Pek çok kişinin korkulu belası olan ağız kokusu pek çok neden ile meydana gelebilir. Ağız kokusunun ilk nedeni değişiklik gösterir bile ikinci nedeni mutlaka hijyen olmaktadır. Dişe ve ağıza gerekli özen gösterilmediği zaman ağız kokusu problemi ile karşı karşıya kalmak mümkün olur. Ağız hijyenine yeterli özen gösterilmediği zaman ağızda pek çok farklı problem meydana gelebilir.
Aynı zamanda hijyene dikkat edilmediği zaman dişlerde de çeşitli problemler meydana gelebilir. Peki ağız kokusunun tedavisi var mıdır? Ağız kokusunun tıp dilindeki ismi halitosis olmaktadır. Ağız kokusu tedavi edilmediği zaman diş çürümesi ve baş ağrısı gibi pek çok hastalığa sebep olur. Ağız kokusu çok önemsenmeyen bir konudur. Fakat çok önemli bir rahatsızlıktır.
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu bir hastalık olarak görülmez . Özellikle ramazan aylarında açlıktan kaynaklı yada sabah kalktığınızda bir önceki akşam gece akşam yemeğinde yediğiniz sarımsak , soğan gibi gıdalardan kaynaklı kolular normal kabul edilir. Bu tanımın değişebilmesi için farklı sorunlar ve birtakım istisnai durumlar vardır. Bu sorunlar genellikle vücut sağlığının görevlerini yerine getirme konusunda aksaklıklarla baş gösterir. Bu tarz belirtiler olduğunda ağız kokusu sorunlarının altında genellikle karaciğer, böbrek, mide ve bademcik sorunlarının varlığından endişe edilir.
Ağız kokusu nedenlerini başlıklar halinde toparlarsak şöyle maddelendire biliriz.
- Kötü yapılan protezler ağız kokusu nedenlerinden biridir.
- Ağızda oluşan çürükler ağız kokusuna sebep olur.
- Ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmemesi durumunda ağız kokusu meydana gelir.
- Dişlerin düzenli bir şekilde fırçalanmaması sonucu ağız kokusu meydana gelir. Günde en az 2 kez diş fırçalamak gerekir.
- Ağız kokusunun en büyük sebeplerinden biri dilin fırçalanmaması sonucu olur.
- Düzenli olarak diş ipinin kullanılmaması sonucu diş etlerinde kalan yemek kalıntıları ağız kokusu sebeplerinden biridir.
- Ağız hijyenine özen gösterilmemesi sonucu ağızda bakteri ve enfeksiyon üremesi sonucu ağız kokusu oluşur.
- Ağız içi problemler en büyük ağız kokusu sebepleri arasında yer alıyor.
- Ağız hijyeninin yeterli olmaması
- Hastalıklı dişetleri
- Ağız içi kuruluk
- Dilin üst kısmında mikrop kaynaklı oluşan kabarcıklar
Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
– Ağız hijyeni düzenli olarak yapıldığı zaman ağız kokusu giderilir. Günde en az iki kez diş fırçalamak ağız hijyenin de çok önemlidir.
- Diş fırçasının hijyeni de son derece önemlidir. Her ay yeni bir diş fırçası almak gerekiyor.
- Diş kadar dil temizliği de son derece önemlidir. Diş fırçalarken dili fırçalamak da son derece önemlidir.
- Sigara ve alkol gibi zararlı şeyleri tüketmemek gerekir.
- Daha çok su tüketmek gerekir.
- Sık sık diş muayenesi yaptırmak gerekir.
- Ağız kokusunu önlemekten ağız gargarası yapmayı ihmal etmemek gerekir
- Diş arasında kalan kalıntılardan kurtulmak için diş ipi kullanımına dikkat etmek gerekir.
Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu sorunlarının çok büyük bir bölümünde ağız içindeki enfeksiyon sorunları, çürümüş dişler ve diş eti sorunları yatmaktadır. Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için öncelikle sorunun kaynağı tespit edilmeli ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır.