Glutatyon eksikliği, belirtileri, nedenleri, çözümü ve öneriler bu makalede özetlenmektedir.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon tüm memelilerde bulunan hücresel bir antioksidan enzimdir. Fosfat yolunda üretilir. Vücudun içten ve çevresel olarak maruz kaldığı zararlı yapıları etkisiz hale getirerek hücrelerin bozulmasını engeller veya yavaşlatır. Aynı zamanda DNA sentezinde yer alır ve amino asitlerin dengesini ve ulaşımını sağlar. Cep telefonları ve elektronik cihazların yaydığıradyasyonve manyetik dalgalar vücut tarafından emilir ve ısıya dönüşür. Bu ısınma başta beyin olmak üzere bir çok organda hasar bırakır. Glutatyon bu emilimin zararlarını mümkün mertebe azaltarak vücudu korur.
Glutatyon Ne İşe Yarar?
- Beslenme yoluyla alınan zararlı gıdaları zehirsizleştirerek vücutta depolanmasını önler ve zararlı maddelerin kana karışmadan atılmasını sağlar.
- Hücre içi oksidatif strese karşı koruyucu ve temizleyici enzim görevini görür.
- Doğal detoks uygulayıcılarıdır.
- Vücuttaki hücresel bilgi ve yönetim merkezi olan DNA ve RNA yapısını değiştirerek bozan maddeleri engeller.
- Hücre bütünlüğünü bozan maddeleri engelleyip etkisiz hale getirerek kanserin başlamasını ve gelişmesini önler.
- Cep telefonu gibi aşırı ekran görüntüsüne maruz kalınca radyasyon vücut tarafından emilerek ısıya dönüşür ve beyin kalp gibi organların ritmini bozar. Glutatyon bu olumsuz radyoaktif etkiyi en aza indirmek için uğraşır.
- Yaralanma gibi durumlarda hücre içi sinyal gönderimine aracılık ederek hücre hasarlarını onarır ve tekrar canlandırır.
- Vücutta biriken ağır metallerin etkisini önlemeye yardımcı olur.
- Zararlı alışkanlıkların ve gıdaların akciğer ve karaciğerde biriktirdiği negatif etkileri onarmaya ve temizlemeye çalışır.
- Cilt dokusunda meydana bozulmaları renk değişimlerini ve sedef hastalığı benzeri oluşumların giderilmesinde katkıda bulunur.
Glutatyon Eksikliği Nedir?
Halk arasında glutatyon eksikliği olarak bilinen durum aslında tıp hekimlerinin deyişiyle vücudun glutatyon sisteminin yetersizliği veya bozulmasıdır. Glutatyon, glutamik asit, sistein ve glisin yapısından oluşur. Bu sistem bozulunca vücudun antioksidan – oksidan dengesi bozulur. Vücuttaki maddeler glutatyon yapısının işlevini yerine getirememesi dolayısıyla antioksidan özellik kazanamaz ve açığa çıkan serbest radikaller hücre yapısına zarar vermeye başlar.
Tek elektron içeren molekül veya tek elektron içeren atomdur. Çift olmadığı için serbestçe gezinerek doku ve organlara hasar verirler ve protein yapısını bozarlar. Hücre yapısı zararları ve bozulması ise başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa neden olmaktadır. Kanserin oluşmasını önlemesi klinik araştırmalarda kanıtlanmıştır. Oluşmuş bir kanserin ilerlemesini önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Glutatyon Eksikliği Belirtileri

Sağlıklı ve yeterli beslenen bir kişide glutatyon doğal olarak üretilir. Ancak yaşam tarzı, hareketsizlik vücudun tolere edebileceğinden daha fazla ağır metale maruz kalması gibi nedenlerde glutatyon antioksidan temizlik ve hücre yenilemesi gibi işlevlerinin tümüne yetişemez. Bu durumda glutatyon eksikliği oluşur.
- Stres
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Kas zayıflaması
- Baş dönmesi ve ağrısı
- Karaciğer yağlanması
- Enfesiyon hastalıklarına daha açık hale gelme
Glutatyon döngüsü vücutta sürekli olarak yenilenir. Hücresel bazda glutatyon devamlı yıkıma uğrar ve tekrar yenilenir. İlgili Link: Covid-19 Ve Insanlar Üzerindeki Etkileri
Glutatyon Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Vücutta doğal olarak üretilen glutatyon miktarı yaş ilerledikçe üretimini ve işlevini azaltmaya başlar. Enzimler işlevini yerine getiremez ve abiyotik strese tolerans azalır. Pek çok organ doku bozukluğu ve hastalıkta patoloji gelişiminin çoğu antioksidan sistemin tükenmesinden kaynaklanır.
Aşağıdaki hastalıklara yakalanma olasılığı artar.
- Kanser
- Alzheimer
- Diyabet
- Parkinson
- Kalp damar rahatsızlıkları
- Kolon mide kan hastalıkları
- Hemolitik anemi
- Hipoplastik anemi
- Trombositopeni
- Oligophreni
- Homozigot
- Hemoglobin C hastalığı
- Gaucher hastalığı
- Alfa talasemi
Glutatyon Yetersizliğinin Nedenleri
- Glutatyon sentetaz eksikliği
- Sistein eksikliği: Beslenme yetersizliği sonucu hücrelerde oksijen taşınmasını sekteye uğratarak görevini yerine getiremez.
- ATP eksikliği: Glutatyon hücre içindeki sitoplazma ve mitokondride bulunur.
- Enzim eksikliği
- Protein oksidasyonu
Glutatyonve Stres İlişkisi
Glutatyon oksidatif stresi azaltır. Hücre bütünlüğünü ve sağlıklı hücre yapısını koruduğu için kanser hücrelerinin oluşumunu engeller ve var olanlarla savaşmaya çalışır. Hücre içi strese karşı canlılığı arttırır. Cildin yaşlanmasını önler, cilt parlaklığı sağlar. Gerekli nemi sağlayarak cilde parlak bir görünüm kazandırır ve onarır. Mutlu bir yaşam sürebilmenin ilk koşulu vücut fonksiyonlarının yerine getirerek enerji üretebilmesidir. Bu yaşamak ve günlük işleri yapabilmek için gerekli olan enerji miktarıdır.
Glutatyon sistemi sağlıklı çalışan bir bireyin vücudu şu özelliklere sahiptir.
- Kansere karşı korunur.
- Bağışıklık sistemi güçlenir.
- Cilt yenilenir.
- Karaciğer yağlanmasını azaltır.
- Parkinson hastalığının etkilerini azaltır.
- Diyabetin etkilerini azaltır.
- Kas gücünü arttırır.
- Sigara dumanının olumsuz etkilerini azaltır.
- Kronik hastalıkların etkisini azaltır.
- Sedef hastalığının etkilerini azaltır.
Glutatyon Düzeyinin İyi Olmasının Faydaları Nelerdir?
Glutatyon düzeyi ve sistemi normal çalışan bireyin bağışıklığı güçlenir. Salgın ve enfeksiyon hastalıklarından daha hafif etkilenerek geçirir. Kas dokularına daha etkili biçimde oksijen göndererek kas dokusunu sıkılaştırır. Bu sayede kas grupları güçlenerek daha zinde hisseden bireyin yorgunluk ve halsizlik düzeyi düşer. Dolaşım sistemi vasıtasıyla vücutta biriken kirli kanın dolaşıma sokarak temizlenmesine katkıda bulunur.
Çeşitli nedenlerle vücutta birikmiş ve dışarı atılamayan ağır metallerin olumsuz etkisini azaltır. Solunum yolunu temizleyerek alerjik reaksiyona sebep olan rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. Vücutta kan şekerinin dengesizliğine bağlı olarak oluşan sinirlilik ve agresif hali düzenleyerek giderilmesine katkıda bulunur. İleride oluşacak veya var olan şeker hastalığının nedeni olan insülin direncini dengeler. Merkezi bağışıklık sistemini güçlendirir.
En İyi Glutatyonlar
Aşağıda listelenen maddeler doğal yollarla glutatyon seviyesinin artışına katkıda bulunur.
- Sarımsak
- Soğan
- Kuşkonmaz
- Roka
- Kuşkonmaz
- Brokoli
- Pancar
- Lahana
- Yeşil ekşi elma
- Brokoli
- Sülfür
- Selenyum
- C vitamini
- E vitamini
- Ciğer
- Greyfurt
- Zerdeçal
Glutatyon tüm canlı hücrelerde etkilidir. Tüm hücrelerin sağlıklı çalışabilmesinden sorumludur. Vücuda aşırı radyasyon sigara alkol kötü yağlar ve zararlı maddeler verildiğinde sistem bu maddeleri etkisiz hale getirmek için haddinden fazla çalışarak yorulur. Bu yorgunluk glutatyon seviyesini düşürür. Eğer yerine konulmazsa glutatyon eksikliği pek çok hastalığa neden olur. Dolayısıyla glutatyon seviyesini dengede tutmak sağlıklı ve mutlu bir yaşamın ilk kuralıdır.
Glutatyon karaciğer ve beyin fonksiyonları için olmazsa olmazdır. Beyin ile alakalı tüm rahatsızlıklar, vücut ısısı dengesizliği, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin vücutta yarattığı tahribatı dengeleyen sistem glutatyondur. Ancak günlük temizleyici kapasitesinin üzerinde zararlı maddeye maruz kalırsa işlevini yerine getirememeye hatta bozulmaya başlar. Bu durumda hücreler onarılamaz ve yeni hücre üretilemez. Dolayısıyla cilt daha çabuk yaşlanmaya başlar. Glutatyon seviyesini normal düzeyde tutmak sağlıklı ve mutlu bir hayat için gereklidir.
Glutatyon Takviyesi Nedir?
Doğal yollarla yeterli düzeyde beslenememe sonucu glutatyon sistemi zayıflar. Bu durumda dışardan serum yoluyla damardan glutatyon takviyesi verilir. Oral glutatyon eksikliği tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
Sonuç olarak vücuttaki glutatyon eksikliğini giderme ve yeterli düzeyde tutarak fiziksel zihinsel ve ruhsal açıdan daha sağlıklı bir hayat yaşamak mümkündür.