Duyu organlarımızın en önemlilerinden olan göz, sağlığına dikkat edilmezse çok önemsiz görünen dikkatsizliklerden bile birçok sorunu karşımıza çıkarabilir. Bebeklik döneminden başlanarak düzenli şekilde muayene edilmesinde fayda vardır. Gelişen teknoloji ile beraber kullandığımız bir çok elektronik cihaz göz sağlığımızı ayrıca tehdit etmektedir. İlerleyen yaş sahip olunan genetik hastalıklar bu sürecin en önemli etkenlerindendir.
· Yeni doğan bebeğimizin 1 yaşına kadar mutlaka göz muayenesini yaptırmalıyız. Oluşacak sorunların büyümesi adına da atılacak büyük bir çözüm olabilir. Göz tembelliğinin erken teşhisi çok önemlidir. Doğuştan oluşan kusurları da görmemize yardımcı olacaktır.
· Gelişen teknolojik cihazlarda geçirilen süre uzadıkça sorunları da beraberinde getirebilir. Göz kuruluğu, alerjik reaksiyonlar gibi sorunlarla karşılaşılır. Erken yaşlarda yaşanırsa ileriki yaşlarda uzağı görme konusunda sorun çıkabilir. Belirli aralıklarla ekranlara bakmak gözleri kapamak ve kırpmak tavsiye edilir.
· Gözde sulanma, kaşıntı, uzağa ve yakına bakarken görüntü bozukluğu, baş ağrısı, başı eğerek okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma sorunu bu sorunların birine veya birden fazlasına sahipseniz vakit geçirmeden uzmana başvurmalısınız.
· Diyabet hastalarının düzenli periyotta göz dibi muayenelerini aksatmamaları gerekmektedir.
· Zararlı güneş ışınlarından, gözlerimizi korumak için güneş gözlüğü seçiminde dikkatli olunmalıdır. Bu koruma sağlanmazsa ileriki yaşlarda kataraktlar ve görme noktasında sorunlarla karşılaşabiliriz.
· Göze temas eden makyaj ürünlerinde kaliteli, zararlı katkı maddesi içermeyen ve ortak kullanmayacağınız ürünleri tercih etmelisiniz.
· Gözlerimizde yaşanan sulanma, göz kapaklarında şişmeler, oluşan kızarıklıklar bulaşıcı temastan kaynaklanabilir. Ellerinizi sabunla iyice yıkayın.
· Göze alınan bir darbe, ya da bir cisim kaçması halinde bol su ile yıkanmalı ve derhal doktora gidilmelidir.