HPV, asıl ismi “Human Papillorna Virus” olan, daha çok cinsel yollar ile bulaşan, vulva kanseri, vajina ve penis kanserleri, baş boyun kanserleri ve anal kanserlere de yol açabilen bir virüs türüdür. Son zamanlarda oldukça yaygınlık göstermeye başlamıştır ve Dünya genelinde en çok görülen enfeksiyonlar listesinin başlarında yer alır.
Yaklaşık yüzden fazla tipi olduğu bilinir. Bu yüz tipten ön dört tanesinin özellikle kanser yaptığı bilinir. Dünya çapında rahim ağzı kanserlerinin %70i HPV yüzünden meydana gelmektedir. Ağız kanserlerinin %99’unda HPV pozitiftir.
Vücudun çeşitli yerlerinde, özellikle de genital bölgelerde siğil oluşumu yani kondilom ile kendini belli eder. Kanserlere, genital ve de deri siğillerine sebep olan HPV türleri birbirlerinden farklıdır. Bazı durumlarda 5 ila 10 yıl süresince kuluçka döneminde kalır. Hücre içerisinde bütünleşmiş olur ve hücre ile birlikte çoğalır, bu şekilde yaşamını sürdürür.
İlgili Link : Erkeklerde HPV
HPV Belirtileri Nelerdir
Bu virüs sıcak ve nemli bölgeleri çok sever. Bu nedenle de kasık kıvrımında ve makatta minik kızarıklıklar olarak kendini göstermeye başlar. Eğer bölge çok nemli ise beyaz da olabilir. Eğer kitleler büyürse karnabahar görüntüsünde bazı kitlelere dönüşürler. Genellikle de ağrı ya da kaşıntı yapmaz ama yaptığı durumlar da eğer kaşınırsa, virüs başka bölgelere de bulaşabilir veya enfekte olabilir.
Kadınlarda siğil eğer üretrada ise idrar yapma esnasında yanmaya neden olabilir. Bazen dermatologlar teşhis koyabilmek için patolojik inceleme açısından parça alabilirler. Eğer genital siğil yok ise bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testlerden bazıları Asetik Asit Çözeltisi Testidir. Ayrıca Pap Smear testi, ve HPV DNA Testide yapılır.
HPV DNA testinin en çok kullanıldığı iki durum söz konusudur. Birinci durum 30 yaş üstü kadınlarda kanser taraması için kullanılmasıdır. 30 yaş altı kadınlarda kullanılmamaktadır. Bunun nedeni ise 20’li yaşlardaki kadınlarda virüs genel olarak kendi kendine iyileşmektedir. İkinci durum ise Pap Testi değerleri normalden daha değişik kadınlarda kullanılmasıdır.
HPV Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Birçok enfeksiyon insanın bağışıklık sistemi ile temizlenebilir.
- Buradaki odak noktası HPV’nin tedavisi değil, HPV’nin yol açtığı hastalıkların tedavi edilmesidir.
- Siğil tedavisi için kullanılan ilaçlar direkt olarak lezyona uygulanır. Bu ilaçlardan bazıları Zyclara, Condylox, salisilik asit ve trikloroasetik asittir. Eğer ilaçlar işe yaramıyor ise kriyoterapi yani sıvı azot ile dondurma, elektrokoter yani elektrik akımı ile yakma, lazer ya da cerrahi temizleme yöntemleri kullanılır.
- HPV enfeksiyonlarından korunmanın ise sadece bir yolu vardır. O da aşılanma yoludur. 3 tip aşı vardır. 2’li aşı, 4’lü aşı ve 9’lu aşı. 2’li aşılar HPV 16 ve HPV 18’e karşı, 4’lü aşılar bunlar ile beraber HPV 6 ve HPV 11’e karşı, 9’lu aşılar ise HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52 ve HPV 58’e karşı kullanılır.
Hpv Korunma Yolları
Çok eşlilik durumu HPV riskini arttırır. Siğilleri olan bir partner ile cinsel bir ilişkiye girilmemelidir. HPV bulaşma riskini azaltıcı olarak lâteks prezervatifler kullanılabilir. Ayaktaki siğilleri oluşturan HPV enfeksiyonundan korunmak için halka açık yerlerde; havuzlarda ve soyunma odalarında çok dikkat edilmelidir. Ayakkabı ya da sandalet giyilebilir.