Olmayan dişlerin yerine konulması işlemine kısaca implant denilmektedir. Bu işlem çeneye gömülen parçanın kemiğe kaynaşması ve bölgenin iyileşmesi gerektiğinden yaklaşık 3 ay gibi sürede tamamlanmaktadır. Genelde vücudun reddetmediği ve en iyi uyum sağlayan metal titanyum olduğundan çiviler bu materyalden yapılmaktadır.
İşlem için öncelikle hasta acı duymasın diye anestezi uygulanır. Ardından diş eti kaldırılır. Daha sonra kemik kalınlığı ölçülür, implant çeşitleri arasından buna en uygun seçim yapılır, uygulama için delik açılır. İmplant yerleştirildikten sonra üzeri kapanarak iyileşmeye bırakılır. İyileşme evrensinden sonraysa protez işlemine başlanır.
İmplant türleri birinden farklı olmakla birlikte bazı implant türleri kendi içinde de ayrılmaktadır. Ülkemizde genelde vida şeklinde olan implantlar tercih edilmektedir. Bunun haricinde kemiğin üstüne uygulanan, çiğneme şiddetini bütün kemiğe eşit dağıtan Subperiostal implantlar, kendi içinde vida, silindirik, blade şeklinde ayrılan kemik içine uygulanan implant çeşitleri de bulunmaktadır.
Özellikle birçok çok dişin olmadığı durumlarda tercih edilen Endosseöz implantlar, kemik boyunca uygulanan Transosseöz implantlar, protezlerde ki direnci artırmakta kullanılan İntramukozal implantlar, zayıf dişlerin daha sabit kalmasını sağlayan Endodontik implantlar gibi birçok farklı çeşit bulunmaktadır. Günümüz koşullarında implant çeşitleri söz konusu olduğunda gayet doğal olarak karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır. Bu kapsamda hemen her çeşit implant uygulanırken mutlaka dikkatli bir şekilde bu işlemin yapılması da germektedir.
İmplant Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
İmplant operasyonu bir nevi cerrahi operasyondur. Buna göre hassasiyet gösterilmeli ve iyileşme süresi zaten uzun olduğu için hiçbir komplikasyon oluşmadan sürecin tamamlanmasına gayret edilmelidir. Bunun için öncelikle tecrübeli doktoru bulmanız şarttır. Gittiğiniz doktor ile bir ön konuşma yapmak ve ona yılda ne kadar implant operasyonu yaptığı, bunların kaçında başarılı olduğu gibi soruları sormak doktorunuzun bu işte ne kadar tecrübeli olduğunu anlamanızda yardımcı olacaktır. Ne kadar çok tecrübe o kadar sorunsuz süreç demektir. Bu noktada size uygulanacak implant konusunda da bilgi almanız önemlidir.
Yıllarca ağzınızda taşıyacağınız implant’ın kaliteli olduğuna ve sahte olmadığına emin olmanız gerekmektedir. Straumann, Nobel gibi bilindik markaların implant çeşitleri arasından tercih yapmak daha iyi bir sonuç sağlayacaktır. İsterseniz implant’ın sahte olma ihtimalini elemek için dişçinizin tedarikini hangi distribütörden yaptığını da öğrenebilirsiniz. Eğer dişçiniz distribütörler yerine farklı aracılar kullanıyorsa iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz. Operasyon öncesi bu bilgileri edindikten sonra geriye sadece ağzı hijyeninize dikkat etmek ve kendinizi uzun sürecek bir sürece mental olarak hazırlamak kalacaktır.
İmplant Yaptırılırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?
İmplant operasyonu sırasında yapılacaklar hakkında bilgi vermeden önce şunu belirtmemiz gerekir ki eğer önceden doktorunuzu doğru seçtiyseniz ve modern bir klinikte operasyonu yaptırıyorsanız korkmanız ya da endişelenmenizi gerektirecek hiçbir şey yoktur. Dişçi korkusu birçok insanın kabusudur. Bu korkuya sahip insanlar için implant adı bile korkutucu olmaktadır.
Sizin de böyle bir korkunuz varsa bütün operasyon boyunca doktorunuz işlem yapılacak bölgeyi uyuşturduğu için süreçte en ufak bir acı bile duymayacağınızdan emin olabilirsiniz. İğne korkunuz varsa doktorunuza iğneyi vurmadan diş etlerinizi uyuşturmasını isteyebilirsiniz. Böylece iğnenin bile acısını duymamış olursunuz.
Eğer isterseniz süreci daha rahat geçirmek adına yanınıza sizi oyalayacak bir müzik çalar alabilir ve bütün süreç boyunca gözlerinizi kapatıp kendinizi müziğe bırakabilirsiniz. İşlem genelde tek bir diş için 30 dakika kadar sürmektedir. Bu sürece birden çok diş eklenecekse bu durumda süreç uzayabilmektedir.
Sürenin daha fazla uzamaması için işlem sırasında doktorunuza onun komutlarını dinleyip yardımcı olabilir ya da kendinizi oyalayarak süreci baltalamayıp bütün kontrolü doktorunuza bırakabilirsiniz. Operasyona girmeden önce çok heyecanlıysanız nefes egzersizleri yapmanız daha rahat bir şekilde sürece başlamanızı sağlayacaktır. Tam da bu noktada implant sonrasındaki sürece de dikkat etmek gerekmektedir.
İmplant Sonrasında Nelere Dikkat Edilir?
Operasyon sonrası iyileşmenin sekteye uğramaması ve sürecin daha uzun sürmemesi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki içki ve sigara tüketimini azaltmak mümkünse iyileşme süreci boyunca kullanmamaktır. Çünkü bu ürünler bölgede ki kan akışını yavaşlatacak, iltihap riskini artıracak haliyle bölge daha geç iyileşecektir.
Ayrıca bu bölgenin hijyeni de oldukça önemlidir. Ağzı içi temizlik için kullandığınız ürünleri doktorunuza danışıp kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir. Bölgeyi tahriş etmemeye azami ölçüde dikkat etmelisiniz. Bunun için yediğiniz yiyeceklere dikkat etmelisiniz.
Mümkün olduğunca yumuşak yiyecekler tüketmelisiniz. Diş hekiminiz mutlaka tüketmemeniz gereken gıdalarla ilgili siz bilgilendirecektir. İlk birkaç ay implant çeşitleri arasından hangisi yapılmış olursa olsun önemli dönemdir. Aşırı sıcak ya da soğuk gıdaları tüketmemeye özen göstermelisiniz. Dikişleriniz çıkarılana kadar bölgeye mümkün olduğunca az basınç uygulamalısınız.
Sürecin uygulanmasının ardından bölgede şişlikler olabilir. Böyle durumlarda yanak üstünden buz tutarak şişliğin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. 10 ila 15 dakika aralıklarla 5 dakika uygulayacağınız buz kompresi yeterli olacaktır. Eğer iyileşme döneminde ağrılarınız olursa mutlaka vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.