Kısırlaştırma, sürekli gebe kalmayı önlemek amacıyla yapılan ve döllenmeyi imkânsız hale getiren bir operasyondur. Kadın ya da erkeğin genel sağlık tablosuna olumsuz bir etkisi olmayan kısırlaştırma operasyonları sayesinde sperm hücrelerinin yumurta hücrelerine erişmesi engellenir. Kısırlaştırma tamamen güvenilir ve nihai olarak kadını gebelikten koruyan bir yöntemdir.
Ameliyat erkeğe uygulandığı takdirde sperm kanalı kesilmekte, böylece erkeğin cinsel ilişki sırasında gelen sıvısı içerisinde sperm bulunması engellenmektedir. Kadına uygulanması halinde ise, kadının yumurta kanalı kesilerek yumurta hücrelerinin rahime ulaşması engellenir.
Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kadın veya erkeğin cinsel ilişkiden alacağı hazda ve cinsel istekte herhangi bir değişme olmaz. Ancak ameliyat sonrası kadın çocuk doğuramaz, erkek de artık baba olamaz. Kısırlaştırma ameliyatları en güvenilir yöntem olmasına rağmen, bu tür kararların eşlerin ortak düşünceleriyle alınmış olması önemlidir. Bu sebeple ameliyat öncesi iyi düşünmek ve doğru kararı vermek gerekir. Kısırlaştırma ameliyatları eşlerin artık çocuk sahibi olmamaya kesin karar verdiklerinde en doğru seçim olarak değerlendirilmelidir.
Erkeğin Kısırlaştırılması ( Vazektomi)
Kısırlaştırma operasyonu erkeğe uygulandığında, erkek hala sperm üreterek boşalmasına rağmen, sperm hücreleri olmadan sperm üretimi gerçekleşir. Ameliyat sonrası sperm hücreleri sperm kanalı yoluyla prostata ve spermin üretildiği seminal veziküle gitmez.
Kadının Kısırlaştırılması
Erkeğin sperm hücrelerinin yumurta hücrelerine erişmesi engellenerek kadının üreme yetisi engellenmiş olur. Kadına yapılan kısırlaştırma operasyonu sonrasında kadının adet döngüsü veya adet dönemi herhangi bir şekilde etkilenmez.
Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Erkeklere uygulanan cerrahi sterilizasyon(vazektomi) operasyonu, kadınlara oranla daha az risk barındırmaktadır. Erkeklerde genellikle lokal anestezi altında yapılan ameliyatlar yaklaşık 15-30 dakika sürmekte, ameliyat sonrası erkek doğrudan taburcu edilerek günlük yaşamına geri dönebilmektedir. Bu yöntemin uygulanması sonrasında sperm kanallarında hasar oluşacağından dolayı eski duruma dönüş bir hayli zordur.
Vazektomi operasyonu sonrasında başarı oranı %100 olarak gözlemlenmekle birlikte, çok nadiren gebelik oluşumuna da rastlanılmaktadır. Ameliyat sonrası erkeğin üreme yeteneği hemen kaybolmaz, operasyon öncesi vücutta toplanmış olan spermlerin atımı için erkeğin 20 kez boşalması (ejakülasyon) gereklidir. Erkek kısırlaştırma operasyonlarının koruma süresi ömür boyudur. Ameliyat sırasında kullanılan anesteziye duyarlılık yoksa herhangi bir risk söz konusu değildir.
Kadınlara uygulanan kısırlaştırma ameliyatlarında ise, genel anestezi uygulanmakta, anestezi etkisi geçtikten sonra hekimin onayıyla birey taburcu edilmektedir. Seks yaşamına dair en küçük bir olumsuz etkisi olmayan kısırlaştırma operasyonları, erkeklerde ve kadınlarda orgazmı ve libidoyu da olumsuz yönde etkilemez.
Kalıcı bir gebelik önleme yöntemi olan kısırlaştırma ameliyatları, tersine çevrilmesi zor ameliyatlardır ve her zaman başarılı olması beklenmemelidir. Bu sebeple, bu tür ameliyatlar öncesinde iyi düşünülmesi tavsiye edilmektedir. Kısırlaştırma operasyonları kadın veya erkeği cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalık veya enfeksiyondan korumaz. Bu tür enfeksiyonların taşıyıcısı olmamak adına prezervatif kullanımı gereklidir.