Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak adlandırılan fibromiyalji rahatsızlığı ,vücutta ağrı ve hassasiyet, uyku bozuklukları, yorgunluk ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmalar fibromiyalji rahatsızlığının 30-50 yaşları arasında başladığını ve ağırlıkta kadınlarda görüldüğünü gösteriyor.
Fibromiyalji rahatsızlıklarının nedenine dair tam olarak bir kanıya varılmamış olsa da yaşadığımız hayat koşullarındaki stres düzeyinin yüksek oluşu, zorlu iş temposu koşulları bu rahatsızlığın temelinde yatan nedenler olarak kabul edilmektedir.
Fibromiyalji; boyun muz ve sırt kaslarında sürekli yenilenen tutulma durumları ve ağrılar ile baş gösterir. Her yaştan insanda görülebileceği gibi ülkemizde genellikle 25-60 yaş arası kadınlarda daha sıklıkla görülür. Hatta halk arasında işkolik hastalığı yada mükemmel kadın hastalığı olarak adlandırılır.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji bir çeşit sendromdur ve vücutta bazı bölgelerde hassasiyet oluşması anlamına gelir. Vücutta oluşan hassasiyete kaslarda ve eklemlerde oluşan ağrı ve uyku problemleri de eşlik eder. Bu sendrom uzun sürelidir ve kronik olarak devam eder. Fibromiyalji rahatsızlığının teşhisini koymak bir hayli zordur çünkü hastalığın belirtileri diğer hastalıklar ile benzerlik gösterir. Hastalığın tedavisi de bir o kadar zordur fakat uzman doktor eşliğinde uygun ilaçlar kullanılırsa tedavi başarı ile sonuçlanabilir. İlgili Link: Gece Diş Gıcırdatma Tedavisi
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Rahim ağzı kanseri belirtileri de fibromiyalji hastalığının belirtileri ile benzerlik gösterir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir;
- Vajinada kaşıntı
- Kanlı akıntı veya pembe akıntı
- Vajinada yara çıkması
- Ani kanamalar
Fibromiyalji Belirtileri
Vücudun belli yerlerinde şiddetli ağrı sızı varsa ve hassasiyet varsa fibromiyalji belirtileri başlıyor demektir. Başın arka bölümünde ve ensesinde ağrı, omuz, göğüs ve kalça bölgesinde hassasiyet eşliğinde ağrı gibi belirtiler fibromiyalji belirtileri arasındadır. Bu hastalığın belirtileri kalp krizi belirtileri ile çok benzerlik gösterir.
Hastalığın belirtisi ilk olarak sırtta başlar ve bu hastalığa sahip kişilerde sırt ağrısı oldukça yaygındır. Fibromiyalji belirtileri arasında uyku düzeninde değişiklik, yorgunluk hali, saatlerce uyumaya rağmen hala vücudun yorgun olması, baş ağrısı ve depresyon belirtileri bu hastalığın belirtileri arasındadır.
Uyku bozuklukları Fibromiyalji hastalarının en belirgin şikayetlerindendir. Hastaların pek çoğu sabaharı yorgun kalktıklarını , uykuya dalmakta sorun yaşadıklarını ve uykularının sık sık bölündüğünden şikayet eder.
Psikolojik bozukluklar fibromiyalji hastalarında sık rastlanır. Depresyon ve anksiyete bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara eşlik eder.
Hastaların bir kısmında el ve ayaklarda şişlik sorunları yanı sıra karıncalanma ve duyu kaybı gibi yapısal bozukluklar görülür.
Fibromiyalji Tanı Yöntemleri
Fibromiyalji tanısı koyabilmek için öncelikle hastanın öyküsünü dinlemek gerekir. Öykü eşliğinde görülen belirtiler hastalığın tanısını koyabilmek adına oldukça önemlidir. Fibromiyalji tanısını koyarken kan testlerinden faydalanılır. Tabi fiziki muayene de bu tanıyı koymak için gereklidir. İlgili Link: Kronik Yorgunluk Sendromu
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji hastalığı bir sendrom olduğu için tedavisi yoktur. Buradaki asıl amaç ağrıyı kontrol altına almak ve psikolojik olarak vücudu rahatlatmak gerekir. Yine de en kısa zamanda uzman bir hekim ile görüşmek gerekir. Genel ağrı kesiciler fibromiyalji rahatsızlıklarında ağrıda iyileşme sağlamaz yada ağrıyı azaltmaz.
Fibromiyalji rahatsızlıklarında uzmanlar genellikle Amitriptilin, Pregabalin, Duloksetin ve Milnacipran tarzı ilaçlar kullanırlar bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılmalı ve ancak Fibromiyalji tanısıyla reçete yoluyla alınmalıdır. Fibromiyalji tedavisinde ilaç dışın yöntemlerinde uzmanlar tarafından sıklıkla önerildiği bilinmektedir. Düzenli spor yapmak, bisiklet kullanımı, yüzme yada yürüyüş Fibromiyalji şikayetlerinde ciddi oranda gerileme sağlatan aktivitelerdir.