İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı diş çektirebilirler. Bu durumda diş çekimi sonrası ağrı meydana gelebilir. Bu ağrıların birden fazla nedeni olabilir. Özellikle çekme işleminden sonra ağızda tükürük birikmesi diş ağrısına sebep olabilir. Şöyle ki; kişinin biriken tükürüğü sürekli tükürmek istemesinin sonucunda ağızda kuruluk meydana gelmektedir. Bu kuruluk da çekilmiş olan diş etinde ağrı yapabilir. Hasta, bu konuda daha dikkatli davranmalıdır.
Dişin çekilmesinden sonra oluşan ağrının bir diğer önemli nedeni ise; bir süre çekilen yerin yara olarak kalmasıdır. Yaranın iyileşmesi biraz zaman alabilir. Bu durumda bir şey yenilip içildiğinde, kalıntılar diş etine gelebilir. Bu da sebeplerinden biridir. Ayrıca yara olarak kalan diş etine herhangi bir şeyin değmesi büyük bir ağrıya sebep olabilir. Diş çektiren kişilerin soğuk veya sıcak olarak sıvı tüketmesi, yine bu ağrıların önemli sebeplerinden biridir.
Diş Çekimi Sonrasındaki Ağrıya Ne İyi Gelir?
Apse, çürüme gibi bazı çeşitli nedenlerle diş çekimi yapılabilir. Diş çekildikten sonra kişide bazı rahatsızlıklar oluşabilir. Özellikle çekilen dişin yerinde ağrılar yaşanabilir. Bu durumda mutlaka dişi çeken hekim tarafından verilen talimatlar yerine getirilmelidir. Hekimin önerdiği bütün uygulamalar harfiyen yapılmalıdır. Bu sayede çekilen dişin yerinde oluşan ağrı daha da hafifleyecektir. Hatta daha kısa sürede iyileşme de gerçekleşebilir böylelikle. Özellikle dişin çekilmesinden sonra hekim çekilen dişin yerine tampon uygular. İlgili Link : Diş Eti Kanaması

Genellikle bu uygulama ile bir pamuk veya gazlı bez, hekim tarafından çekilen dişin yerine yerleştirilir. Bu yapılan tamponu hasta bir süre sıkı bir şekilde ısırması gerekir. Bu süre genel olarak yarım saate yakın bir süredir. Bu sayede oluşan boşlukta meydana gelen kanama durdurulmuş olur. Dolayısıyla kanda pıhtılaşma sağlanır ve daha sağlıklı bir iyileşme süreci gerçekleşmiş olur. Çünkü çekilen dişin yerinde meydana gelen boşluğu kanda oluşan pıhtı kapatır. Burada diş çekimi sonrasında da dikkatli davranmakta fayda vardır. Zira diş çekimi sonrasında dikkatli davranılmadığı zaman ağrı durumunun daha da fazlalaşması mümkün olacaktır.
Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Dişini çektiren kişiler diş çekimi sonrası ağrı süresini merak ederler. Diş ve diş eti yapısına göre iyileşme süreci farklılık gösterebilir. Bazen de kişi bünyesine göre de bu süre değişebilir. Fakat genel olarak çekilen diş etinin ağrısı birkaç gün devam etmektedir. Bu bir kaç gün boyunca talimatlara dikkatli bir şekilde uyulursa yaralı yerin ağrısı hafifler. Çekim sonrasında yaralı olan yerin iyileşme süresi bir ya da iki haftayı bulabilmektedir. Bunun sebebi ise; dişin çekilmesi sonucunda açılmış olan oyuk içine yeni kemik yerleşmesidir.
İlgili Link: 20’lik Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler
Dişini çektiren kişinin bir süre bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. dişi çeken hekimin verdiği uygulamalar dikkatlice yapılmalıdır. Bunun yanı sıra, çekilen dişin yerinin kolayca iyileşmesi için bazı noktalarda da dikkatli davranılması gerekir. Şöyle ki;
- Birkaç gün katı yemekler yenilmemelidir. Bunun yerine çorba gibi sıvı yiyecekler tüketilmelidir.
- Kişi çok sık tükürüp ağız içini kuru bırakmamalıdır.
- Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içecek tüketiminde bulunulmamalıdır. Bunun yerine ılık yiyecek ve içecekler tüketilmelidir.
- Çekim sonrasında evde kanama olursa, temiz bir pamukla tampon yapılmalıdır. Bu tampon yarım saate yakın bir süre boyunca ısırılmalıdır.
- Çekim sonrasında en az 24 saat boyunca sigara ve alkol tüketimi durdurulmalıdır.
- Çekilen dişin yeri yaralı olduğu için dil ile oynama yapılmamalıdır. Ayrıca herhangi bir madde yaralı diş yerine değdirilmemelidir.
- Ağrıyı dindirmek için kesinlikle Aspirin kullanılmamalıdır. Çünkü Aspirin kanı sulandırdığı için pıhtılaşma oluşmasını engelleyecektir.
Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler hususuna dikkat edilirse, yaralı yer daha kısa sürede iyileşme gösterecektir. Bu uygulamalar yapıldığı taktirde ağrı geçmez ise, hekimin önerdiği herhangi bir ağrı kesici kullanılabilir.