Nöroloji kısaca sinir bilimi diye adlandırılabilir. Vücudumuzdaki sinirlerin çalışması ile ilgili bir tıp dalıdır. Sinir sistemimiz vücudumuzun çalışmasına çok önemli bir role sahiptir. Sinirler bütün algı ve uyarıları beyinden diğer organlara ve bütün organlardan beyne ileten parçalardır. Bunlar arasındaki bir iletişimsizlik ve rahatsızlık ciddi hastalıklara yol açar.
Eskiden nörolojinin adı asabiye olarak bilinirdi. Çünkü sinir ve asab aynı anlamda kullanılan iki kelime. Nörolojinin bir diğer ismi ise Beyin ve Sinir Cerrahisidir. Beynimiz vücudumuzun en önemli organı ve de sinirlerimiz çok önemli taşıyıcılar olduğu için nörolojinin kapsadığı hastalıklar da oldukça ciddidir.
Sinir Sistemimizle İlgili Hastalıklar
Nöroloji öncelikle bütün baş ağrıları ve baş dönmesi gibi sorunlarla ilgilenir. Alzheimer ve defans gibi unutkanlığa yol açan hastalıkları kapsar. Beyin felci, epilepsi, Parkinson, MS, Polinöropatiler, hareket bozuklukları ve kas hatalıklarının pek çok nörolojinin ilgilendiği hastalıklardır.
ALS, uyku bozuklukları ve beynin düzenli çalışmasını etkileyen her hastalık nöroloji doktorlarının yani beyin ve sinir cerrahlarının uzmanlık alanına girer. Bu hastalıkla ilgilenen doktorlara verilen bir diğer isim de nörologdur. Nörologlar beynimizin çalışmasındaki aksaklıklar ve de çok önemli sinir sistemi rahatsızlıklarına çözüm bulmaya çalışır. İlgili Link : Migren Nörolojik Bir Hastalık Mıdır
Sinirler ve Kaslar Arasındaki İletişim
Sinir sistemimiz vücudumuzun düzenli çalışması ve ayakta kalmamız için büyük bir önem taşıyor. Sinir sistemimiz herhangi bir şekilde zarar görürse kendimizi ve vücudumuzu kontrol etmemiz zorlaşır. Bu yüzden sık sık bayılma, aşırı derecede unutkanlık, çok sık yaşanan bağ ağrıları ve baş dönmesi gibi problemlerle karşılaşırsanız mutlaka bir nörologa başvurmalısınız.
Siniri sistemi rahatsızlıkları doğrudan ayakta kalmanızı ve vücudunuzu yönlendirmenizi etkiler. Kas ve vücut dengenizi korumakta zorlanırsınız. Hem beyin fonksiyonlarınız hem de kaslarınız sıkı bir ilişki içerisindedir. Bu yüzden aralarındaki bir temas ya da iletişim bozukluğu siz de ciddi sonuçlara yol açar. Eğer vücudunuzda sık yaşanan kasılma ve hareket edememe gibi problemleriniz varsa da mutlaka bir nörologa görünseniz iyi olur.
Nörolojik Rahatsızlıklar İhmale Gelmez
Nörolojik rahatsızlıkların en temel belirtisi baş dönmesi ve baş ağrısıdır. Bunun dışında eliniz, kolunuz ya da herhangi bir yerinizde kasılma yaşanıyorsa da doktora görünmelisiniz. Sık sık bayılma da bir nörolojik rahatsızlık belirtisi olabilir. İstemsiz hareketleriniz ve kontrol edemediğiniz kaslarınız, sık sık dalıp gitme gibi sorunlarınız varsa da nörolojik bir rahatsızlığınız olabilir.
Ellerinizdeki titremeler, yürümekte zorlanma, yüzünüzdeki şekil bozuklukları ve uyuşmalar da birer nörolojik rahatsızlık belirtisidir. Göz kapağı estetiği, göz kapağı düşüklüğü sadece bir yaşlanma ya da yorgunluk belirtisi değil aynı zamanda bir nörolojik rahatsızlık belirtisi olabilir.
Davranışlarınızdaki ani değişiklikler, uyku problemleri ve boyun ve bel ağrıları da nörolojik sorunların işaretidir. Felçle ilgili bütün belirtiler de nörolojik bir rahatsızlığın habercisidir. Bunlardan herhangi birisini yaşıyorsanız ve ailenizde bu hastalıklardan geçirmiş birisi varsa mutlaka bir doktora görünmeniz gerekiyor.