İdrar yolu enfeksiyonları, çoğunlukla idrar yoluna giren mikroplarla ortaya çıkmaktadır. Daha çok çocuklar ve yaşlılarda görülmektedir. Genel sağlık sorunları arasında önemli yeri olan bu hastalık, tedavi edilmeyip kontrol altına alınmadığında böbrek hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Mikropların idrar yoluna girmesi ve yerleşmesi için 4 farklı yol bulunmaktadır. Dış idrar yolu çevresi en müsait olan mikrop girip yürüyen bölgedir. Mikroplar önce mesaneye oradan da böbreklere kadar ulaşabilirler. Kadınlarda idrar yolu daha kısa olduğu için daha sık görülmektedir. Tedavisi kesinlikle uzmanlar tarafından yapılması gereken bu hastalık böbreklere ulaştığında bazen tedavi edilemeyerek böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?
Mikropların idrar yoluna 4 farklı yerden girebildiğini belirtmiştik. En sık görülen giriş yolunun, dış idrar yolu çevresi olduğu kabul edilmekte ve kan, lenf ve komşu organlarda oluşan enfeksiyonlarında idrar yoluna sıçramasıyla sorun meydana gelebilmektedir.
5 Yaş Altı Çocuklara Dikkat!
İdrar yolu sorunlarının genelde çocuklar ve yaşlılarda daha çok görüldüğü söylenmektedir. Uzmanlar gençlik döneminde hastalığın daha çok cinsel yolla bulaştığını paylaşmaktadırlar. 5 yaş altı çocuklarda yaşanan iltihaplarda genellikle doğumsal idrar yolu bozuklukları görülmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları Sık Tekrarlıyorsa
İdrar aksaklıkları, idrarın geri kaçması ve mesanenin tam anlamıyla kendini boşaltamaması enfeksiyona sebep olmaktadır. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında özellikle çocuklarda bu durum detaylı incelenmelidir. Bazı kronik rahatsızlıklarında iltihapların oluşumu kolaylaştırdığı gözlemlenmektedir. Şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar hatta gebelik bile sürece girmeye sebep olabilir.
Bol Su İçmek İyileşme Sürecini Hızlandırır
İdrar yolu enfeksiyonlarında sorun, idrar tahlili ve idrar kültürü ile ortaya çıkarılabilmektedir. Tanı koyulduktan sonra en uygun antibiyotik belirlenerek tedaviye başlanır. Bazen ateş ve idrar yaparken yanma hissi de beraberinde gelebilir. Bu durumlarda semptomatik tedavi uygulanır. Bol su içmek tedavinin en önemli parçasıdır.
Yılda 2 Kereden Fazla Görülmesi Radyolojik Kontrol Gerektirir
Bir yılda 2 ve daha fazla idrar yolu iltihaplanması yaşayan hastalarda alt yapıda yatan başka bir hastalığın olup olmadığı iyi incelenmelidir. Enfeksiyonun sürekli tekrarlanması böbreklerde oluşacak sorununda habercisi olabilmektedir. Böbrek yetmezliğine varan sonuçlar için tedavi çok önemlidir. Çocukluk çağında yaşanan idrar yolu iltihaplanmalarında mesaneden böbreklere doğru meydana gelen idrar kaçağı ortaya çıkmaktadır. Kolaylıkla tedavi edilebilir. İhmali böbreklere ulaşmasına sebep olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmak İçin Dikkat
- Bol sıvı tüketimi gün içerisinde mutlaka sağlanmalıdır. Su özellikle elden düşmemelidir.
- İdrar uzun süre tutulmamalı mesanenin kas yapısını zayıflatmasına izin verilmemelidir.
- Tuvalet temizliğini genital bölgede önden arkaya doğu yapılmalıdır. İdrar çıkış bölgesi böylece temiz olmaktadır.
- İç çamaşırlarında bakteri ürememesi için pamuklu olanlar tercih edilmelidir.
- Vajinal temizlikte sabun ve benzer ürünler asla kullanılmamalıdır.