Migren, baş ağrısı belirtisi ile seyreden nörolojik bir hastalıktır. Ataklar halinde gelir ve bu ataklar sırasında kişinin günlük hayatı fazlaca etkilenir. Şiddetli baş ağrıları zonklayıcı tarzda olabileceği gibi sürekli ağrı tarzında da olabilir.
Ancak unutulmamalıdır ki; her baş ağrısı migren değildir. Tanı va tedavisi için nöroloji uzmanı olan bir hekime görünmeniz en doğrusudur. Tanı süreci diğer hastalıklara göre daha uzundur. Tedavisinde ise ataklarda yaşanan ağrının hafifletilmesi esasına dayanan tedavi protokolleri uygulanır.
Nörolojik Bir Hastalık Olan Migrenin Nedenleri
Migren, nedeni tam olarak bilinen bir hastalık değildir. Nöroloji dalında bir hastalık olması sebebiyle nörologlar tarafından tanı sürecinde nedenleri de araştırılır. Özellikle genç kadınlarda daha yüksek oranda görülmesi, hormonların etkili olabileceğini düşündürür. Yaşanan hormonal değişimler nedeniyle adet döneminde daha fazla ağrı atakları gözlemlenir.
Hormonal değişimler dışında başka bir nedeni de genetik faktörlerdir. Migrenin kalıtımsal geçiş gösteren nörolojik bir hastalık olduğu bilinmektedir. Eğer anne ya da babanızda migren hastalığı varsa, sizde de migren olma olasılığı diğer bireylere göre daha yüksektir. İlgili Link : Migren Nedir
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migrenle karakterize olan belirti baş ağrısıdır. Ancak diğer zamanlarda yaşanan baş ağrısından daha farklı özellikler gösterir. Örneğin ataklar halinde gelmesi, diğer baş ağrısı nedenlerinden migreni ayıran bir özelliktir. Bazı kişilerin migren atakları yılda bir kere olurken, bazı kişiler ise ayda bir iki atak geçirebilir. Atakların sıklığı kişinin hayatını olumsuz yönde etkiler.
Migren belirtilerine baktığımızda baş ağrısına eşlik eden bazı belirtiler olduğunu görürüz. Örneğin mide bulantısı, baş ağrısına eşlik eden bir semptom olabilir. Işığa duyarlılık da yine migren hastalarında baş ağrısına sıklıkla eşlik eden bir belirtidir.
Migren ağrısının görülme yeri ise değişebilir. Bazı migren ağrıları şakak bölgesinde hissedilirken bazıları gözün veya kulağın hemen arkasında hissedilebilir, Ağrının şiddeti de herkeste aynı değildir. Bazı kişiler yaşadıkları şiddetli baş ağrısı nedeniyle günlük hayatını sürdüremeyecek duruma gelebilirler.
Migren Aurası Nedir?
Nörolojik bir hastalık olan migren auralı ve aurasız olmak üzere iki ayrılır. Auralı migren özelliği ise baş ağrısından hemen önce görsel ya da duyusal belirtilerin yaşanmasıdır. İşte bu belirtileri aura denir.
Örneğin baş ağrıları başlamadan önce 10-15 dakika gibi kısa süreler boyunca ışık parlamaları görülebilir. Duyusal auralara örnek olarak ise elde ayakta karıncalanma ve uyuşma hissi örnek olarak gösterilebilir. Auralı migren pek yaygın değildir. Genelde aurasız migren hastalığına rastlanır.
Migreni Tetikleyen Etkenler
Migren ağrısının başlamasına sebep olan bazı etkenler vardır. Bu kişiden kişiye değişen bir durum olsa da migren ağrısı tetikleyicilerinin genelde benzer olduğu görülür. Ağır kokular ve parlak ışık, migrenin en çok bilinen tetikleyicilerinden biridir. Bunun dışında hormonal değişimlerin olduğu dönemler migreni tetikleyen en önemli etkenlerden biridir.
Migren ağrısı yaşanılan stres, uykusuzluk, ağır egzersiz gibi durumlardan etkilenir. Beslenme şekli de migreni etkiler. Örneğin peynir ve çikolata gibi besinleri tüketmek migren atağına sebep olabilir. Çay ve kahve gibi asitli yiyecekler de migren atağını tetikleyebilir. Baklagillerin, konservelerin, katkı maddeli yiyeceklerin de böyle etkileri vardır.