Cildin görünümü kişinin özgüvenini etkileyerek sosyal benlik algısı oluşturmakta, tam da bu noktada cilt sağlığını ve yaşam kalitesini arttıran hyaluronik asit devreye girmektedir.
Hyaluronik Asit Ne Demek?
Yunanca cam anlamına gelen “hyalos” sözcüğünden türetilmiş vücutta doğal olarak bulunan bir moleküldür. Cam gibi parlak ve saydam bir yapısı vardır. Kollajenin yapı taşıdır. Yetersiz beslenme, çevresel faktörler ve stres gibi bazı durumlarda üretimi azalır. Hücresel senteze, cilt yapılanmasına yardımcı, cildi onarıcı, nemlendirici, cildin genç kalmasını sağlayan bir yapıdır.
Hyaluronik Asit Faydaları
Deri, insanın ilk göze çarpan ve vücudunu kaplayan en büyük organdır. Derinin sağlıklı olması cilde yansır. Cilt bozuklukları, solgunluğu ve yıpranması hastalarda stres, anksiyete ve sosyal uyum bozukluğu gibi olgular yaratmaktadır. HA, derinin neminin artması, parlak görünmesi ve sıkılık kazanmasını sağlar. Sıkılaşan cilt ve gözeneklerde akne vulgaris oluşumu azalır.
Aynı zamanda çökmüş ya da pürüzlü alanları iyileştirerek dolgun bir görünüm kazandırır. Sağlıklı bir cilt kendiliğinden HA sahip ve makyajlı gibidir, üst yanaklar al, parlak ve cilt pürüzsüzdür. Ancak hava kirliliği beslenme bozukluğu sıcak hava soğuk hava yağlı beslenme ve genetik faktörler ciltte lekelenmeler, pürüzler, çökmeler, çizgiler, akne ve renk değişimleri meydana gelir. Eklem fonksiyonlarının korunması ve iyileştirilmesine yardımcı olur. Vücuttaki ince motor ve kaba motor gücünü korur (ince kas ve kaba kas grupları) HA tüm bunların tedavisinde kullanılan heterojen bir maddedir.
Hyaluronik Asit Ne İşe Yarar?
- Cilt yaralarının iyileşmesinde etkilidir.
- Cildi nemlendirici özelliği vardır.
- Sivilce gelişimini önler.
- Antioksidan özelliğe sahiptir ve serbest radikallerin vücutta oluşturduğu hasar ve zararları minimuma indirir.
- Ciltteki ölü derinin atılmasına ve cilt yenilenmesini sağlar.
- Akne skarların tedavisinde kullanılır.
- Ciltte oluşan çizgileri yumuşatır.
- Yaşa bağlı kemik dejenerasyonunu önler.
- Yara alanlarında virüs ve bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Kas ve dokuların yapısal ve homeostatik yapısını korur.
- Eklem sıvısını ve kıkırdak yapısını korur.
- Antibakteriyel özelliği vardır.
- Cilde ihtiyacı olan suyu sağlayarak kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur.
- Yaşlanmanın etkilerini azaltır.
Hyaluronik Asit İçinde Neler Var?
İnsan cildi Ph 4-6 arasında ve asidiktir. Alt tabakalara inildikçe Ph 7-9 nötr hal alır. Cildin en üst yüzeyinde asidik bir tabaka vardır. Burada yağ asitleri, laktik asitler, amino asitler, ter bezi ve yağ bezi salgıları bulunur. Bu tabaka her tür cilt hastalıklarından koruma görevi üstlenmiştir. Kollajenin yapı taşı olarak kollajen üretimini destekler ve cilde sıkılık verir. Serbest radikallerin etkisini azaltıcı özelliği sayesinde cilt ve doku hasarlarını önler.
Hyaluronik Asit- HA molekülü içinde D-glukuronik asit ve N-asetil-D-glukozamin yapıları vardır. Diz ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran hastalarda HA tedavisi öncesi ve sonrası diz çevresi ölçümü yapıldığında eklem hareket açıklığı saptanmıştır. Hyaluronik asit cilt yara iyileşmesine olumlu etkisi olduğu gözlenmiştir. Yaralanma sonrası vücutta bir dizi aşamalar başlar. Yaralanmanın erken fazında Hyaluronik asit yükselerek enflamasyonun iyileşmesinde rol oynar. Fakat daha sonraki fazlarda Hyaluronik asit miktarı azalır.
Hyaluronik Asit Eksikliğinde Ne Olur?
- Dermatolojik Rahatsızlıklar
Hyaluronik asit eksikliği alinde cilt kuruluğundan pullanmaya, çatlaklardan deri sorunlarına kadar pek çok rahatsızlık görülür. Uzman hekimler HA tedavisini yüz boyun dekolte, göz çevresi, dudak çevresi ve alın bölgesine uygularlar. Aşağıda HA eksikliğinden kaynaklanan dermatolojik rahatsızlıklar listelenmiştir.
- Deri elastikiyetinin azalması
- Pürüzlü cilt
- Kuru ve sert lekeler
- Ciltte pul pul dökülmeler
- Kaşıntı ve kızarıklık
- Cilt kuruluğu
- Sağlıksız solgun görünen cilt
- Ciltte oluşan çatlaklar
- Cilt enfeksiyonları ve inflamasyonlar
- Diz Ağrısı
İnsan diz yapısı, kemik, bağ, menisküs, kas, kıkırdak ve eklemden oluşur. HA eksikliği halinde her bir yapının farklı bir ağrısı olur. Aşağıda bu ağrı tipleri sıralanmıştır.
- Spontan Diz Ağrısı
- Harekete Bağlı Diz Ağrısı
- Gece Ağrısı
- Sabah Eklem Sertleşme Ağrısı
- Artiküler Hassasiyet
- Dinlenme Sonrası Ağrısı
- Merdiven İnip Çıkma Sonrası Ağrı
- İç Eklem Ağrısı
- Kemik Ağrısı
- Diş eti rahatsızlıkları
- Parmaklarda Kıkırdak Aşınması
HyaluronikAsit Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Dermatoloji
- Ortopedi
- Oftalmoloji
- Romatoloji
- Diş Hekimliği Dalları
Hastanelerin yukarıda adı geçen bölümlerinde uzman doktorlar enjeksiyon yöntemiyle ya da farklı yöntemlerle HA tedavisi uygulamaktadır.
Cilt Kuruluğu ve Cildin Nem Oranının Ölçülmesi
Cilt vücut ısısını korur. Vücuttaki sıvı içeriğini dengeler. Güneşin UV- ultra violet- mor ötesi ışınlarından korur. Cildin katmanları olan dermis ve epidermiste su içeriği dışarıdan kuru ya da nemli bir görüntü verir. Cildin nem oranını ölçen cihazlar cildin görünümü, kuruluğu ve nemlilik oranını belirler.
Sağlıklı bir insan cildi ince ve yumuşak bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka ile bir alt tabaka arasında lipitler ve keratin bulunur. Üst tabaka yaşa bağlı olarak sertleşir ve su tutma kapasitesi azalır. Yumuşak üst deri tabakası cildin su tutma kapasitesini arttırır. Hijyenik alışkanlıklar, aşırı su ve sabun kullanımı cilt kuruluğu sebepleri arasındadır.
Hyaluronik Asit İçeren Besinler
- Somon balığı
- Soya fasulyesi
- Bakla
- Kabak çekirdeği
- Meksika fasulyesi
- Maş fasulyesi
- Yerli kuru fasulye
- Ahududu
- Karadut
- Yaban mersini
Nemli ve Sağlıklı Bir Cilt İçin Ne Yapılmalıdır?
- Sabun kullanımı azaltılmalıdır.
- Çok sıcak ya da soğuk su ile değil ılık su ile duş alınmalıdır.
- Banyoda sert liflerden kaçınılmalıdır.
- Cilt üzerine sert peeling yapılması kaçınılmalı ve yumuşak dairesel hareketle temizlenmelidir.
- Aşırı su ve sabuna maruz kalınmamalıdır. Eğer doktor tarafından aksi belirtilmedikçe sabah akşam olmak üzere günde 2 defa yüz temizliği yapılmalıdır. Daha çok yapılan temizlik Ph dengesini bozar ve aşınmaya sebebiyet verir.
- Pamuklu giysiler tercih edilmelidir.
- Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma süresi azaltılmalıdır.
- Banyodan sonra nemlendirici kullanılmalıdır.
- Cilt nemini arttırmak için aromaterapik yağlar kullanılmalı, hyaluronik asit seviyesi doğal yollardan ya da hyaluronik asit tablet aracılığıyla yükseltilmelidir.
Hyaluronik Asit Tablet
HA içerikli ilaçlar eskiden sadece uzman hekimler tarafından hastanede enjeksiyon yapılarak uygulanırdı. Son yıllarda dermatolojik klinik bulgular ile dermato kozmotolojide tablet olarak üretilip piyasaya sürülmüştür. Genel tüketici tarafından kullanılmaya başlanan ürünler kuvvetli bir antioksidan özellik taşır. Bu tip tabletler C vitamini içeren taze meyvelerle birlikte tüketildiğinde faydası dört buçuk kat artmaktadır. HA içerikli ürünler anti aging yaşlanma karşıtı özellik taşımakta, dudak çevresini, göz çevresini nemlendirerek çizgi, kırışıklık ve çatlak oluşumuna engel olmaktadır. Aynı zamanda kolajenin yapı taşı özelliğine sahip olarak ciltte kollajen üretimini artmasına fayda sağlar. Cildi nemlendirir, sadece cildi değil eklem ve kıkırdak doku içindeki sıvı kaybından oluşan ağrıları giderir. Bu bölgelerin sıvı tutma kapasitesini dengeler. Sonuç olarak Hyaluronik Asit doğal yollardan, tablet şeklinde veya hastanede iğne olarak alınıp eksikliği tamamlanması mümkün olan ve yaşam kalitesini arttıran cildi güzelleştiren moleküler bir yapıdır.