Sertralin seçici serotonin gerialım inhibitörü olan antidepresandır. 1991 senesinde Pfizer sayesinde ortaya çıkmıştır. Sertralin özellikle majör depresyonda, obsesif kompulsif bozukluk sonucu, yaygın ve sosyal anksiyete bozukluğunda kullanılır. Genellikle en çok yetişkin ve çocuklar tarafından kullanım sağlayan bir antidepresan türüdür. Aynı zamanda Sertralin, erken boşalma tedavisi için ve sigara bırakmak içinde kullanılır. Sertralin ‘in başka depresyon türlerinde fluoksetin’den çok daha etkili olduğu bilinir. Obsesif kompulsif bozukluk için Sertralin bilişsel davranış terapi için etkili değildir. En etkili sonuçlar SSRI ve BDT birleştirilerek oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra sosyal fobi ve Travma sonucu stres bozukluğu tedavisi için etkili bir yöntem olduğu bilinir.
Sertralin Nedir?
Sertralin, serotonin geri alım inhibitörü olarak ilaç grubu içerisinde yer alan bir antidepresandır. Serotonin ise sinir hücreleri arasında iletişim kuran bir nörotransmitterdir. Duyguları, ruhsal bozukluğu ve davranışları etkileyen bir kimyasal olarak bilinir. Depresyon, anksiyete gibi bazı durumlar sonucu beyindeki serotonin seviyesi azalır. İlgili Link: Advil Nedir?
Beyindeki serotonin seviyesini düzenlemek için bir etkide bulunur. Misol, Lustral, Seralin, Serdep ve Serotop gibi ilaçların içerisinde antidepresan madde olarak yer alır. İlaçların arasından en çok bilineni ise Lustral ‘dir. Sertralinin etkinin tam olarak görülmesi için en fazla 4 ve 6 hafta süre içerisinde kullanılması gerekir. Bazı kişilerde bu durum değişebilir ve etkiler daha erken görülebilir.
Sertralin Faydaları
Yetişkin kişilerde depresyon, anksiyete bozuklukları, travma sonrası ortaya çıkan stres bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk ve panik bozukluğu tedavisinde kullanılır. 6 ile 18 yaş arası için obsesif kompulsif bozukluk tedavisi içinde kullanılan bir ilaçtır. Çok fazla depresyon hastasını tedavi ettiği bilinir. Aynı zamanda diğer antidepresan ilaçlara göre daha az bir yan etkisi bulunur. Sağlık görevlisi bu belirtilerin dışında da kullanmayı uygun görebilir. Bu yüzden doktor gözetimi altında kullanmanızda fayda olur. Sertralin, salgılanan serotonin sinir hücrelerine tekrardan geri alınmasına engel olarak beyinde bulunan serotonin seviyesinin yüksek düzeyde olmasını sağlar. Bu sayede depresyon belirtilerinde oldukça bir azalma gözlemlenir.
Sertralin’ in içinde bulunan seçici serotonin geri alım inhibitörleri grubunda yer alan diğer farklı ilaçlar da benzer etkiyi gösterir. Sertralin kapalı alan korkusu ile beraber seyreden panik atak rahatsızlığı ve panik bozukluk tedavisi için oldukça etkilidir. Sertralin obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için çok etkili olur. Bu hastalığın tedavisi için 2 yıla kadar ne kadar etkili olduğu ve güvenilirliği bilimsel bir şekilde kanıtlanmıştır. Yetişkin kişilerde ve 6 yaşından büyük çocuklar için tedavide yer alır. Sertralin travma sonrası oluşan stres bozukluğu tedavisi için kullanılan etkili bir antidepresanlardan biri olarak kullanılır.
Sertralin Yan Etkileri
Sertralin kullanan her 100 kişiden 1’inde görülen yan etkiler şunlardır; yorgunluk hissi, baş ağrısının oluşması, uykusuzluk, ishal, ağızda kuruluk oluşumu, baş dönmesinin olması ve mide bulantısı görülebilir. Bunun yani sıra ağır ve ciddi yan etkiler de meydana gelebilir. Özellikle göğüs bölgesinde ağrı veya baskı sonucu nefes almada güçlük olabilir, çok ciddi bir şekilde baş dönmesi ve bayılma, 10 dakika içinde durmayan kanamalar, baş ağrıları, bir şeye odaklanma, hafızada sorun, halsiz hissetme ve denge kaybı, intihara meyilli olma veya düşünme, enerji dolu hissetmek ve asla yorgunluk hissinin olmaması, cilt ya da göz beyazlarında sarımsı bir rengin oluşması, idrarda ya da dışkıda kan olması diş etlerinde sebepsiz bir şekilde oluşan kanamalar ve kanama sorunu ile ilgili beklenmedik durumlar olabilir. İlgili Link: Nasonex Nedir?
Bazı kişilerin çok nadir de olsa sertalin etken maddesine alerjisi olabilir. Böyle bir durum için dikkat etmeniz gerekenler ise; cilt bölgenizde kırmızı içi su olan, kabarcıklar oluşursa, nefes alma sırasında güçlük çekerseniz, yüz, göz, dil ve dudaklarda şişlik oluşursa hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde yarar olur.