Kulak çınlaması şikâyeti tek taraflı olabileceği gibi iki kulakta da aynı anda ortaya çıkabilecek bir şikâyettir. Çınlamanın meydana getirdiği ses dış kaynaktan gelmez. Dolayısıyla bu sesi kişinin kendisinden başka çevresindeki kimse duyamaz. Kulak çınlaması erken yaşta rastlanabilen bir durumdur fakat daha çok yetişkin insanlarda görülme durumu daha sıktır.
Kulak Çınlaması Nedir? Neden Olur?
Kulak çınlamasında kişinin akustik ses algılaması olmadan da bu sesleri algılaması olarak adlandırılır. Kulak çınlamasının tek tip nedeni olmaz. Bu anatomik ve fonksiyonel değişikliklere uğrama sonucu iki farklı yolla meydana gelebilir. Uzun süre şiddetli ses ortamında bulunma sonucunda oluşabilir. Tam tersi bir durum olan uzun süre sessizlikten kaynaklı travma sonucunda da meydana gelebilir. Kulak çınlamasında gerekli tanı konulduğu takdirde tedavilerle bu sağlık sorunu aşılabilir, iyileşme sağlanabilir.
Kulak Çınlaması Belirtileri Nasıldır
Hastalığın belirtileri kulakta oluşan küçük küçük ve ince tiz olan seslerin duyulmasıyla kendini belirtir. Çok yaygın görülen bu kulak çınlaması adeta çan sesi gibi algılanır. Kişinin kendisi dışında çevresindekiler bu sesleri algılayamaz. Bu da bir nevi hayalet ses olarak adlandırılmasına neden olur. Gün içinde çınlamalar olsa da gece sessiz ortamlarda daha çok kendini belli eder. Şiddeti bazı kişilerde az olan bu çınlamalar bazı hastalarda işitme kaybına sebep olacak kadar yüksektir. Görülme durumu ise özellikle askeri personellerde daha sıktır.
Ağır silahlı uygulamaların, görevlerin ve patlama gibi ortamlarda bulunan kimselerde görülür. Askeri personel haricinde de sinema çalışanlarında rastlanması yüksektir. Açılış ve kapanış ses efektleri ve yüksek sese maruz kalmalarından dolayı kulak çınlaması sorunu başlayabiliyor.
Kulak Çınlaması Neden Kaynaklanır ?
Kulak çınlaması dönem dönem kişilerde görülebilir. Fakat bunun ortaya çıkması uzun süreli mi? kısa süreli mi? bunun tespit edilmesi önemlidir. Kulak çınlamasının nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür. İlgili Link: Kulakta Akıntı Neden Olur
- Meniere hastalığı, denge ve işitme şikayetlerinin olması
- Yaşlanmaya bağlı olarak işitme kaybının görülmesi
- Yüksek tansiyon şikâyeti
- Yüksek kolesterol şikâyeti
Bunlarla birlikte baş ve boyunda meydana gelen yaralanmalarda kulak çınlaması nedenleri arasındadır.
Kulak Çınlaması Çeşitleri Nelerdir?
Kulak çınlamasının çeşitlerini şiddetine ve nedenine göre sınıflandırmak mümkündür. İşitsel veya işitsel olmayan çınlama olarak da ikiye ayrılabiliyor. Bunlarla birlikte şiddetine göre çınlamalar hafif düzeyde, orta düzeyde ve ağır düzeyde olarak sınıflandırılır. İlgili Link: Kulakta Tıkanıklık Neden Olur
Kulak Çınlaması Tanısı Nasıl Konulur?
Uzman doktor tanı için öncelikle hastanın şikayetlerini dinler ve yüksek sese maruz kalıp kalmadığı ya da herhangi bir travma yaşayıp yaşamadığı sorulur. Çınlamanın hangi kulaklta olduğu veya ikisinde de var ise bunun eksiksiz doktora bildirilmesi gerekir. Çınlamadaki ses türünün de bildirilmesi son derece önemlidir.
Kulak Çınlaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastanın tanısı konulduktan sonra hastaya uygun tedavi yöntemi seçilir ve uygulanmaya başlanır. Tıbbi müdahale gerektirmeden yüksek sesten kaçınma, aşırı kahve ve alkol tüketiminden uzak durma ve tuzlu yiyecek tüketimine dikkat etme gibi önlemler alınabilir. Çınlamanın nedenine göre tedavi seçeneklerin bir hayli fazladır. Direkt bir ilaç kullanımı mevcut değildir. Bazı durumlarda bilişsel terapiler alınabilir. Ciddi boyutlara taşınan kulak çınlamalarında tıbbi müdahaleler gerekebilir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla uzman doktorunuza rutin kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyiniz.