İlk kez hamilelik sırasında teşhisi konulan ya da hamilelik süreciyle birlikte ortaya çıkan karbonhidrat intoleransı durumuna gebelik şekeri denir. Gebelik dönenimdeki şeker hastalığı genellikle gebelik sonrasında geçmektedir. Özellikle doğum sonrasını takip eden 6 haftalım süre içerisinde gebelik şekerinin geçtiği bilinmektedir. Burada gebelik şekerinin birtakım belirtilerinin bulunduğu ifade etmek mümkün olmaktadır. Gebelik belirtileri söz konusu olduğu zaman aşağıdaki belirtileri sıralayabiliriz:
- Çok su içme isteği
- Çok idrara çıkma
- Çok fazla yemek yeme isteği
- Yorgunluk hissi
- Kilo kaybetme
Yukarıda bahsettiklerimiz genel belirtilerdir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yeme ve içme alışkanlıklarına bağlı bir durum söz konusu değildir. Yani şeker tüketme durumuyla meydana gelen bir durum değildir. Bazı hamilelerde belirti vermeyebilir çoğunlukla da hissedilmez. Şayet gebelik belirtileri görülüyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Böylece hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı korunmuş olur.
Gebelik Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelik şekeri tanısı konulan hamilelerde, normal bir şeker hastasında uygulanan programlar uygulanır. Yani bir şeker hastasının uyması gereken tüm kurallara gebelik şekeri tanısı konulan tüm hamilelerin uyması beklenir. Hamilelik sürecini takip eden doktor ve diyetisyen bu konuda beraber çalışır. Bu durumu beraber yürütmek gerekir.
Hamilelik sürecini takip eden uzman doktor ve diyetisyen tarafından istenilmiş olan testlere göre, tanı konulmuş hamilelere uygun diyet programı hazırlanır. Diyet uygulama konusuna gelirsek tüm yiyeceklerin sizde ve bebekte oluşabilecek etkilerin kalori bakımından ve tüketilebilecek besinlerin porsiyon ölçülerine göre hesaplanarak uygun diyet listesi verilir.
Kan şekeri aniden değişebildiği için şeker türevlerinin tüketimi yasaklanır. Bununla beraber hamur işleri ve beyaz unla yapılmış tüm besinlerin tüketilmemesi gerekir. Pirinç, havuç, patates gibi besinlerin hastanın durumuna göre tüketilip tüketilemeyeceğinin kararı verilir. İçeriğinde çok fazla glikoz bulunduran meyveler kısıtlanır. Bu gibi durumlarda diyetisyen, porsiyon hesabı yaparak, hastanın uyması gereken kurallar hususunda açıklama yapar. Örneğin; incir, hurma, gül kurusu, kavun, karpuz vb. ürünlerin tüketilmesi gibi.
İlgili Link: Hamilelikte Risk Yaratan Hastalıklar
Uzun süreli aç kalmaktan kaçınılmasının gerektiğinden hastaya bahsedilir. Ana öğün ve ara öğünlerin olacağı şekilde beslenme şekli önerilir. D urumu özetlersek, gebelik şekeri rahatsızlığını etkili şekilde atlatmak için yapılması gereken en önemli üç şey şunlardır;
- Stresten uzak durmak
- Doktor tavsiyelerini ve diyet sistemlerini aksatmayacak şekilde uymak
- Doktor kontrollerini aksatmamak ve doktorlarıyla iletişim içerisinde olmak
Gebelik şekeri belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavi sürecinin hızlı bir şekilde başlaması gerekmektedir. Özellikle gebelik şekeri var olan hamilelerin dikkatli davranması da şarttır. Ancak bu sayede hamilelik döneminin çok daha sağlıklı bir şekilde atlatılması da mümkün olacaktır.
Hamilelik Şekeri Yüksek Olursa Ne Olur?
Şayet hamilelik şekeri yüksekse karşımıza farklı sağlık sorunları çıkar. Bu tür durumlarda hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı risk altındadır. Gebelik şekeri yüksekse aşağıdaki durumlar karşımıza çıkar:
- Bebeğin erken doğması
- Bebeğin kilosunun çok fazla veya az olması
- Hamilelik süresince bebeğin ölüm riski
- Bebekte sarılık görülmesi
- Bebeğin sağlığı açısından anormallikler (kalp ve sinir sisteminde vb.)
- Hamilelik süresince bireyde tansiyon yüksekliği
- Riskli bir sezaryen doğum yapmak zorunda kalmak vb