Halk arasında grip hastalığı olarak bilinen influenza, mevsimsel bir enfeksiyon hastalığıdır. Sıklıkla sonbahar-kış mevsimlerinde yayılan bu hastalığın bulaş yolu havadaki damlacıklardır. Kalabalık ve havasız ortamlarda hızlı yayılım gösterir. Bu dönemde eller sık sık yıkanmalı ve ortamlar el verdiğince havalandırılmalıdır. Gribe karşı korunmak için grip aşısı en iyi çözümlerden biridir. Aşı kişiyi kış boyu korur ve grip olsa dahi ucuz atlatmasını sağlar.
Grip Aşısı Ne Zaman Ve Kimlere Yapılır?
Her yıl grip açısı içeriğinde değişikliğe gidilmektedir. Çünkü her yıl virüs mutanta uğrar. Eylül, ekim ve kasım ayları grip aşısı yapılması adına doğru zamanlardır. Bu sonbahar aylarında hastanelerde aşınızı vurulabilirsiniz. Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğin ilk 3 ayı içerisindeki kadınlara, yumurtaya veya aşı içindeki alerjen bir maddeye karşı hassasiyeti olanlar dışında herkese doktor tavsiyesi üzerine yapılabilir. 65 yaş üstü kişiler, KOAH, diyabet hastaları öncelikli kişilerdir. Ancak grip aşısını isteyen herkes talep edebilir. İlgili Link: Korona Virüsün İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Nerede Yaptırmalı Ve Doz Şeması Nasıl Olmalıdır?
Grip aşısının tam donanımlı sağlık kuruluşlarında ve hekim gözetimi altında uygulanılması en makbul olanıdır. 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklara ilk defa yapılıyorsa 1 ay ara verilerek 2 doz yapılmalıdır. Daha sonraki yıllarda tek doz olarak yapılmalıdır. 8 yaşından büyük çocuklara ise ilk defa yapılıyor olsa da tek doz olarak uygulanmalıdır. Dozların takibi mutlaka yapılmalıdır. 65 yaş üstü yaşlıların ve de kronik hastalığa sahip olanlar bunu ispatladıkları takdirde yılda bir defa ücretsiz temin edebiliyorlar.
Yan Etkileri
Aşı sonrası aşı bölgesinde seyrek de olsa ağrı, kızarıklık, şişlik vb. görülebilir. Nadir olarak ise aşıdan yaklaşık 6 saat sonra kadar ateş, halsizlik, kas ağrısı görülebilir. Lakin bu yan etkiler endişelendirmesin çünkü 1 veya 2 gün içinde ortadan kaybolurlar. Kaybolmazsa doktorunuza gidin. Yumurta aşısı olan bu aşının çocuklarda yapılmaması önerilse de Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre yumurta alerjisi olan çocuklara grip aşısı yapılmasında sakınca yoktur. Siz yinede doktorunuza danışın. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeyin. İlgili Link: Grip Salgınında Bitki Çayları
Grip Aşısı Koruyuculuk Oranı Ve Çocuklarda Grip Aşısı
Ölü grip aşısı diğer aşılarla birlikte farklı bölgelerden uygulanabilir. Zatürre aşısıyla birlikte verildiğinde daha fazla ateşe sebep olduğu bildirilmiştir. Ölü ve canlı aşıların çocuklarda koruyuculuğu %43-91 oranındadır. Aşı gribin şiddetini önler ve ölümleri de %65 oranında azaltır. Özellikle astım, bronşit, kalp yetmezliği, kansızlık, kronik böbrek yetmezliği, diyabet gibi kronik rahatsızlığı bulunan çocuklar hekim önerisiyle grip aşısı yaptırabilir. Bu tarz primer hastalıklara sahip olan çocukların bu konuda ekstra dikkatli olup gribi hafif atlatmaları çok iyi olacaktır.
Grip Aşısı Covid-19’dan Korur Mu?
Grip aşısı sizi koronavirüse karşı değil influenzaya karşı korur. Grip ve COVID -19’u aynı anda ağır geçirmemek adına aşı olabilirsiniz. Eğer koranavirüs geçirdiğinizi fark etmediğiniz bir dönemde grip aşısı olursanız hiçbir sıkıntı olmaz. Ama biliyorsanız hastalığınızın geçmesini beklemekte fayda var. Çünkü vücut bir savaş içerisindeyken herhangi bir aşı vurmak o aşıdan size yarar sağlamaz. Vücut aşı antikorlarını öldüreceği için tüm aşılar sağlıklı dönemlerde vurulmalıdır.