Cerrahi implant nedir? Diş implantları eksik dişlerin yerini alan, çene kemiğine yerleştiren ve titanyumdan imal edilen yapay diş kökleridir. Çene kemiğine yerleştirilmesi ardından kemikle kaynaşması beklenir. Sonrasında ise doğal diş görünümü taşıyan dişler yerleştirilir. Bunlar gerek işlev, gerekse görünüm bakımından doğal dişlerden farklılık göstermez.
İmplant tedavisi, 18 yaş ve üzerinde olan çene ve yüz gelişimini tamamlamış herkese yapılmaktadır. Tedavi öncesinde çene yapısının, implant için uygun olup olmadığını anlamak üzere röntgen çekilir.Dental İmplant tedavisinin aşamaları bu şekilde başlar. Muayene sonrasında hastalar işlem için uygun bulunmuşsa bir tarih belirtilmektedir. Ardından da nelere dikkat edilmesi gerektiği uzman diş hekimince anlatılır.
Eğer diş implantının en iyi sonucu vermesi isteniyorsa bunlara büyük bir özen gösterilmesi gerekir. Aksi durumda istenmeyen neticeler doğabilir.
İmplant Öncesi Yapılması Gerekenler
İmplant öncesi yapılması gerekenler, işlemlerden daha fazla başarı alınmasına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle büyük bir önem taşımaktadır. İmplant tedavisine başlandıktan sonra diş çekmeye geçmeden, hastanın filmleri değerlendirilir. Çene kemiği kalitesi üzerine böylece bilgi alınmaktadır. Hangi İmplant Çeşitleri kullanılacağına bu sayede karar verilir.
İmplant türleri birbirine göre farklılaşmakta olup, buna göre tercihler yapılmaktadır. Bu uygulamalar gerek tek gerekse çoklu diş kayıplarında uygulanabilir. İmplantların nereye ve nasıl yerleştirileceğini belirlemek için alt ve üst çeneyi gösteren filmler ve diğer testler uygulanır. Böylece diş ve çene ölçüsü alınır. Tüm analizler gerçekleştirildikten sonra, hastaya gerekli bilgiler ayrıntılı olarak verilir.
İmplant tedavisinin aşamaları üzerine bilgilendirme yapıldıktan sonra hastaya yemesi ve yememesi gereken besinler aktarılır. Özellikle genel anestezi yapılacaksa, ameliyat günü hiçbir şey yenilmemesi belirtilebilir.
İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplantların başarılı bir şekilde uygulanması ardından, hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar da vardır. İmplant tedavisi sonrası dikkate dilmesi gerekenler aşağıda olduğu gibidir;
- Operasyon ardından 2 saat boyunca herhangi bir şey tüketilmemelidir.
- İlk 24 saat boyunca sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır. Aksine yalnızca soğuk içecekler tüketilmelidir.
- İlk 24 saat süresinde, tükürükte kan görülmesi normal bir durumdur.
- İlk 24 saat boyunca, yara bölgesinin iyileşmesi için tükürme yapılmamalı, ağız çalkalanmamalıdır.
- Operasyon akşamı dişler fırçalanmamalı, gargara kullanılmamalıdır.
- Operasyondan 36 saat sonra, ağız 2 hafta boyunca gargara yapılmalıdır.
- İlk 24 saat sigara alınmamalı, alkol tüketilmemelidir.
- Diş hekimi tarafından önerilmişe ağrı kesiciler ve antibiyotikler, ilgili şekilde alınmalıdır.
Bunun yanı sıra diş hekiminiz tarafından önerilen konular varsa implant tedavisinin aşamaları sürecinde sorabilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı problemler meydana gelirse de iletişime geçebilirsiniz.
İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İmplant ameliyatı nasıl yapılır? Bu operasyonda öncelikle muayene yapılmaktadır. Hastaların genel sağlık durumu incelenerek diş incelemesi gerçekleştirilir. Eğer implant için bir engel bulunmuyorsa, özel bir rönten ve ağızda bulunan dişlerin durumuna göre kullanılacak implant tipi ve uzunluğu seçilir. Bu süreç üzerine hasta da bilgilendirilmektedir.
Ardından da operasyon için bir tarih belirlenir. Lokal anestezi ile yapılmakta olup kaç implant yapıldığına bağlı olarak 30 ile 90 dakika arasında farklılık gösterir. İşlem sonlandığında kemikle bir bütün haline gelmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Bu 3 ile 6 ay arasında farklılık gösterir.
Eğer gerekli duyulursa, hastaya geçici bir protez de uygulanabilir. Kişiler implantların üzerine çok yüklenmeden, beslenmesini normal şekilde devam ettirir. Uzman hekim belirli aralıklarla kontroller için çağırır.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılabilir?
Cerrahi implant nedir? Bu işlemler farklı durumlarda yapılabilmektedir. Hiç diş bulunmayan alt ve üst çenede, aşırı kemik erimesi neticesinde tam protez kullanılamıyorsa protezler, yapılan implantlar üzerine oturtulabilir. Böylece tutuculuğu artar.
Bunun yanı sıra büyük azı dişlerin kaybında, arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, birkaç implant üzerine sabit köprü yapılarak da çözümler bulunabilir. Uzun dişsiz boşluklarda, meydana getirilen köprü gövdelerinin uzun olması da sorun meydana getirmektedir. Dişsiz bölgeye uygulanan birkaç implant ile uzun köprüler desteklenebilir. Böylece dayanıklılığı arttırılabilir.
Eğer tek bir dişin kaybı söz konusuysa, kaybolan dişin yanındaki dişleri küçültme gereği olmadan, eksik diş yerine tek implant konumlandırılabilir. Ardından bunun üzerine tek bir kaplama uygulanır.