Koroner adı verilen damarların görevi kalbi beslemektir. Bunlarda tıkanma meydana geldiği zaman bypass nedir sorusu ile sıkça karşılaşılır. Tıkalı koroner damarların açılması için sıkça tercih edilen kalp ameliyatı yöntemidir. Ameliyatsız yöntemler sonuç vermeyince tercih edilir. Günümüzde kalp dışında başka organlar içinde kullanılır.
Operasyondan önce detaylı kan tahlilleri, EKG ve anjiyo yapılır. Bu sayede sıkıntın tam olarak yeri tespit edilir. Genel anestezi uygulanmaktadır. Bu yüzden hastanın bünyesinin anesteziyi kaldırması gereklidir. Yoksa işlemin yapılması mümkün değildir. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi bazı riskleri vardır. Risklerde hastanın yaşı başta olmak üzere birçok faktör etkilidir.
ByPass Ameliyatı Uygulaması
Kelimenin anlamı köprülemedir. Hastanın vücudunun belli kısımlarından sağlıklı olan atardamarlar alınarak kalpteki tıkalı damarla değiştirilir. Köprü olarak tanımlanmasının nedeni de budur. Açık ya da kapalı seçenekleri mevcuttur. Hangisinin yapılacağına doktor hastanın durumuna göre karar verir.
Ameliyatın ardından kişiler detaylı bir şekilde takip edilmek için bir gün yoğun bakıma yatırılırlar. Cerrahi uygulama sonrasında hastanede kalınan toplam süre 4 ile 6 gün arasında değişiklik gösterir. Süre hastanın durumuna göre kararlaştırılır. Hastanın normal yaşantısına dönmesi ise operasyondan ortalama 3 hafta sonrasıdır. Operasyon sonrasında kanın dolaşımını düzene sokmak için bir süre varis çorabı kullanılması gerekir. Bu zaman değiştirilen damar bacaktan alındığında en fazla bir ay kullanılmalıdır. Yoksa 2 ay önerilir.
İlgili Link: Kalp Kapakçığı Kalınlaşması Nedenleri ve Tedavisi
Günümüzde EVH tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Bu bacaktan alınan damarlarla gerçekleştirilen bir yöntemdir. Diz bölgesine 2 santimlik kesiler yapılarak gerekli damar alınır. Bu teknikle gerçekleştirilen operasyon sonucu iyileşme oranı diğerlerine oranla daha hızlıdır. Bazı problemlerin meydana gelmesi oldukça azdır. Bunlar kanama, enfeksiyon, şişlik ve morarmadır. Ayrıca hissedilen ağrı hissi azdır. Bu sayede günlük yaşantılarına dönüşleri çabuk gerçekleşir.
ByPass Ameliyatında Kullanılabilen Damarlar
Bu ameliyatta kullanılacak damarlar kesinlikle hastanın kendi vücudundan alınmalıdır. Çünkü başkalarına ait ya da yapay olanlar vücut ile asla uyum sağlayamaz. Aşağıda bypass ameliyatında kullanılabilecek damarlar belirtilmiştir.
- Sağ meme atardamarı
- Kolda yer alan atardamarlar
- Sol meme atardamarı
- Bacaktaki toplardamarlar
Atardamarlar toplardamarlara göre daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi uzun süre sıkıntı yaratmadan kullanılmalarıdır. Fakat uygun olmayan durumlarda toplardamarlar ile işlem yapılabilir.
ByPass Ameliyatının Gerçekleştirilme Süresi
Ameliyatın süresi birçok unsura göre değişir. Değiştirilecek damar sayısı, damarın konumu, ameliyat yöntemi, hastanın yaşı gibi unsurlar örnek verilebilir. Fakat genellikle ortalama 3 saat sürmektedir. Bu süre belirtilen unsurlara göre 6 saatte kadar çıkabilir. Uzun süreli gerçekleşenlerde kapak değişimi yapılır.
ByPass Sonrası Dikkat Etmesi Gerekenler
Bazı önemli operasyonlardan sonra hastaların kendilerine daha fazla özen göstermesi gerekir. Bu operasyonlardan biri de bypass ameliyatıdır. Aşağıda sonrasında dikkat edilmesi gerekenler belirtilmiştir.
- Önceden alkol ya da sigara kullanan hastalar ameliyat sonrası hemen bırakmaları gerekir.
- Kilolarını dengede tutmaya özen göstermelidir.
- Eğer doktorları tarafından ilaç verildiyse düzenli olarak kullanmalıdır.
- Genellikle yürüyüş gibi hafif sporlar yapılmalıdır.
- Haftada en fazla 2 gün yağsız kırmızı, 5 gün ise beyaz et yenilmelidir. Daha fazlası zararlıdır.
- Kızartmalardan uzun durulmalıdır. Genellikle haşlama ve fırın yemekleri tercih edilmelidir.
- Sebze ağırlıklı yemekler tüketilmelidir.
- Tereyağı gibi ağır ve yağlı yağlar yerine sıvılar kullanılmalıdır.
- Hamur işleri sıkça tüketilmemesi iyi olacaktır.
- Ekmek seçimi kepekliden yana olmalıdır.
- Düzenli uykunun önemi büyüktür.
İlgili Link: Kalp Kapak Hastalıkları
Bunlara dikkat edilmediği takdirde damarlarda tekrar tıkanma meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır. Eğer uyulursa ameliyat sonrası yaşam süresi 30 yıla kadar çıkabilmektedir. Sürenin uzunluğundan da anlaşılacağı gibi bypass büyük başarı sağlayan bir operasyondur.