Doğal yaşamda insanlara birçok farklı özelikler verilmiştir. İlk doğduğu andan ölene kadar yaşamları boyunca birçok olayla karşılaşabilmektedirler. Canlı varlıkların tümünde görünebilen bir takım hastalıklar vardır. Bu canlılardan biri insanlardır. Sadece insanların dillendirerek çare aramaya doktorlara başvurmaya başlarlar.
Çoğu zaman bedenen bazen de ruhen olan bu hastalıklar yaşam kalitesini düşürebilen bir takım ağrıların oluşması ile karşılaşılan durumlar oluşmaktadır. Bu hastalıklardan en önemli olanı ise demans hastalığıdır. Bu hastalık çok fazla ağrı hissettirmeyen oldukça sinsi ve insanlara çok fazla zarar veren hastalık türüdür.
Demans nedir? Halk dilinde bunama olarak bilinen bu hastalık beynin bir bölümünde oluşan düşünce, yetenek ve zihinsel olarak yaşam kalitesini bozabilmektedir. Her şeyi unutma yaptığı şeyleri hatırlamama vücut foksiyonlarını unuttuğu için kullanamama gibi birçok hasar veren bir hastalıktır.
Bu hastalık genelde yaşlılarda daha fazla görünmektedir. Yaşlarının ilerlemesi yılların yorgunluğu yaşanan sıkıntılar ve stresle geçen günlerin sonunda vücudun yorulup yıpranması birçok hastalığın oluşması gibi aynı yorgunluk ve bitkinlik beyin dede oluşmaktadır. Beyinde oluşan hasarlar veya hastalık türleri de birbirinden farklıdır.
Demans Hakkında Bilgi
Demans nedir? Bunama zihinsel işlemlerin artık çalışmamasıdır. Zihnin bulanıp veya hiçbir şey hatırlamaması, beynin bilmeyerek işlevini kaybetmesi, geçmişe doğru gitmesi büyük sorunlar oluşan sosyal sürdürülebilen yaşamı etkilemesi iyileşme yerine oldukça ilerlemesi ve insan hayatında büyük bir kayba yol açmasıdır. Yaşlılığa bağlı olarak ilerlendiğinde beyindeki bazı bölgelerin iletme, algılamalarda azalma ve bazı söylenenleri değerlendirirken yavaşlama oluşur.
Demans hastalığı beyinde bulunan birkaç hastalıktan biridir. Alzheimer hastalığa ile karşılaştıran aslında arasında büyük farkı bulunan tedavi süreci beyindeki oluşturduğu hasar yapılanlar değişiklik gösteren bir hastalıktır.
İlgili Link: Demans Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Demans çok hızla ilerleyen bir hastalık türüdür. Kronik hastalıklar, beslenme tarzı, psikiyatrik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, sosyal hayatta yaşanan büyük zorluklar ve kayıplar bu gibi sorunlar hastalığı daha fazla hızlı ilerleyerek bazı kayıplara yol açabilmektedir. Bu durum yaşlanmanın haricinde gelişen kendini ve çevresinde bulunan kişileri etkileyen sosyal hayatı olumsuz etkileyen hasta ve hasta bakıcının oldukça zor zamanlar geçirten bir hastalıktır.
Demans Hastalığı Nasıl Anlaşılır?
Demans oldukça sinsi bir hastalık türüdür. Beyinde bulunan kaydetme bölümü işlev görmemeye hafızaya kaydedilen her şey silinmeye başlayarak tekrar eder. Düşünce duygusunu ve akla gelemeyen isim, numara, kendini hatırlayamama, hafızasına kaydettiği şeylerin beyinde silinmesi yıllardır yaşanan çoğu olayları unutma gibi birçok kötü olaya neden olmaktadır. Bilişsel bozukluğa neden olan bu süreçte aşağıda belirtilen hafıza kayıpları da eşlik eder
- Beynin toparlayarak kendi içinde analiz etme ön beyinde bulunan yürütücü işleme sisteminin kaybolması. Beyinde bozulan bu sistem normal yaşantıyı olumsuz etkilemesi çevrede bulunan kişilerin ne olduğunu anlayamaması, bu davranışları yapmaması için oldukça büyük baskılar oluşturması neden kaynaklandığını kavrayamayan çevrenin dürtüleri, neden sorusu sürekli tekrarlanmasına yol açmaktadır.
- Beynin konuşma yetkisini de yönetmesi bu hastalıktan kaynaklanarak konuşamama, olur olmaz cümleler kurma, konuşmayı yönetme kavramını kaybetmesi demektir.
- Günlük hayatta yapılan tüm işlemleri karıştırması saç taramak yerine dişini fırçalaması olur olmaz kelimeler kullanması yapılmaması gereken tüm şeyleri yapmaya başlaması beynin yönetimini kaybetmesi
- Demans nedir, duyma yeteneğinin de kaybolması duymadığı için cevap verememesi sormak istenen şeyi göstererek anlamaya çalışılmasıdır.
- Çoğu zaman atak olarak gelen bu hastalık çoğu zaman yalnızken ve dışarıda olduğu sıralarda gerçekleşmesi durumunda evini kaybetmesi, sokak ve caddeleri karıştırması ismini bile unutmasına yol açmaktadır.
- Dikkat ve konsantrasyon bozulması, odaklanma ve dikkati verememe gibi durumlara yol açabilir.
- Çalışılan mesleği kavrayamama sosyal alanda yaptığı şeyleri anlaşılamamaya başlar
Genelde 80 yaş üstü yaşlılarda görülebilen bu hastalık yaş ilerledikçe alzhemier tipi demans olarak adlandırılır. Zihinsel damarlarla bozulması ile oluşan bu hastalık en çok yaşlılarda görünse de çoğu zaman genç insanlardada bu tip rahatsızlıklar görülebilmektedir. Toplumda birçok kişide görülebilen demans hastalığı herkesi etkileyerek cinsiyet, yaşanılan konum veya sosyal sınıf ile alakası bulunmaz.
Demans Hastalığı İçin Doktora Gidilmeli mi?
Demans nedir, bu hastalık uzman doktorların gerekli tetkikler yapılarak tanısı konulabilmektedir. Fiziksel muayene ve hasta olan kişinin yanında giden akraba veya arkadaştan genel hikâyesi dinlenir. Muayene eden hekim gerek görürse bir takım tahlil ve beyin omurilik sıvısı incelenmesi, mr ve bt tahlillerini isteyerek çıkan sonuçlara göre tanı konulabilmektedir. Bu tanı hangi tip demans olduğunu hastalığın hangi süreçte olduğunu ve ne tür bir tedavi yöntemi kullanması gerektiğini belirtmesi için oldukça önemlidir.
Demans Hastalığı Tedavi Süreci
Demans hastalığı tedavisi hangi tip demans olduğu anlaşılması üzere tedavi süreci o şekilde yapılabilmektedir. Demans hastalığının tamamen ortadan kaldırabilecek bir tedavisi bulunmamaktadır. Demans ilerlemeyi azaltabilmek için vücutta eksik olan bir takım minarel ve vitaminlerle hormanel bozukluk ve b 12 vitamini desteği sağlanabilir.
İlgili Link: Kelebek Hastalığı Nedir?
Hastalığı tamamen iyileştirmese de yavaşlatma özelliğine sahiptir. Doktor tavsiyesiyle verilen ilaçlar hastalığın yavaşlaması ve bazı işlevsel bozuklukları ortadan kaldırabilmektedir. Demanslı hastalar mutlaka bir psikiyatrist veya nöroloji uzman doktor desteği alması gerekmektedir. Hastalığın ilerlememesi ve daha fazla çevre ve kendine zarar vermemesi için yardım almak gerekir.
Demans Hastası Bakımı
Demans nedir? Ağır bir bunama hastalığıdır. Eğer hastanın hastalığı ağır bir durumda ise oldukça özenli ve dikkatli bakım yapılması gerekmektedir.
- Hastaneye götürülme tarihleri atlanmaması
- Bakımını üstlenen kişinin bilinçli ve acil durumlarda ne yapması gerektiğini bilmesi
- İlaçların saat ve zamanını uzman doktorların verdiği dozlarda vaktinde verilmesi
- Beslenme sorunu oluşmuşsa özenle beslenmeye çalışılması
- Yaşlılığın artmasıyla kemiklerin incelmesi nedeniyle düşüp vücutta kırık oluşturmamaya çalışmak
- Yataktan kalkınca kendine zarar veriyorsa yatağa sabitlenmesi
Bunun gibi birçok önlem alarak bu hastalık sürecini atlatılmaya çalışılmalıdır. Her insan bir demans adayıdır buna dikkat edilerek özenle bakım yapılması gerekmektedir.