20’lik diş, en son çıkan yetişkin dişleridir. Yirmili yaşlarda gelişimini tamamlayıp çıkmaya başladığı için bu isimle anılır. Halk arasında 20 yaş dişi olarak adlandırılır. Bu dişler 3. azı dişleridir. Diş dizilişine göre en sonda süren bu diş, çenenin eklem yerine denk gelmektedir. Bu nedenle genellikle ağrılı bir süreç sonunda çıkarlar. 20’lik dişin sağlıkla çıkıp çıkmaması, çenedeki yer darlığı, dişin çıkacağı bölgedeki kemik yoğunluğu ve dişin kök anatomisine bağlıdır. Bu sebepler sonucunda diş ya tamamen çıkar ya da çene kemiğine tamamen veya yarı gömülü olarak kalır.
20’lik dişler diş etinde yeterli alanı bulup başka bir sorunla da karşılaşmadan çıkarlarsa, sağlıklı bir şekilde gelişir ve her herhangi bir rahatsızlık hissettirmezler. Fakat genel olarak çoğu kişide bu alanın dar olmasından dolayı ağrılı bir süreç yaşanır. Bu sürecin başladığını 20’lik diş belirtileri sayesinde anlayabilirsiniz. İşte 20’lik diş belirtileri;
- Dişlerde ve diş etlerinde şiddetli ağrı
- Diş etlerinde görülen hassasiyet
- Baş ağrısı
- Çiğneme sırasında hissedilen şiddetli ağrı
- Çene ve kulak ağrısı
- Ağzı tam açamama
- Ağız kokusu
- Lenf bezlerinde oluşan şişkinlik
Bu 20’lik diş belirtileri, en sık rastlanan belirtilerdir. Eğer bunlardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız, bir diş hekimi muayenesine gitmelisiniz. Elbette ki 20’lik diş belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bu durumu önemsemelisiniz. Zira şayet erken bir dönemde 20’lik dişlere müdahale edilmezse beklenmedik sorunlarla karşılaşmak da mümkün olmaktadır. Bununla birlikte kimi zaman 20’lik dişlerin sadece bir tane olmadığı durumlar da yok değildir. Bu noktada akıllara; 20’lik diş kaç tanedir? Sorusu da gelir!
20’lik Diş Kaç Tanedir?
Çenenin iki tarafında da ikişer tane azı diş bulunur. Hem alt hem üst diş dizisinde, bu azı dişlerden sonra 20’lik diş çıkar. 20’lik diş dizilişteki 3. azı dişlerdir. Üst ve alt damakların sağ ve sollarında olmak üzere 4 tane 20’lik diş bulunur. Peki, 20’lik diş kaç yaşında çıkmaya başlar? İşte tüm ayrıntılar!
20’lik Diş Kaç Yaşında Çıkmaya Başlar?
Bu dişler her ne kadar 20’lik diş diye adlandırılsa da her zaman 20 yaşında çıkmaz. Genellikle 17-25 yaş aralığında çıkan bu dişlerin çıkma süresi üzün bir zamanı kapsayabilir. Eğer bu yaş aralığı geçtiği halde 20’lik diş çıkmamışsa bu, o kişinin dişleri olmadığı anlamına gelmez. Bazı kişilerde 20’lik diş gömülü kalır ve ağrı yapmaz. Bu yüzden varlığı fark edilemeyebilir. İlgili Link: İmplant Çeşitleri ve Aşamaları Nelerdir?
Gömülü 20’lik Diş Nasıl Anlaşılır?
Bu dişler bazı durumlarda çene kemiği içerisinde gömülü olarak kalır. Gömülü 20’lik diş oluşumunun sebebi, çene kavisinde diş çıkması için yeterli alanın bulunmamasıdır. Dişin üzerini örten dişeti, kemik veya başka bir diş bu dişin çıkmasını engelleyebilir. Gömülü 20’lik diş oluşumu dışında, olağandışı pozisyonlarla 20’lik diş çıkabilir veya yarı gömülü olarak da görülebilir. Gömülü olan dişler enfeksiyona sebep olabilir, yanındaki dişe ya da diş köküne zarar verebilirler. İlgili Link: Amalgam Dolgu Nedir?
Peki, gömülü 20’lik diş nasıl anlaşılır? Eğer 20’lik diş ağrıları veya diğer belirtileri mevcutsa fakat diş hala çıkmadıysa, gömülü diş olma ihtimali yüksektir. Diş hekimi muayenesinde, çekilen röntgen ile bu dişler hakkında net görüntüler elde edilir. Dışarıdan görünmeyen tam veya yarı gömülü 20’lik diş röntgenle incelenerek yapılacak tedaviye karar verilir. Dişin, diş etinin ve kemiğin durumuna göre normal bir diş çekimi veya cerrahi operasyonla müdahale edilir. Bazı gömülü dişlerde enfeksiyon veya kist oluşumu olabilir. Bu durumlar tedavi yöntemini ve süresini etkiler.
20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Yarı veya tam gömülü 20’lik dişlerin, ağız ve diş sağlığına kötü etkileri vardır. Diş çürüklerine, diş eti iltihaplanmasına, ağız kokusuna, bitişiğindeki dişlerin kök ve mine kaybına veya farklı diş ve dişeti sorunlarına sebep olur. Bu yüzden rahatsızlık veren yarı gömülü ve gömülü dişler için 20’lik diş çekimi yapılmalıdır.
20’lik diş çekimi için öncelikle ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Diş çevresindeki kemik, uygun aletlerle kaldırılarak diş çekimi yapılır. Ardından dikiş atılarak 7-10 gün sonra dikişler alınır. 20’lik diş çekimi yapılırken diş çevresi ve kemik yapısı doğru değerlendirilip, yeterli anestezi uygulanırsa işlem sırasında ağrı olmaz.