Bebekler herhangi bir sağlık problemi yaşadıklarında bu durum ruh halinden anlaşılır. Bebeklerde görülen kulak iltihabı oldukça fazla görülen bir rahatsızlıktır ve sıklıkla tekrar etmemesi için önlem alınması gerekir. En sık görüldüğü mevsim ise kış aylarıdır. Bebeklerin kulaklarında bulunan östaki borusunun yetişkinlere oranla kısa olması, bir enfeksiyon varlığında iltihabın yayılma sıklığını artırır.
Bu durum, östaki borusunun tıkanıp bağışıklığın zayıflamasına neden olur. Kulak iltihabının bebeklerde en sık belirtileri, ateş, bebeğin huzursuzlaşması, ellerini sürekli kulağına götürmesi, kulaktan gelen akıntı gibi durumlar ile kendini göstermektedir. Bu durumun meydana gelmesini tetikleyen unsurlar, soğuk algınlığı, boğazda oluşan ağrı ve sinüzit gibi rahatsızlıklardır.
Bebeklerde Görülen Kulak İltihabının Belirtileri
Bebek, normal zamanlardan daha sık ağlıyorsa bir ağrısı var demektir. Kulakta iltihap oluşumuna neden olan bakteriler, kulakta ağrı yapar. Buna ek olarak da kusma, ishal ya da yutkunma güçlüğü durumları ile karşılaşılabilir. İştah kaybı da belirtiler arasındadır. Bunun yakında kulaktan sıvı gelmesi, akıntı gibi durumlar da yaşanabilir.
Bu belirtiler ile karşılaştığınızda bebeğinizi doktora götürmekte yarar vardır. Bazı bebekler, diş çıkarma dönemlerinde ellerini sürekli kulaklarına götürebilirler. Bunun nedeni, diş çıkarırken yaşanan ağrının kulağa vurmasıdır. Kulakta bir ağrı olduğunda en yaygın enfeksiyon, orta kulak iltihabıdır ve ateşlenme de görülmektedir. Başka bir yaygın neden ise dış kulak iltihabıdır.
Kulak İltihabının En Önemli Nedenleri
Bebeğinizin diş çıkardığı zaman diliminde ve rüzgâra maruz kaldığında anlarda da ağrı meydana gelir. Kulak iltihabının en önemli nedenlerinden biri, kulak zarının arka kısmına sıvı birikmesi durumudur. Bakteriler is bu durumun oluşmasında en önemli nedenlerdendir. Bu durumda genellikle bakterilere neden olur.
Boğaz ağrısı ve üst solunum yolu problemleri gibi durumlarda, bu durum ortaya çıkar. Bakteriler kulak zarının arka bölümüne yerleşirler. Bebeğinizde bu türden belirtiler var ise doktora götürülüp daha detaylı bir şekilde muayene olması sağlanmalıdır. Böylelikle doktorunuz bebeğiniz için en uygun olan tedavi yöntemine başlayacaktır.
Bebeklerde Kulak İltihabı Oluşmasını Engelleyen Hususlar

Kulak iltihaplanması durumu söz konusu olduğunda alınan bazı küçük adımlarla hastalığın ilerleme riskini azaltabilirsiniz. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü olması kulak iltihabı riskini azaltır. Ayrıca, ilk altı ay bebeğin yeterli düzeyde anne sütü ile beslenmesi önem taşımaktadır. Ek besin takviyeleri yapmak da unutulmaması gereken bir durumdur. İlgili Link: Gebelik Depresyonu Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ancak tercih edilen ek besinin içerisinde bulunan besin değerlerinin mineraller ve vitaminler bakımından zengin olmasına özen gösterilmelidir. Bebeklerin bünyeleri henüz yeteri kadar güçlü olmadığı için kulak iltihaplanmasına kolaylıkla yakalanırlar. Bebekler için en önemli besin anne sütüdür. Anne sütü ayrıca, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesini engellediği için iltihabın vücuda girme riskini de azaltır.
Bebeğinize En Doğru Tedavinin Uygulanması
Bebeklerin hijyenik bir ortamda bulunmasına özen gösterilmelidir. Sigara dumanına gibi zararlı havaya maruz bırakılmamalıdır. Bulunulan alana temiz havanın girmesine özen gösterilme ve kalabalık ortamlarda bulunulmasından kaçınılmalıdır. Bunun nedeni ise üst solunum yolu enfeksiyonlarının yayılma sıklığı kalabalık ortamlarda daha hızlıdır. İlgili Link: Bebeklerin Seslere Tepkisi
Bu nedenle bebeler, enfeksiyona neden olacak kalabalık ortamlardan uzaklaştırılmalıdır. Bunun yanında, bebeğinizde kulak iltihabı durumu söz konusu olduğunu düşünüyorsanız en doğru sonuca ulaşmak için doktora gitmeniz daha doğru olacaktır.