Çağımızın en korkulan hastalıkların başında gelen alzheimer artık erken yaş dönemlerinde de karşımıza çıkmaktadır. Kesin bir tedavisi olmadığı için hayatımızda birçok şeye dikkat etmemiz gerektiği gibi bilinçli besin tüketiminde de bulunmamız gerekmektedir. Hangi besinlerin nasıl katkılar sağlayacağını inceleyelim.
Baharatlara sofranızda yer açın!
Beynimizin yaşlanmasına neden olan hastalıkların başında diyabet, hipertansiyon, obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları yer almaktadır. Baharatların yapılan çalışmalarda beyinde oluşan ince plakların parçalanmasına ve hafıza zayıflığına neden olan iltihaplanmayı azaltmada katkısı bulunduğunu görmekteyiz. Özellikle zerdeçal, kimyon, köri ve tarçın bu baharat gruplarının ana isimleridir.
Kabak çekirdeği tüketin!
E vitamini açısından zengin kabak çekirdeği çinko, kolin gibi yağ asitleriyle alzheimer risk faktörlerini azaltmakta etken olabilirler. Badem, kaju, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler Omega açısından, E vitamini, vitamin B6 ve magnezyum içeriğinden demans görülme riskinin %26 oranında daha az olduğu uzman tarafından araştırmalarla kabul edilmiştir.
Her gün kahve için!
Amiloid beta protein plaklarının beyin üzerinde birikmesiyle birlikte beliren alzheimer hastalığına, her gün içilecek bir fincan kahve ile plakların %50 gibi ciddi bir oranda azalma yaşatabileceği ön görülmektedir.
Sebze ağırlıklı beslenin. Beslenmenize yeşil yapraklı sebzeleri ekleyin.
Yeşil sebzeler vücudumuza sağladığı katkıları beyin üzerinde de göstermektedir. Folat içeren yeşillikler homosistein bilişsel bozuklukla bağlantılan aminoasitlerdir. Beyin aktiviteleri için değerli bu besinleri bol bol tüketmeliyiz. Lahana, brokoli, kuşkonmaz, karnabahar, brüksel lahanası, kabak, domates, havuç ve pancar gibi besinlerin A vitamini, folik asit ve demirin alınmasına da destek olduklarını görürüz. Çiğ tüketilebilenleri pişirmeden yemekte fayda vardır.
Antioksidan meyveler her zaman hayatınızda olmalı!
Beynimizi serbest radikallerden koruyup antosiyan içeren besinleri tüketmekte hayatımızın bir parçası olmalıdır. C ve E vitamini içeren antioksidan olma özelliğine sahip bu besinler genellikle kırmızı renklidirler. Böğürtlen, yaban mersini, ahududu ve kiraz gibi meyvelerden örnek olarak bahsedebiliriz.
Bakliyatlar beyin aktivitesinin sağlıklı olmasına yardımcı olur
Bakliyatlar, içerdikleri folat, demir, magnezyum ve potasyum nöron ateşlenmesine destek olabilecek ve genel vücut fonksiyonlarını zinde tutabilecek besinlerdir. Fonksiyonlar için değerli kolin molekülüne de sahiptirler. Sık tüketiminde fayda bulunmaktadır.