Neden olduğu tam olarak çözülemeyen kendisi küçük zararı büyük böbrek taşlarının dayanılmaz ağrılarından tutunda böbrek yetmezliğine kadar sürebilecek birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Bu taşlardan korunmak adına yapılabilecekleri şu şekilde değerlendirebiliriz.
Vücudumuzda biriken atık maddelerin atılımını sağlayan böbreklerimiz yaşamımızı devam ettirmemizi sağlayan en önemli organlarımız arasında yer almaktadır. Vücut için gerekli maddelerin analizlerini yapan bu filtre görevinin üstlenmiş mekanizmada belirsiz bir nedenle meydana gelen taşlar oluşabilmektedir. Bu taşlar bazen sessizce yerlerinde kalıp sorun yaşatmasalar da bazen tahammülü çok zor ağrılarla idrar yoluna düşerek vücuttan çıkmak istemektedir.
Böbrekleri Suyla Besleyin
Yaklaşık olarak vücutta bulunan 50 maddenin çözülerek vücuttan atılmasını sağlayan idrar, büyük bir çözelti olarak adlandırılmaktadır. Yeteri kadar su içilmesi halinde çözelti miktarı daha da artarak madde çözülebilmektedir. Bu sebeple böbreklerde kristalleşmeler azalarak, var olmuş kristallerin atılımı da sağlanmış olmaktadır. Az su tüketiminde de bu olayın tersi yaşanarak taş oluşumuna neden olan kristalleşmeler artmaktadır.
Günlük su tüketiminin yaklaşık 2 litre olması ön görülmektedir. Kişisel tüketimimizin durumunu çıktığımız idrar miktarı ile doğru şekilde takip edebiliriz. İdrarın renksiz ve kokusuz olması, su oranındaki bilinci göstermektedir.
Protein Alımını Kısıtlayın
Böbrek taşı bulunan hastalarının günlük alınan protein oranlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu protein ve kalsiyumlar fazla atılıma neden olabilmektedir. Taşın şiddeti alınacak protein miktarını da değiştirmektedir.
Tuzla aranızı açın
Her bünyenin böbrek dinamiği, böbreklerin içindeki idrar akımı farklı olduğundan kullanılacak tuz oranı için ortak bir ölçü verilememektedir. Tuzun böbrek taşı bileşiminin parçası olan kalsiyum ve oksalatın böbrekten daha çok atılımı sağlamasına neden olduğu bilinmektedir. Bu sebeplerden dolayı tuzdan uzak durmak çok fazla artı getirecektir.
Limonu Çok Kullanın
Böbreklerde oluşması muhtemel taşları önleyen en önemli maddelerden biri olan ‘Sitrat’ limonun içerisinde bolca bulunmaktadır. Kullanımını artırmakta fayda görülmektedir. İlgili Link: İlgili Link: Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Oksalat Kaynaklarından Uzak Durmalı
Taş oluşumuna ciddi olanak sağlayan oksalat hemen hemen birçok gıdada bulunmaktadır. Tüketimi de zorunlu olmayan bu oksalat içerikli ürünleri hiç tüketmemek ve ya bilinçli kullanmakta yarar bulunmaktadır. Çay, kahve, kakao, ıspanak ve kabuklu kuruyemişlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Çavdar ve kepek ekmeği tercihi de içerdiği oksalat bakımından kullanılmayacaklar listesinin başındadır.
Kalsiyumdan Korkmalı
Kemiklerin güç mekanizmasını oluşturulan kalsiyumum böbrek taşlarına sebep olmadığı uzmanlarca kabul görmüştür. Hekimin önerisi dışında kalsiyum kullanımından kaçınmamalı günlük 1000 mg kalsiyumu vücudumuza almalıyız.
Gazlı İçeceklere Uzak Durun
Böbrek taşının oluşumunu engelleyen sitrat gibi mucizenin, vücudumuzdaki oranının içilen gazlı içeceklerle azaldığını söyleyebiliriz. Bu sebeple az tüketilmesi ve ya hiç tüketilmemesi önerilmektedir.
Hareket Etmeli
Hareket etmek, egzersiz yapmak ve düzenli günlük yürüyüşler tüm metabolizmaya iyi geldiği gibi böbrekleri de daha fazla çalıştırmaktadır. Hareketten asla vazgeçmemeliyiz.
Böbreklere Stres Yaşatmamalı
Son zamanlarda yapılan araştırmalarda metabolizmayı aksatan beraberinde birçok sorunu da hayatımıza taşıyan stresin böbreklerimize yaşattığı olumsuzlukları da hafife almamakta fayda bulunmaktadır.
Check-up’ı İhmal Edilmemeli
Böbrek sorunlarında genetik geçirgenliğinde sebep olduğu kabul edilmektedir. Bu sebeple ailesinde böbreklerle ilgili sorun yaşayan kimselerin düzenli bakım ve tanıya ihtiyacı daha fazladır. İlgili Link: Aort Kapak Darlığı veya Aort Darlığı Nedenleri
Kendini Ağrı ile Göstermektedir
Böbrek taşlarının ölçüleri kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Bir kum tanesinden 7 cm bulunan bazen bu boyutu da aşan büyüklükte görülebilmekteler. Genellikle bulunduğu konuma göre çeşitli bölgelerde ağrıyı hissettirebilirler. Zaman zaman bulantı, kusma ve ateş ile de gelebilirler. Ağrı eşiğine göre ağrı şiddeti de kişiye göre değişim göstermektedir.
İhmal Edilen Taş Böbrek Yetmezliğine Götürebilir
Böbrek taşları oluşumlarıyla beraber kendini gösterdiği gibi bazen de böbrek fonksiyonlarını bozana dek kendini saklayabilmektedir. Hatta geç kalınmış hastada organ kaybına kadar gidebilmektedir. Böbrek taşının bulunduğu konumun yaşatacağı sorunu etkilediği görülmektedir. Örneğin taşın, böbrekte üretilen idrarın mesaneye taşıyan üreterin ağzına yerleşmesi ile idrar çıkışını azaltarak ya da tamamen durdurmasıyla doğacak sorunların taşın bulunduğu yerden kaynaklanmasıyla açıklayabiliriz. Bu tıkanıklık tek taraflı olduğunda idrarda bir azalmada hissedilmediğinden sorun kendi içerisinde daha da büyüyecektir. Bu hidronefroz dediğimiz durum taşın konumuyla birebir bağlantılıdır.
Kontrol Şart
Böbrek taşlarının neden olduğu hastalıklardan biride bakteriyel enfeksiyonun ortaya çıkardığı pyelonefrittir. Taşın bulunduğu bölgede oluşan enfeksiyon doğru zamanda ve uygun tedaviyle iyileştirilmediği zaman böbrek yetmezliğine kadar gidebildiği görülmektedir.
Taşların geri dönüşümü olmayacak kadar zarar verdiği böbrek vücuttan alınmak zorunda kalınmaktadır.Bu organ kaybı tek kalan böbrek için kontrol süresinin de kısalmasına neden olmaktadır. 6 aylık periyotları geçmeyecek şekilde kalan böbreği sağlıkla korumamız gerekmektedir.
Yorumlar 1