Diş apsesi, dişin içinde iltihabın oluştuğu ve orta ila şiddetli ağrıya neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Diş çürüğü uzun süre tedavi edilmezse, diş apsesi, çatlamış veya kırılmış bir diş, bakterilerin pulpa bölgesine (dişin arkasındaki yumuşak doku) girmesine ve iltihaplanmaya neden olabilir. Bakteriler iltihaplandığında, diş kökünün ucunda şişmenin olduğu dar bir alan (apse adı verilen) oluşturan irin oluşturur.
Apse Belirtileri Nelerdir?
Apselerin birçok belirtisi olabilir.
- Sürekli devam eden diş ağrısı,
- Yemek sıcak veya soğukken de kendini gösterebilen diş hassasiyeti,
- Yemeye devam ederken ağrı,
- Basınç arabasına bağlı yüz ve boyun şişmesi,
Kaç Çeşit Apse Vardır?
Apsenin iki farklı tipini vardır. Bunlar diş köklerinde biriken ve dişler arasında oluşan apseler olarak değerlendirilebilir. Diş kökünde biriken apseler genellikle yetersiz ağız bakımı ve tedavi edilmemiş diş çürüğünün sonucudur. Öte yandan, dişler arasındaki apse, birinci tipin nedeni olan uygun ağız bakımı yapılmamasından kaynaklanır. Dişler arasında kalan yiyecekler günlük olarak temizlenmez ve hiçbir önlem alınmaz ise bu tür apselerin oluşması kaçınılmazdır.
Apse Nasıl Teşhis Edilir?
Diş hekiminiz önce bir röntgen ile apse bölgesi teşhis edilecektir. X-ışınları, apsenin durumunu veya evresini bilmek için yardımcı olacaktır.
Apse Nasıl Tedavi Edilir?
Kanal tedavisi temel olarak ilk defa örnek olarak verdiğimiz köklerde oluşan apselere uygulanabilmektedir. Endodontistler profesyonel kanal tedavileri uygulayacaktır. Ancak bazı apse vakalarında kanal tedavisi tek başına yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi işlemler kullanılabilir. Her iki durumda da tedaviye yanıt alınamıyorsa dişin çekilmesi ve implant tedavisi uygulanması mümkündür. İkincisi, örnek olarak gösterdiğimiz dişler arasında oluşan apsenin hijyenik olarak temizlenmiş bölgesi. Enflamasyon ortadan kalkar. Kök yüzeyleri daha sonra nüksü önlemek için temizlenir. Bu işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
Diş Apsesinin Tekrarlamasını Önlemek İçin Ne Yapabilirim?
Diş apsesinin tekrarlamaması için dişlerinizin bakımını her zaman sürdürün.
- Ağzınızı çalkalayabilirsiniz,
- Yemek yerken apsenin normal kısmını kullanmamaya dikkat edin,
- Diş fırçasının kullanımı önemsenmeli,
- Diş ipi kullanabilirsiniz. Dişler arasındaki yiyecek parçacıklarını çıkarmak için kullanılır,
- Diş ziyaretini geciktirmeyin.
Diş Hekiminize Ne Zaman Başvurmalısınız?
Diş hekiminiz sizi hemen göremiyorsa acil servise gitmelisiniz çünkü bu belirtiler enfeksiyonun muhtemelen çene kemiğinize ve çevre dokulara yayıldığını gösterir. Ağrınızı ve rahatsızlığınızı gidermenin tek yolu uygun diş tedavisidir. Apse patlarsa, biraz rahatlama hissedebilirsiniz, ancak yine de profesyonel yardım almalısınız. Enfeksiyon çene, baş ve boynun diğer bölgelerine yayılabilir ve en kötü durumda sepsise (kan zehirlenmesine) neden olabilir, enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir, muhtemelen hayatınızı tehlikeye atabilir.
Muayene ve Teşhis
Röntgen: Bir röntgen veya görüntüleme testi (CT taraması gibi) bir apseyi tespit etmek için yardımcı olabilir, bu nedenle diş hekiminiz emin olmak için biraz çekmenizi isteyebilir.
Laboratuvar testleri: Antibiyotikler başlangıçta enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olmazsa, diş hekimi hangi bakterilerin buna neden olduğunu bulmak için enfeksiyondan bir örnek alabilir. Bu, gelecekte daha etkili bir tedavi planının belirlenmesine yardımcı olacaktır.
Kanal Tedavisi
Yapısal bütünlüğü sağlamak (ve dişi enfeksiyondan korumak) için dişin dışı temizlenip dezenfekte edilir, içten delinir ve içi boşaltılıp temizlendikten sonra güvenli siman ile doldurulur. Bakımını yaptığınızda restore edilen dişi ömür boyu kullanabilirsiniz.
Diğer Risk Faktörleri
Aşağıdaki faktörler diş apse riskini artırabilir:
Kötü ağız alışkanlıkları: Her gün fırçalamıyorsanız veya diş ipi kullanmıyorsanız (tercihen iki veya daha fazla), diş eti gibi diğer oral komplikasyon riskiniz önemli ölçüde artar hastalık, diş apseleri ve boşluklar.
Yüksek Şekerli Gıdalar: Fazla şeker vücudunuz ve özellikle dişleriniz için zararlıdır. Alkolsüz içecekler, şekerleme ve çok fazla şeker içeren diğer yiyecekler diş çürümesine neden olabilir ve hızla enfeksiyona veya diş apsesine dönüşebilir.
Diş Apsesi Tehlikeli Midir?
Yapısal bir diş apsesi, iltihap tarafından değiştirilmiş ölü hücreler ve beyaz kan hücrelerinden oluşur. Bu toksik madde uzun süre cilt altında kalırsa daha büyük sorunların habercisi olabilir. Dolayısıyla apse genel olarak ciddi bir sağlık sorunu olarak başlamasa da kısa vadede tedavi edilmezse uygun şekilde tedavi edilmediği için mikroorganizmaların yayılması tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir. En büyük risk ise kemiğe bulaşarak pulpitis adı verilen bir hastalığa dönüşmesi ve köklerde tümör oluşumuna zemin hazırlamasıdır.