Cildin ve vücudun yoğun bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalması sonucu güneş yanıkları gibi iltihaplı bir sorun oluşabilir. Güneş yanığına en çok maruz kalan kişiler açık cilt tonuna sahip kişiler ve çocuklar olmaktadır. Bu insanlar güneş yanığına çok duyarlıdır.
Güneş ışınları altında çok vakit geçirecek olan kişilerin mutlaka daha öncesinden önlemlerini alması gerekir. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalma durumunda insanlar için riskli sonuçlar ortaya çıkarıp hayati tehlike ortaya çıkarmaktadır.
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Güneş yanığı sonrası en belirgin belirtisi iltihaplı kızarık bir cilt ve her harekette can acımasıdır. Aynı zamanda ciltte şiddetli bir kaşınma ve kabarıklık durumları da gözlenebilir. Güneş yanığı durumu çok ciddiye alınmaz. Fakat bu oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Önem verilmediği takdirde ciddi problemler ortaya çıkarır.
Güneş yanığı baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkarabilir. Aynı zamanda boyun tutulması, tireme ve ateş gibi durumlarda gözlenir. Güneş yanığı sorunu yaşayan küçük bir çocuk ya da bebekse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Güneşe Karşı Alınabilecek Önlemler
Çocuklar ve açık tenli insanların mutlaka güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürüp, geniş şapka ve gözlükler kullanmalıdır. Güneş yanıkların şiddetine göre pek çok çeşidi bulunmaktadır. Eğer çok aşırı bir yanık yoksa sadece kızarıklık oluşur. Diğer bir çeşidi ise ciltte kabarcıklar meydana getiren şiddetli güneş yanıklarıdır. Şiddetli güneş yanıklarında oluşan kızarık kabarcıklar zamanla iyileşse de daha sonra iz bırakabiliyor.
Aynı zamanda güneş yanıkları sadece güneşten kaynaklanmaz. Solaryum sonucu da güneş yanıklarına rastlamak mümkündür. Güneş ışınlarından kaynaklı güneş yanıklarında ya da yapay ışınlardan kaynaklı güneş ışınlarından kaynakları güneş ışınları da ilk olarak üst deri tabakasına zarar verir. Şiddetli güneş yanıklarında ise üst deri tabakasının altında bulunan dermisde de zararlar meydana gelir.
Güneş yanıkları çok tekrarlandığı durumda ciltte yaşlanmalar ve daha da kötüsü deri kanseri gibi ağır hastalıklar meydana gelir. Güneş yanıklarına önlem almak çok önemlidir. Önlem alınmadığı takdirde güneş yanığı sonrası ne yapmak gerektiğini iyi bilmek gerekir.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Herkesin bildiği üzere güneş yanığında ilk yapılması gereken şey cilde soğuk uygulamaktır. Soğuk uygulanarak iltihap oluşumu engellenir ve ağrının dinmesi sağlanır. Soğuk uygularken buz kalıpları yerine soğuk suyla ıslatılan bezlerin kullanılması daha ideal olmaktadır. Soğuk uygulama işlemi en az yarım saat en çok da ağrı geçene kadar yapılmalıdır.
Aynı zamanda güneş yanığı sonucu cilt çok su kaybedeceğinden bol sıvı tüketimi gerekir. Klasik bir yöntem ise cilde soğuk yoğurt uygulamaktır. Soğuk yoğurt ağrıları geçirir fakat ciltte oluşan iltihapları gidermez. Aynı zamanda süt ürünleri enfeksiyonu tetikleyen maddelerdir. Bu sebeple kesinlikle yoğurt uygulamamak gerekir. Güneş yanığına en iyi gelen papatya ve aleo vera içeren ürünler olmaktadır. Bu ürünler cilt yanağının iyileşmesini hızlandırır.