Egzama, bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Ciltte kızarıklık, döküntü ve kaşıntı ile kendini gösterir. Bu kızarıklık, döküntü ve kaşıntı rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Egzama genel anlamda, akut ve kronik olmak üzere ayrılabilir. Akut egzamada kaşıntı ile beraber akıntı vardır. Kronik egzamada ise çok baskın bir kaşınma hissi ile deri üstünde pullanma oluşur. Bu iki tür egzama çeşidinde de kızarıklık, kaşınma, yuvarlak ve kabarcıklı şekiller vücudun her bölgesinde görülebilir. Halk arasında sulu egzama ya da kuru egzama olarak de isimlendirilir.
Egzama Nasıl Oluşur?
Egzama genel olarak yağsız ciltlerde ortaya çıkar. Yaz aylarının sıcaklığı ve kış aylarının soğukluğu egzamayı tetikleyen sebeplerdendir. Cildin nem kaybına sebep olan her etken aynı zamanda egzamaya da sebep olur. Aynı zamanda bu rahatsızlık genetik sebeplerden, yüksek ateşli hastalıklardan, cildin enfeksiyon kapmasından da kaynaklanır. Ayrıca alerjik durumlar, asitli yiyecekler ile temas etmek, kozmetik ürünler, çok sıcak su kullanımı, stres ve hatta uykusuzluk da egzamanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu süreçte cildi rahatlatmak için kısa zamanlı duş alımı, kaşıntıya sebep olan kıyafetlerin giyilmemesi, pamuklu ve yumuşak kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. Stres kaynaklı egzamalarda gevşeme terapileri ve masajlardan destek alınabilir.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Egzamanın tedavi edilebilmesi, bu rahatsızlığın ciltteki boyutuna bağlıdır. Öncelikle egzamanın türü, şiddeti ve sebepleri öğrenilmelidir. Bunun için alerjik sebeplere bağlı olup olmadığını öğrenmek adına yama testi uygulanır. Eğer yama testinden sonuç alınamamışsa egzamalı bölgeden ufak bir parça alınıp biyopsi için laboratuvara gönderilir. Akut egzama kremler, hap ya da şuruplar ile tedavi edilirken, kronik egzamada hastalığa sebep olan faktörlerden uzak kalınarak iyileşilir. Özellikle stresten, uykusuzluktan, asitli yiyeceklerden, kimyasal içerikli kozmetik ve temizlik ürünlerinden kaçınılmalıdır
Egzama Tedavi Edildikten Sonra Tekrar Eder Mi?
Egzamanın tedavi edildikten sonra tekrar etmemesi için gereken en önemli unsur, egzamaya sebep olan maddeleri vücutta doğru bir şekilde tespit etmek, bunlardan itina ile kaçınmak ve egzamalı bölgeyi nemli tutmaktır. Bunun içinde mutlaka doktor kontrolü altında hareket edilmelidir.