Ağız kokusu, birçok insanı rahatsız eden ve genellikle nedenini belirleyemeyen çok yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum sosyal, psikolojik ve hastalık açısından bazı olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu durum eşler arasında veya toplumda bazı olumsuz iletişim sorunlarına neden olabilir. Ağız kokusu insanların günlük hayatta karşılaştıkları olumsuz durumlardan biridir. Kendilerini böyle bir durumda bulan kişilerin sağlıklı ilişkiler kurmaları zordur.
İster iş ister arkadaşlık olsun, tüm ilişkiler iletişim gerektirir ve bu gereksinimi karşılamak için insanlar arasındaki konuşmaların sağlanması gerekir. Bu durum koku sorunu yaşayan kişinin kendini rahatsız hissetmesine, bulunduğu ortamdan rahatsız olmasına ve özellikle samimi konuşmalarda ağzını kapalı tutma ihtiyacı duymasına neden olur. Sağlıklı iletişim ve ilişkiler kurmak için kendinden emin ve güçlü konuşmanız gerekir.
Mideden Gelen Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Çevredeki insanlarla çekinmeden konuşabilmek için ağız kokusu ile ilgili herhangi bir sorunu ortadan kaldırmak gerekir. Kötü koku, insanları sosyal çevreye yabancılaştırmamalı ve bu sorunu daha da kötüleştiren psikolojik depresyona neden olmamalıdır. Unutulmamalıdır ki bu durum hemen hemen herkeste görülmektedir. Kişileri kaldırmak bu sorunu çözmez ve başka sorunlara neden olabilir. Ağız kokusuna neden olan birçok faktör vardır. Bazıları sağlık sorunları ile ilişkilidir, diğerleri kötü kişisel hijyen ile ilişkilidir.
İlgili Link: Diş Eti Kanaması Nedenleri
Mide kaynaklı bir ağız kokusu varsa; kişi uygun departmanlarda tedavi edilmelidir. Örn; Reflü hastalığı, mide hastalıkları, şeker hastalığı nedeni kullandığınız ilaçla ilgiliyse doktorunuza başvurmalı, ilacı kesmeli veya başka bir ilaçla değiştirmelisiniz. Beyaz un, beyaz şeker, glikoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm gıdaların tüketimini azaltın.
Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Her şeyden önce, ağız kokusunun nedenini bulmalı ve uygun tedaviyi uygulamalısınız. Ağız hijyenine dikkat etmek, düzenli olarak diş bakımına özen göstermek ve düzenli olarak fırçalamak gerekir. Bol su içmelisiniz, şekersiz sakız çiğnemek mantıklıdır. Sakız, tarçın, nane ve maydanoz kullanımı çok faydalıdır. Ağız içindeki protezler ve köprüler iyice temizlenmeli ve gerekirse diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca çinko içeren gargara kullanmalı ve dilinizi fırçalamalısınız. Ağız kuruluğu durumunda yapay tükürük içeren preparatlar önerilmelidir. Çocuklarda ağız kokusu varsa, çocuk doktorunuza başvurmalısınız.
Ağız Kokusu Nedenleri?
Yiyecekler:Soğan, sarımsak gibi yiyecekler, baharatlı yiyecekler, bazı peynirler, balık ve bazı asitli içecekler, kahve bu duruma neden olur. Düşük karbonhidratlı yiyecekler ketonlara neden olabilir.
Sigara içmek:Sigara içmek ağız kokusuna önemli bir katkıda bulunur.
Kötü Ağız Hijyeni:Dişlerini düzenli fırçalamayan veya hiç fırçalamayan kişilerde, ağızda biriken bakteri ve yemek artıkları, yemek artıklarının ağız ve diş arasına sıkışması sonucu ağız kokusu kaçınılmazdır.
İlgili Link: Diş Çekimi Sonrası Ağrı Nedenleri
Bazı sağlık sorunları: sinüzit, karaciğer enfeksiyonları, zatürree, bronşit, bronşiolit, bademcik iltihabı, sinüzit, diyabetes mellitus (diyabet), gastroözofageal reflü hastalığı, laktoz (süt şekeri) intoleransı, diğer bazı mide hastalıkları, midede Helicobacter pylori, bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları da bu duruma neden olabilir.
Ağız kuruluğu:Yetersiz tükürük de ağız kuruluğuna neden olabilir. Tükürük bezleri hastalıkları, bazı bağ dokusu hastalıkları (Sjögren sendromu), bazı ilaçlar ve ağızdan sık nefes alma, tükürük akışının azalmasına neden olur.
Ağız enfeksiyonları: Ağızda enfeksiyona neden olan durumlarda ağız kokusu kaçınılmazdır.
Bazı ilaçlar: antihistaminikler (kaşıntı önleyici ilaçlar), bazı diüretikler de yan etki olarak ağız kokusuna neden olabilir.
Sabah ağız kokusu:Birçok sağlıklı insan, karında gaz birikmesi ve dilin arkasında büyüyen bakteriler nedeniyle ağız kokusu yaşayabilir. Bu durum fizyolojiktir, geceleri tükürük azalır ve bakteri üremesine neden olabilir. Bu kötü nefese neden olur.
Hamilelik:Hormonal değişiklikler, yetersiz sıvı alımı, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, bulantı ve kusma sonucunda kişide ağız kokusu gelişebilir.
Ağız Kokusu Tedavisi
İlk olarak, kötü nefesin nedenini belirlemeniz gerekir. Ağız bakımının mümkün olmadığı durumlarda günde en az iki kez 2 dakika diş fırçalamak, gerektiğinde diş ipi ve gargara kullanmak gibi yöntemlerle durum yönetilebilir. Ağız bakımı için dişlerinizi fırçalamak tek başına yeterli değildir. Dildeki kolonize bakterileri çıkarmak gerekir. Dilde biriken bakteriler de zamanla ağız kokusuna neden olur. Bu durumda bakterilerin dil temizliği için özel yapılmış fırçalar ile temizlenmesi gerekir. Ayrıca protezler ertesi gün kullanılabilecek şekilde her gece çıkarılıp temizlenmelidir.
İnsanların gün içerisinde su tüketimi de ağız kokusuna neden olan etkenlerden biridir. Su tüketmek tükürük miktarını arttırır ve böylece ağızdaki bakterilerin yok edilmesi sağlanır. Su alımı yetersiz ise bakteri temizliği için gerekli tükürük sağlanmaz. Tütün ürünlerinin neden olduğu ağız kokusu sorunları da yaygındır. Koku tütünden kaynaklanıyorsa özel ağız bakımı yapılmalıdır. Kapsamlı ağız bakımına rağmen sorun çözülemezse, başka nedenler aranmalı ve doktora başvurulmalıdır. Çürük veya diş eti iltihabından kaynaklanan ağız kokusu sorunu varsa diş hekimi gerekli tedavilerle koku sorununun önüne geçecektir.
Tartar da diş çürüğü ve enfeksiyon gibi kokulara neden olabilen durumlardan biridir. Yılda bir kez temizlenmesi gereken tartar uzman kontrolünde yapılmalıdır. Herhangi bir sorun olmasa bile yılda en az 2 kez ağız ve dişlerin kontrol edilmesi gerekir.
Nefes Kokusu ile Ağız Kokusu Arasındaki Fark
Temel olarak, insanlarda kötü nefesin ortaya çıkmasının nedeni, altta yatan başka bir hastalık ile ilişkilidir. Ağız kokusunun nedeni, sıklıkla tüketilen gıdaların sağlıklı olmaması ve ağız bakımının yeterince iyi yapılmamasıdır. Ağız kokusuna neden olan tıbbi durumlar başka bir tıbbi durumdan kaynaklandığı için sadece ağız ve diş bakımına ve sağlığına odaklanmak yeterli değildir. Gerçek hastalığı bulmak ve tedavi etmek çok önemlidir. Başka bir deyişle, ağız kokusu ağızdan değil, içsel bir sorundan kaynaklanır. Öte yandan ağız kokusu, boğaz enfeksiyonları ve diş çürümesi gibi durumların tedavisine ve çözülmesine yol açar.
Nefes Kokusu Nedir?
Nefes kokusuna açlık, diş çürümesi, kahve, tütün ürünleri gibi içeceklerin tüketimi, ağızdaki bakteriyel enfeksiyonlar, dişlerin kötü fırçalanması, yemek artıkları ve mide rahatsızlığı neden olabilir. Nefes kokusu veya ağız kokusu çekiyorsanız, bu kokunun kaynağını bulmak nihai tedavi için önemlidir.
Nefes kokusuna açlık, diş çürümesi, kahve, tütün ürünleri gibi içeceklerin tüketimi, ağızdaki bakteriyel enfeksiyonlar, dişlerin kötü fırçalanması, yemek artıkları ve mide rahatsızlığı neden olabilir. Aslında bu, sevdiklerimizden bazı eleştirilere neden olabileceği için sosyal açıdan önemli bir konudur.
Evde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Doğru ve etkili fırçalama tekniklerinin tutarlı bir şekilde uygulanması, ağız boşluğu ve dişlerin bakımı için gerekli tüm işlemlerin yapılması gerekir.
- Gargara seçerken çinko içeren ürünlerin seçimi ve kullanımı
- Sık sık bol su içmek
- Sürekli ve uzun süreli oruç tutmaktan kaçınmak, mideden gelen kötü nefesi önlemek
- Yediğiniz gıdalara dikkat ederek probiyotik açısından zengin gıdaların alımını artırmak,
Yer fıstığı, ceviz, nane, tarçın, bitki çayı, maydanoz, elma, salatalık gibi ağız kokusunu önlemede etkili olan besinler tüketmek, ferahlatıcı aromalı sakız çiğnemek.