydedici. Semptomlarınız çok seyrekse, kalbinizin elektriksel aktivitesini sürekli olarak kaydetmek ve anormal kalp ritimlerini tespit etmek için göğüs bölgesinde cildinizin altına bir olay kaydedici implante edilebilir.
Doktorunuz bu testler sırasında bir aritmi bulamazsa, aritminizi aşağıdakileri içerebilecek diğer testlerle tetiklemeye çalışabilir:
- Stres testi. Bazı aritmiler egzersizle tetiklenir veya kötüleşir. Stres testi sırasında, kalp aktiviteniz izlenirken koşu bandı veya sabit bisiklet üzerinde egzersiz yapmanız istenir. Doktorlar sizi koroner arter hastalığının aritmiye neden olup olmadığını belirlemek için değerlendiriyorsa ve egzersiz yapmakta zorluk çekiyorsanız, doktorunuz kalbinizi egzersize benzer bir şekilde uyarmak için bir ilaç kullanabilir.
- Eğimli masa testi. Bayılma dürtüleriniz varsa doktorunuz bu testi önerebilir. Bir masanın üzerinde düz dururken kalp atış hızınız ve kan basıncınız izlenir. Sonra masa ayakta duruyormuşsunuz gibi yatırılır. Doktorunuz kalbinizin ve onu kontrol eden sinir sisteminin açı değişikliğine nasıl tepki verdiğini gözlemler.
- Elektrofizyolojik test ve haritalama. Bu testte doktorlar, elektrotlarla kan damarlarınızdan kalbinizdeki çeşitli noktalara uçu ince, esnek tüpleri (kateterler) geçirir. Yerleştirildikten sonra, elektrotlar elektriksel uyarıların kalbinizdeki yayılımını haritalayabilir. Ek olarak, kardiyologunuz kalbi aritmi için tetikleyebilecek veya durdurabilecek oranlarda atıma teşvik etmek için elektrotlar kullanabilir. Bu, doktorunuzun aritminin yerini, neye neden olabileceğini ve hangi tedavilerin yardımcı olabileceğini görmesini sağlar. Doktorunuz, riskinizi artıran belirli koşullarınız varsa, aritmi geliştirme olasılığınızı değerlendirmek için bu testi kullanabilir.
Kalp Aritmisi Tedavisi
Aritminiz varsa, tedavi gerekli olabilir veya olmayabilir de. Genellikle, sadece aritmi önemli semptomlara neden oluyorsa veya sizi daha ciddi bir aritmi veya aritmi komplikasyonu riski altına sokuyorsa gereklidir. İlgili Link: Kalp Kapak Hastalıkları
Yavaş Kalp Atışlarını Tedavi Etme
Yavaş kalp atışlarının (bradikardi) düzeltilebilecek bir nedeni yoksa, doktorlar genellikle kalp pili ile tedavi ederler çünkü kalbi güvenilir bir şekilde hızlandırabilecek herhangi bir ilaç yoktur.
Kalp pili genellikle köprücük kemiğinizin yanına implante edilen küçük bir cihazdır. Bir veya daha fazla elektrot uçlu tel, kan damarlarınızdan iç kalbinize doğru uzar. Kalp atış hızınız çok yavaşsa veya durursa, kalp pili kalbinizi sabit bir hızda atmaya teşvik eden elektriksel uyarılar gönderir.
Hızlı Kalp Atışlarını Tedavi Etme
Hızlı kalp atışı (taşikardi) için tedaviler aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:
- Vagal manevraları. Nefesinizi tutmayı, yüzünüzü buzlu suya daldırmayı veya öksürmeyi içeren belirli manevraları kullanarak kalbinizin alt yarısının (supraventriküler taşikardi) üzerinde başlayan bir aritmi durdurabilirsiniz. Bu manevralar, kalp atışınızı (vagus sinirleri) kontrol eden sinir sistemini etkiler ve genellikle kalp atış hızınızın yavaşlamasına neden olur. Bununla birlikte, vagal manevralar her tür aritmide işe yaramaz.
- İlaçlar. Birçok taşikardi tipi için, kalp atış hızınızı kontrol etmek veya normal bir kalp ritmini geri kazanmak için ilaç reçete edilebilir. Komplikasyonları en aza indirmek için herhangi bir anti-aritmik ilacı tam olarak doktorunuzun yönlendirdiği şekilde almak çok önemlidir. Atriyal fibrilasyonunuz varsa, doktorunuz tehlikeli kan pıhtılarının oluşmasını önlemek için kan inceltici ilaçlar reçete edebilir.
- Kardiyoversiyon. Atriyal fibrilasyon gibi belirli bir tür aritminiz varsa, doktorunuz prosedür olarak veya ilaçlarla gerçekleştirilebilen kardiyoversiyon kullanabilir. Prosedürde göğsünüzdeki yamalar yoluyla kalbinize bir şok iletilir. Akım kalbinizdeki elektriksel impulsları etkiler ve normal bir ritmi geri kazandırabilir.
- Kateter ablasyonu. Bu prosedürde, doktorunuz bir veya daha fazla kateteri kan damarlarınızdan kalbinize geçirir. Kateter uçlarındaki elektrotlar ile, küçük bir kalp dokusuna yol boyunca aritminize neden olan bir elektrik bloğu oluşturmak için ısı, aşırı soğuk veya radyofrekans enerjisi verilir.
Vücuda Yerleştirilebilir Cihazlar
Kalp aritmilerinin tedavisi ayrıca implante edilebilir bir cihazın kullanımını içerebilir:
- Kalp pili. Kalp pili, anormal kalp ritimlerinin kontrolüne yardımcı olan implante edilebilir bir cihazdır. Küçük bir cerrahi prosedürde köprücük kemiği yakınındaki derinin altına küçük bir cihaz yerleştirilir. Yalıtılmış bir tel, cihazdan kalbe uzanır ve kalıcı olarak sabitlenir. Kalp pili anormal bir kalp atış hızı tespit ederse, kalbinizi normal bir hızda atmaya teşvik eden elektriksel uyarılar yayar.
- İmplante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD). Kalbinizin alt yarısında (ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon) tehlikeli derecede hızlı veya düzensiz bir kalp atışı geliştirme riski yüksekse doktorunuz bu cihazı önerebilir. Ani kardiyak arrest geçirmişseniz veya ani kardiyak arrest riskinizi artıran belirli kalp rahatsızlıklarınız varsa, doktorunuz ayrıca bir ICD önerebilir. ICD kalp pili benzeri köprücük kemiğine yakın deri altına implante edilir bir pilli birimdir. Bir ya da daha fazla elektrod uçlu teller ICD kalp damarlarından geçmektedir. ICD sürekli kalp ritmini izler. Anormal bir kalp ritmi tespit ederse, kalbi normal bir ritime sıfırlamak için düşük veya yüksek enerjili şoklar gönderir. ICD, anormal bir kalp ritminin oluşmasını engellemez, ancak ortaya çıkarsa müdahale eder.
Cerrahi Veya Diğer Prosedürler
Bazı durumlarda, kalp aritmileri için önerilen tedavi cerrahi olabilir:
- Labirent prosedürü. Labirent prosedüründe, cerrah yara izi deseni veya labirent oluşturmak için kalbinizin üst yarısındaki (atriyum) kalp dokusunda bir dizi cerrahi insizyon yapar. Skar dokusu (yara izi) elektrik iletmediği için, bazı aritmiye neden olan başıboş elektriksel uyarılara müdahale eder. Prosedür etkilidir, ancak ameliyat gerektirdiğinden, genellikle diğer tedavilere cevap vermeyen veya başka nedenlerle kalp ameliyatı geçirenler için kullanılır.
- Koroner bypass cerrahisi. Aritmilere ek olarak ciddi koroner arter hastalığınız varsa, doktorunuz koroner bypass ameliyatı yapabilir. Bu prosedür kalbinize giden kan akışını iyileştirebilir.
Kalp Aritmisi Olanlar Neye Dikkat Etmeli ?
Doktorunuz, diğer tedavilere ek olarak, kalbinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutacak yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerebilir.
Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:
- Kalp sağlığına uygun yiyecekler. Tuz ve katı yağ oranı düşük, meyve, sebze ve kepekli tahıllar açısından zengin sağlıklı bir diyet.
- Düzenli egzersiz. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın.
- Sigarayı bırakmak. Sigara içiyorsanız ve kendi başınıza bırakamıyorsanız, sigara içme alışkanlığınızdan vazgeçmeye yardımcı olacak stratejiler veya programlar hakkında doktorunuzla konuşun.
- Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırır.
- Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini kontrol altında tutun. Yaşam tarzında değişiklikler yapın ve yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü düzeltmek için reçete edilen ilaçları alın.
- Alkol. Alkol içmeyi tercih ederseniz, makul bir şekilde yapın. Sağlıklı yetişkinler için bu, 65 yaşından büyük her yaştan ve erkek için günde bir içki, 65 yaş ve altı erkekler için günde en fazla iki içki anlamına gelir.
- Takip bakımını sürdürün. İlaçlarınızı reçete edildiği gibi alın ve doktorunuzdan düzenli takip randevuları alın. Belirtileriniz kötüleşirse doktorunuza söyleyin.
İlgili Link: Kalp Kapakçığı Kalınlaşması Nedenleri ve Tedavisi